Balázsék témája a vaperől

Meghallgattam az adást. Nekem valami nagyon ismerős ebben. :thinking: Az elmúlt 11 évben mióta e-cigizek hallottam már sok rémtörténetet, amelyek egyike “hellyel-közzel” hajaz arra ami elhangzott. Biztos túl nagy volt a csend, valamit fel kellett melegíteni, hogy aztán az emberek elé lehessen dobni. Azt pedig csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy hirtelen olyan összeszedetlennek tűnt mindhárom műsorvezető, hogy az valami hihetetlen. Azonnal feltűnt az amatőrség, pedig nagyon ritkán hallgatom ezt a bagázst, de most szerencsétlenebbek voltak mint bármikor. Ez a “jól van Gábor majd hívunk, majd még beszélünk” dolog is rettentően cikin ütött vissza.

Pedig úgy gondolom azért lenne bőven miről beszélni, ami fontos minden ember (vagy hallgató) számára mert közéleti, jó ha tudjuk és esetleg valóban az egészséggel kapcsolatos és nem ilyen fejetlenség mint ez amiről évente új bőrt akarnak lehúzni. Csak hát mivel kereskedelmi rádió így meg van mondva mit kell mondani, akkor is, ha kamu…

13 kedvelés

Hàt igen összesègèben ők marionett bàbok úgy ràngatjàk őket ahogy kedvük tartja a NAGY BOSS- nak :person_shrugging: Dehát ilyen vilàgot èlünk amúgy mindig csak olyan emberek foglalnak àllàspontot akiknek màr bocsànat a kifelyezèsèrt de sötètek mint a belsőzsebb a vape- hez :index_pointing_up:Mièrt nem van jelen mindkèt oldalról soha ,egy egèszsèges beszèlgetès szempontjából,az okoskàk ès akik a vapet kèpviselik ? Nekem amikor ilyen hablatyozokkal talàlkozom mindig az jut eszembe hogy szerintem az èremnek kèt oldala van :index_pointing_up:a màsik felét is meg kellene hallgatni ès nagyobb teret biztosítani hogy az emberek jobban megismerhessèk a vape- igazi nem körbefontorgàlt igazsàgàt :index_pointing_up:lehet hogy :thinking: helyesbitek sokk ember eldobnà az analóg bűzrudat ..De ez mèg itthon gyerekcipőben jàr sajnos csak az elnyomàs ,tiltàsok platformokról stb…

10 kedvelés

Biztos volt sok száz ilyen rémtörténet, de nekem ami először beugrott erről (a cikk fotóiról, felépítéséről), az az amerikai lány, akit úgy fotóztak címlapra, hogy kórházi ágyon, lélegeztetőgépre kötve tart egy kézzel írt papírt, Ne vapelj (Don’t vape). Legalábbis valami ilyesmi rémlik.
Ebben az amcsi sztoriban is az anyuka tárulkozott ki a világnak és hogy mennyire káros, ha csak ránézel, megd@glesz…

Aztán persze később kiderült (csak már nem kapott címlapot és ilyen figyelmet), hogy a lányka THC-s (kannabisz) lötyit vett valahol és azt szívogatta sunyiban lelkesen. Az pedig E vitamin acetátban volt oldva, ami (hasonlóan a diacetilhez) ma már bizonyítottan káros és tüdőproblémákat okoz rövid távon is.

De eleinte nyilván mindent tagadtak (boltban vette az ecigit stb kamuzás), mert akkor gondolom a biztosító nem állta volna az USA-ban horror összegbe kerülő kórházi kezelést…

De lehet már rosszul emlékszem a részletekre, ezektől mindig elgurul a gyógyszerem és igyekszem elfelejteni :joy:

10 kedvelés

Hogy valami érdekes, értelmes, szakmailag megalapozottabb cikk is legyen már ebben a topic-ban, alább a Fivape (vape ipar szakmai szövetsége) elnökének egy írása

Fivape: „Betiltani az aromákat? Nem: fejleszteni a termékeket!”

A szerkesztőségtől, 2025. január 31., 16:32

Az elmúlt hónapokban a vapelés adóztatásáról szóló vita uralta a közbeszédet. Eközben azonban a szakmában mindenki tudja, hogy a háttérben egy másik harc is zajlik: az aromák kérdése. Az év végén egy gyenge lábakon álló tanulmány azt állította, hogy a piros bogyós gyümölcsök aromái veszélyesebbek, mint más ízek. Bár az eredmények egy megbízhatatlan kísérleti protokollra épültek, a szenzációhajhász következtetéseket számos média átvette és általánosította: minden aroma problémás lehet. Az ilyen típusú félretájékoztatás, amely leegyszerűsített következtetéseken alapul, határozott reakciót követel.

