Az eldobható vape eszközök függőségének okai

Ha gondolod át tudom küldeni a teljes biztonsági adatlapot. Ez egy EU-ban bevizsgált és engedélyezett termék.

4 kedvelés

A vape-t már jóval az eldobhatók megjelenése előtt el kezdték cumiztatni.

Csak azért raktam be mert nem igaz az az állitás, hogy ezekben a liquidekben más lenne mint bármelyik másikban. Azzal az állitással is vitatkoznék, hogy izre vagy izfokozóra rá lehet szokni. Ezt az állitást tudományosan kéne alátámasztani.
A nikotin okozza a függőséget az e-cigiben. Az a mennyiségű izfokozó ami van egy ilyen liquidben az a töredéke annak amit az élelmiszerekkel elfogyasztunk.

Ugyan annyi bekeverni a nicsaltot otthon mint bármely más nikotinos terméket. Egyszerűen nicsaltot kell használni sima booster helyett.

Egyébként pont abba az irányba haladnak a dolgok, hogy nicsaltot könnyebb lesz beszerezni mivel az adóztatás ebbe az irányba tolja a piacot.

2 kedvelés

A hűsitő és az édesitő is izfokozónak számit de egyik sem addiktiv komponens.

2 kedvelés

Ezt lehet nem értem mire gondolsz. A nicsalt vagyis nikotinsó miért lenne kedvezőbb adózású vagy esne más elbirálás alá,mint freebase (sima) nikotin? Bekeverése is ugyanúgy történik.
Lehet, te már az ízesített nicsaltra gondolsz? Azt viszont már nem kell keverni :woman_shrugging:

4 kedvelés

Az volt az állitás, hogy a jövőben nehezebb lesz beszereni a nicsaltokat.

Én úgy látom, hogy a liquid fogyasztási szokások az adóztatással az alacsonyabb gőzfejlesztésű rendszerek felé nyomják a piacot mivel az adó alapja a folyadék mennyisége.
Tehát az épitós gőzgépek felől a podok irányába tolódik el a piac mert ahogy lesz egyre drágább az ecigizés úgy lesznek egyre népszerűbbek a sokkal spórolósabb POD-os megoldások.

3 kedvelés

Köszi, már értem mire gondoltál.
Én ebben kicsit kételkedem, mármint podok között is van dl ami ugyanolyan nagy folyadék igényű.
Na mindegy is (mármint nem, de nem nagyon tudunk tenni ellene), majd meglátjuk merre mennek a dolgok. Addig is keressük a legkedvezőbb megoldásokat :woman_shrugging:

5 kedvelés

Ahogy szokták mondani ez egy nettó faxság…

Bővebben… is az ,szerintem itt a fogyasztásnak semmi köze a piac alakulásához . Építeni is lehet alacsony fogyasztású szettet és podbol is ki lehet csavarni hatalmas fogyasztást…
És ugye a nikotin szintje sem Mind1 … mert ugye pár mili 20 mg-os elég sok ml 3 mg os levest tesz ki

3 kedvelés

Én arra írtam ,hogy nehezebb lesz , mert nézzük meg mi történik euróba szerte … Jönnek a jövedéki adó terhek … Ugye ami jövedéki alá tartozik azzal kereskedni nem igen lehet csak úgy … Míg az aroma kimarad jó pár országba a jövedéki alól a nikotinos cuccok mind bekerülnek

… de , ha bele kerülnek az aromák még akkor is ott van ,hogy az aroma gyártók el kezdtek trükközni azzal hogy ezek nem vape aromák hanem fagylalt … étel akármi … Tehát szerintem aromát mindig fogunk tudni venni itthonról is , de kész nikotinos Nicshaltot előbb utóbb … csak ki utazással vagy dílertöl …

Még egy gondolat ami még ütötte a szemem

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják ,hogy ez nem ilyen egyszerű … és az otthon kevert nicshalt meg sem közelíti az eldobható vagy az általad említett kész nicshaltok ízét… , de ,ha neked megy és meg van a tuti recept akkor itt minden hétre jut olyan aki ezt keresi … kérlek segíts rajtuk :heart:

6 kedvelés

Elhiszem én, de nekem az nem kell, mármint előtöltött cucc :slightly_smiling_face:

2 kedvelés

Miért lene faszság? A gyakorlatezt mutatja. Németországban bevezették a jövedéki adót és az adó alapja az űrtartalom lett nem pedig a nikotin. Ezért az aromák, longfillek, shortfillek teljesen visszaszorultak. A gyártók többsége tönkrement, lehúzta a rolót. Az eldobhatók és a podok iránt a kereslet megnőtt. Hiába a koncentráltabb aroma ha az alaplé is meg van adóztatva.