Egy félelmekkel teli terep

Ez az eset is bizonyítja: illúzió azt várni, hogy a média pártatlanul kezelje ezt a témát. A vapelés ellenzői – legyenek akár moralista dohányzásellenes csoportok, akár a dohányiparhoz kötődő érdekek – ügyesen kihasználják a szülők aggodalmait. Kevés hatékonyabb módszer van a közvélemény befolyásolására, mint a morális pánik keltése. Az így gondosan megkomponált narratíva különösen a nemdohányzók körében talál termékeny talajra, akik keveset tudnak a vapelés valóságáról, és könnyen összetévesztik a félelmet az óvatossággal.

Az igazság azonban az, hogy ezek a támadások kevésbé szólnak az őszinte közegészségügyi aggodalomról, mint inkább egy hatékony eszköz ellehetetlenítéséről – még akkor is, ha ez életeket menthet. A vapelés hatékonysága mind a dohányipar üzleti modelljét, mind a hagyományos, dogmatikus dohányzásellenes megközelítéseket fenyegeti.

A tudomány kell, hogy irányt mutasson

Nem hagyhatjuk, hogy az ellenzők uralják a diskurzust. Nekünk, a szakmában dolgozóknak kell követelnünk egy racionális, tényeken és tudományon alapuló vitát. A vapeléssel kapcsolatos kockázatok folyamatos csökkentése magától értetődő cél. Ugyanakkor ezt egyértelmű kontextusba kell helyezni: a vapelés legalább 95%-kal csökkenti a dohányzás kockázatait. Minden, a termékek biztonságáról szóló vitának ezt kell figyelembe vennie. Itt egy maradványkockázatról beszélünk, amelyet további fejlesztésekkel lehet és kell csökkenteni.

És tegyük világossá: az aromák nem „mellékes” kérdés. Alapvető szerepet játszanak a leszokásban. A számok magukért beszélnek: a vaperek 88%-a állítja, hogy az ízek sokfélesége döntő tényező volt abban, hogy elhagyták a dohányzást. Az íz nem csupán kiegészítő elem – ez teszi lehetővé az átállást. Az aromák korlátozása azt jelentené, hogy a dohányzásról való leszokás egyik leghatékonyabb eszközét romboljuk le.

A molekulák szintjén kell dolgozni

Határozottan el kell utasítanunk az olyan vitákat, amelyek teljes aromacsoportok tiltására irányulnak, csupán ízprofiljuk alapján. A „gyümölcsös”, „desszertes” vagy „piros bogyós” kategóriák tudományos szempontból értelmetlenek. Ezek az elnevezések több ezer különböző molekulát foglalnak magukban, amelyek közül néhány teljesen biztonságos, míg mások kevésbé. A tudomány nem alapulhat megérzéseken vagy általánosításokon.

A felelősségteljes megközelítés az, ha molekuláról molekulára azonosítjuk azokat, amelyek bizonyítottan toxikológiai kockázatot jelentenek. Ezeket ki kell zárni a formulákból, és a listát rendszeresen frissíteni kell a tudományos fejlődés függvényében. Így működik az élelmiszeriparban használt aromák szabályozása is – és pontosan ezt az utat kell követnie a vape-iparnak is.

Ugyanakkor határozottan el kell utasítanunk a büntető jellegű megközelítéseket, mint amilyenek például Kínában vagy Hollandiában megjelentek, ahol csak néhány engedélyezett molekula használható. Az ilyen politikák olyan szintű korlátozásokat vezetnek be, amelyek gyakorlatilag a legtöbb aroma betiltásával érnek fel. Ez megfosztaná a dohányosokat az alternatíváktól, és ellehetetlenítené az innovációt az iparágban.

Csak egy út van: védeni, nem tiltani

Nincs szükségünk arra, hogy mindent elölről kezdjünk. Az Afnor-szabványok, amelyeket a Fivape közel tíz éve vezetett be, már most is szilárd alapot nyújtanak a szabályozáshoz. Ezek a szabványok egyensúlyt teremtenek a szigor és a gyakorlati megközelítés között, miközben figyelembe veszik a felhasználók igényeit. Ez a szabályozás kiindulópontként szolgálhat, amely megvédi a fogyasztókat anélkül, hogy elpusztítaná a vapelés hatékonyságát – vagyis azt, hogy képes alkalmazkodni a dohányosok egyéni igényeihez.

A vapelés a dohányzásról való leszokás leghatékonyabb eszköze, és annak is kell maradnia. Minden olyan politika, amely aromák betiltására vagy szélsőséges korlátozására irányul, egészségügyi szempontból teljesen értelmetlen. Megfosztaná a dohányosok millióit egy valós esélytől a leszokásra, és rákényszerítené őket arra, hogy kizárólag dohányízű e-liquideket használjanak.

A termékek fejlesztése igen, és ehhez minden eszköz adott. Az aromák vakon történő betiltása? Soha. Ez nem csupán technikai vagy kereskedelmi kérdés. Ez életekről szól. És ebben a küzdelemben minden íz számít.

Jean Moiroud, a Fivape elnöke

Az aromák megértése a vapelésben: egy alapvető szemlélet

Az aromák komplexitása

Az e-liquidekben használt aromák precízen összeállított molekulák keverékei, amelyek egy adott összetevő ízprofilját és illatát hivatottak visszaadni. Egy eperaroma például több tucat vegyület kombinációjából állhat, hogy minél hűebben reprodukálja a gyümölcs ízét. Ez a komplexitás azt jelenti, hogy az egyszerű kategorizálás (mint például „gyümölcsös” vagy „desszertes”) értelmetlen, ha nincs mögötte részletes molekuláris elemzés. Csak a molekulánként végzett toxikológiai vizsgálat garantálhatja a biztonságot anélkül, hogy feleslegesen korlátozná az ízválasztékot.

Pozitív listák vs. negatív listák

A pozitív lista meghatározza az engedélyezett anyagokat, és szigorúan korlátozza a formulációkat. Ezzel szemben a negatív lista azokat az anyagokat sorolja fel, amelyeket be kell tiltani, de meghagyja a szabadságot más, biztonságos összetevők használatára. Az e-liquidek esetében a negatív lista lehetővé teszi a toxikusnak minősített molekulák kizárását, miközben teret enged a gyártóknak az innovációra.

14 kedvelés

Erről volt szó?https://youtube.com/shorts/S87xXcY7cGs?si=bPTWJ72zEI7gYBaJ

6 kedvelés

Ugyanez ment le fejben nálam is. Meg volt egy srác is aki kómába esett, aztán az anyukája ugyanezt mondogatta, hogy a vape megöli a fiát. Minden ilyen esetnél az e-vitamin acetát volt a közös pont!

Ide meg már akkoriban is az csapódott le, hogy az e-cigi rossz, meg lehet halni tőle, stb. Jó néhányszor lekaptak a 10 körmömről ilyen random emberek az utcán, hogy hallották a tv-ben, meg összesúgtak a hátam mögött, hogy az sokkal károsabb és hasonlók. Életemben egyszer próbáltam ki a heisenberg-et, akkor is kikiabál az egyik iskola kapujából egy tanár, hogy fagyállót szívok, dobjam el! Aztán lassan realizálta, hogy nem esek össze holtan, szóval valszeg egy atommal arrébb van az amit ő keres.

Manapság pedig már ahogy észrevettem, szinte lerágott csont. Már minden olyan ember aki nem e-cigizik ismer legalább 1-2 olyan embert aki viszont igen. Az emberek pedig szerintem idővel észre fogják venni, hogy a média hazudik, mert egyszerűen jól vagyunk. Ennyi. :slightly_smiling_face:

14 kedvelés

Nem kell hallgatni ilyen tartalmakat a rádióban, de leginkább ilyen rádiócsatornákat. Mi úgyis érezzük magunkon mi a szitu. Attól, hogy sokan állítják még nem lesz valós egy hamis állítás…de az a céljuk, hogy az emberek a hamisat fogadják el igaznak. És működik…sőt, jóideje csak ez történik (azok érdeke érvényesül) az élet minden területén.

10 kedvelés

Mert mindenki össze-vissza hadonászik, meg beszél mindenfélét, de akkor mutassanak fel EGYETLEN konkrét tényt ami azt bizonyítja hogy káros.
És hogy ők elvégeztek egy felmérést vagy egy bizonyított tényt, hogy, igenis… x..y..z.. baját és/ vagy halálát 100%-ban a vape okozta… mert egy konkrét ténnyel senki sem tud előállni, csupán csépelik itt az üres szalmát.
Jómagam tizen-akárhány éve vépelek , nos, ha ennyi idő alatt nem jelentkeztek semmilyen tünetek, akkor ezután sem fognak. Biztos.

9 kedvelés

Miről van itt szó ? :thinking::grin:

6 kedvelés

Volt “valami” a “Balázs-Show-ban” a vapeeléssel kapcsolatban. Nem hallgattam, mert én a szolnoki Aktív Rádió-t részesítem előnyben. (meg aztat a Balázstot sem nem szeressem én :rofl:) :grimacing: :saluting_face:

8 kedvelés

Dankó forever … :heart::heart::heart::heart:

7 kedvelés

A világból ki lehet vele kergetni.(rossz fiatalkori emlékek) :grimacing:

7 kedvelés

A témát nem én találtam, hanem a te bejegyzésedre reflektáltam.