3 kedvelés

Nézzük meg hol lett eddig jövedéki termék a vape liquid.
Elsőnek Németország, aztán szomszédos országai mint Lengyelország és Csehország most pedig Szlovákia.
Mindegyik ország a Német mintát vette át. A Német mintában pedig minden folyadék, beleértve az aromát is jövedéki termék.
A gyártók nem tudnak trükközni, eddig sem tették és nem is fognak.

PS: aromából is lehet ugyan olyan intenziv és finom nicsaltot keverni. Nincs benne semmi titok, ugyan abból van a nicsalt mint a longfill vagy a shortfill. Persze ha fing az aroma akkor az eredmény sem lesz ugyan olyan. De mondjuk egy AnL aromából simán keversz brutál intenziv nicsaltot. De az Elfliq longfilljéból is csinálok ugyan olyat mint amit az elfbar ad.

3 kedvelés

Hagyjuk már ezt a.nicsalt.keverést!
A nicsalt a nikotin egy formája/fajtája. Erről Kingának.is van egy leírása.
Más a.fleszivodasa,kisebb torokhatás.
Liquidet meg lehet nicsalt+ alaplé+ aroma hármasból keverni. Pont úgy mint sima freebase nikotinnal
Amiről itt írsz, az használatra kész liquid és azt már nem kell keverni. Persze lehet, csk gyengül az íze és nic tartalma.

7 kedvelés

Hugom 10 éve él Németországban és természetes vépel … és ugyan úgy megtudja venni a Liquid alaplé alapanyagot mint mi itthon … Hiszen a pg- és vg beszerezhető… jövedéki mentesen olcsón … Az már más kérdés , hogy ennek mennyien vannak tudatában , de ezt láthatjuk itthon is …

5 kedvelés

Nem állítottam, hogy ezek az adalékanyagok addiktívek. Az e-liquid egy nikotin továbbító közeg, de az íze jelentősen befolyásolja a vásárlók választását atekintetben, hogy mit preferálnak illetve mennyit fogyasztanak belőle. (Most ne menjünk bele az eldobhatók jellegzetes csomagolásba, színeibe, márka neveibe stb. Mind el tudjuk képzelni mi történik ha egy gyereket szabadon engedünk egy élelmiszerboltban. Melyik polchoz fog vajon menni? )

Mivel téged “tudományos alátámasztás” érdekelt, koncentráljuk arra:

Goldenson et al. 2020-as tanulmánya: („Effects of sweet flavorings and nicotine on the appeal and sensory properties of e-cigarettes among adolescents”) megállapította, hogy az édes ízek nikotinnal kombinálva jelentősen növelik a vape termékek vonzerejét, különösen a fiatalabb felhasználók körében. Az édesség elfedi a nikotin keserűségét, felerősíti a jutalmazó élményt, és potenciálisan hozzájárul a függőség kialakulásához.

A Nicotine & Tobacco Research című szaklapban Krüsemann et al. 2021-ben megjelent tanulmánya (“Flavoring chemicals in e-liquids: Diacetyl, 2,3-pentanedione, and acetoin in a sample of 51 products”) megállapította, hogy az ízesítő vegyi anyagok, beleértve az édesítőszereket hozzájárulnak az e-likvidek érzékszervi vonzerejéhez, potenciálisan növelve a fogyasztói elégedettséget és a megtartást.
https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.1510185

Mindezzel csak annyit szerettem volna közölni, hogy szerintem Vaperina_Kinga semmi olyat nem állított a posztjában amit ne lehetne alátámasztani vagy valótlan.

12 kedvelés

Akkor én értettem félre valamit.
Az a kutatás amit belinkeltél…khm…hát…
Először is nikotin iztelen szóval nem tudom milyen izt kéne elfedni… .
Az édes iz az finom. Ennyi. Persze, hogy ha valami finom akkor azt szivesebben fogyasztjuk. (közizlés nem egyéni) . A vapelés a nikotinfogyasztásról és az izekről szól. Ha nem lenne jó ize akkor kevesebben fogyasztanánk ezzel nyilván nem lehet vitatkozni de ez olyan, hogy discoba sem járnánk ha csak hangoskönyvek szólnának a hangfalakból. Ne legyen már az kifogás, hogy valami túl jó izű! Ki az aki nem még finomabb liquidet akar fogyasztani?

2 kedvelés

Ennek a forrásmegjelölése a “National Institutes of Health” ami az amerikai állami kutatóintézet. Erős a gyanúm, hogy ez a kutatás egy állami megrendelésre készült politikai termék lehet.

2 kedvelés

Natur alapot persze, hogy be lehet szerezni. Azt itthon is be fogjuk tudni mindig. Azzal nem hiszem, hogy gond lehet.