5 kedvelés

Köszi, hogy hoztad ezeket, bár felmegy tőle az ember vérnyomása (nem a vapeléstől).
Ezek a cikkek, meg tudománytalan “kutatások” mind csak arra jók, hogy alapot adjanak a vape ellen folytatott “boszorkányüldözésnek”, és ellene hangolják az embereket azzal, hogy bemesélik, ez ugyanolyan káros, vagy károsabb (!), mint az analóg.
Tehetik, mivel ha az ilyenekre alapozott hülye tiltások és korlátozások miatt az emberek inkàbb analógoznak (mert a bizonyított károssága ellenére ahhoz könnyedén hozzá lehet jutni), megbetegednek és meghalnak, egyszerűen azt lehet mondani, hogy miért nem szoktak le? :angry:

11 kedvelés

Tudat alatt mindenki érzi, hogy azért nem egészséges, de azt is, hogy sokkal kevésbé káros.

A több évtizedes analóg szenvedélyről áttérni, mert tartozom a családomnak és magamnak azzal, hogy tovább éljek és támogathassam-segíthessem szeretteimet még jó-ideig.

Maga az élet is halálos és kis hazánkba eléggé magunkra maradtunk az egészségügy tekintetében.

Álságos, de jó üzletet eredményező csalfa intézkedések tanúi lehetünk.

Nekem szükségem van a hétköznapok kegyetlen világába, hogy valamivel jutalmazzam magam és nem esik jól, hogy ezt is el akarják venni.

Egyébként is az ars poetica-ám, hogy nem vagyok hajlandó egy életen át sanyargatni magam, hogy olyan plusz éveket zsaroljak ki az élettől, mely lehet, hogy az emberi méltóságomról lemondva, családtagjaim számára terhesen megélhetek…

14 kedvelés

Én azt érzem, hogy amikor cigiztem állandóan rosszul voltam, hol a gyomrom fájt, hol a fejem, állandóan összeszedtem valami betegséget (szó szerint havonta volt valami bajom), hízni nem tudtam, de nagyon enni se. A memoriám sokkal rosszabb volt akkoriban mint most, 18 évesen már olyan érszűkületem volt hogy télen bokáig és csuklóig kék volt a kezem és lábam, teljesen mindegy hány kesztyű vagy zokni volt rajtam. Állandóan fáradt voltam, még akkor is, ha egész nap aludtam, mert az sem volt ritka, utána ugyanúgy keltem mintha nem is aludtam volna. A gyakori hányinger, az állandó migrén meg a mindennapjaimat tette tönkre. És azt mondják, hogy akkor szívják ezt? Nem tudják mit beszélnek! Tudatlanok, a tapasztaltaknak nem hisznek és nem is kíváncsi arra senki, hogy vajon mi hogy vagyunk mióta átálltunk!

Köszönöm szépen, én jól vagyok! A memoriám rengeteget javult, az érszűkület is majdnem teljesen eltűnt, nincs rosszullét, nincs fejfájás, a betegségek is nehezebben találnak meg, jó most pont beteg vagyok, de nem emlékszem legutóbb mikor kaptam el bármit is. Hányinger nincs, migrén a múlté, a fáradtság szót sem ismerem már. Úgy érzem újra élek! Szóval nekem ne akarja megmondani egy ilyen tahó, mint a Sebestyén Balázs, hogy mi lesz velem 10 év múlva! Amíg struccpolitikát folytatnak, és nem mernek szembe nézni az igazsággal addig hagyjuk is…

Ja és nem is hallgatok rádiót…

A használata nem tiltott! Nem tudom ki akarja tőled elvenni, de rúgd bokán és egyből elmegy a kedve a nyúlkálástól. :slightly_smiling_face:

11 kedvelés

Ezt a “hátrányt” nálam ki kell emelni…vape óta jobban kell figyelnem a tápra​:pleading_face::roll_eyes::grin:

9 kedvelés

Én se nem híztam , se nem fogytam a vape óta!! 103

7 kedvelés

Azért 35-40 kilósnak se jó lenni. Ha kicsit nagyobb volt a szélmozgás ki se mertem menni… :flushed_face:

8 kedvelés

Nekem meg egy pár hónapja csak mászik felfelé az a nyamvadt mutató. 2 hónapja 107 volt, múlt hónapban 110, most meg már 112. Biztos h merül az elem a mérlegben :rofl:
Pedig a kaja adagomat is megemeltem…:rofl::rofl::rofl:
Pont úgy mint az inas a műhelyben…már 2-szer is vágtam belőle, mégis rövid :rofl:

6 kedvelés