3 kedvelés

Nekem pedig “erős a gyanúm”, hogy olyan típusú emberrel beszélgetek akinek ha maga Jézus Krisztus tanulmányát tálalnám ezüst tálcán, akkor azt kérdezné “Arany tálca nem volt?” Engem nem kell meggyőzni csak Krüsemannt, Goldensont és a kutató kollégáit, de ha döntenem kellene kinek hiszek azt gondolom nem lenne nehéz utat választanom. :slightly_smiling_face:

4 kedvelés

Senki nem állította, hogy nem lehet hasonlóan intenzív ízt elérni. A lényeg az, hogy ezek az ízek mennyire maradnak hasonlóan intenzívek. Ha csak aromából és niksóból kevered, adalékanyagok nélkül, akkor túl kell aromáznod a liquidet, hogy elérd a kívánt ízintenzitást.

Ez viszont két problémát vet fel:

1. Túlzott aromakoncentráció esetén szappanos mellékíz jelentkezhet.
  2. Porlasztó elhasználódás: Az erősen aromázott liquidek miatt a porlasztók gyorsan elkoxolódnak, így az ízélmény rövid ideig marad.

A liquid 3 alapvető, de max 4 összetevőből áll: PG + VG + Aroma + Nikotin (opcionális). Az elfbar liquidje viszont ennél jóval több felesleges adalékanyagot tartalmaz, amelyeket az íz fokozására és annak tartósságára használnak.

Ezzel kapcsolatban több kutatás is zajlik, és az eredmények azt mutatják, hogy igen, az intenzív ízek és az ízfokozók is kiválthatnak függőséget. Az élelmiszeriparban is pontosan ezért használnak ízfokozókat (pl. MSG, ethyl maltol), hogy a termékek sokkal vonzóbbak legyenek és folyamatos vásárló visszatérést generáljanak.

A kép amit megosztottál az egyik ízesítésű termékük a többiben ennél jóval nagyobb százalékban található ízfokozó (pl. ethyl maltol, furaneol, vanillin). Egy tanulmány kimutatta, hogy egyes ízesítésekben ezek akár 5%-os koncentrációban is megtalálhatók, különösen az amerikai piacon.

Ez az ízprofil fokozása miatt fontos, mert a túlzottan édes, intenzív ízek folyamatosan dopamin-felszabadulást váltanak ki, ami miatt a felhasználó ugyanazt az ízt fogja keresni és ez a hatás nagyban hozzájárulhat a függőség kialakulásához.

A termékek közötti eltérések is érdekesek. Az amerikai verzió gyakran magasabb nikotin és ízfokozó-koncentrációval rendelkezik, míg az európai változatban szigorúbb szabályozások miatt ezek visszafogottabbak lehetnek, viszont ezt sokszor nehéz megítélni és rengeteg kérdést vethet fel. Az amerikaiak minden ízt sokkal intenzívebben szoktak meg, ezt tudjuk régóta. Viszont az, hogy az európai piacra gyártottban kevesebb százalékban tartalmaz ilyen adalékanyagokat, nem jelenti azt, hogy az európai szokásokhoz mérten ne lenne még mindig túl intenzív.

Fontos megjegyezni, amit Kinga is ír a cikkben, hogy nem csak az ízfokozók, de maga a készülék kialakítása is erősen közrejátszik a végleges íz kialakulásában és annak folyamatos megtartásában.

Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor az elfbarról egy másik eszközre váltanának akkor, ugyanolyan ízélményt keresnek, ilyenkor valójában nem történik valódi váltás, csak eszközt cserélnek. Az elfliq vagy az, hogy ugyanolyanra próbál keverni niksós liquidet, azt nem nevezném váltásnak persze ezzel lehet vitatkozni, de a valós váltás az lenne ha az ízintenzitást le tudná csökkenteni, hogy az agy visszaálljon normál szintre. Több tucat felhasználó keresi itt nap, mint nap a kiutat és panaszkodnak, hogy nem tudnak váltani más liquidekre, mert azok kevésbé intenzívek. Ő maguk fogalmaznak úgy, hogy az elfbarról szeretnének átszokni mert ők is tudják, hogy valóban bizonyos fokú függőséget alakít ki, AZ ÍZE!

Ez a cikk pont erről szól! Nem az a kérdés, hogy lehet-e házilag intenzív liquideket keverni vagy venni készen, hanem, hogy szükség van-e erre egyáltalán és milyen hatása van a hosszú távú használatnak. Mert ez ugyanúgy kihatással lehet az élet többi területére is, nem csak a gőzölésről van szó. Más sem lesz annyira finom, ízes, mint előtte. Ez a cikk azoknak szól akik elfbarról vagy más hasonlóról szeretnének váltani.

Javaslom a cikk utolsó bekezdését mindenkinek akinek szüksége van rá és szeretne váltani.

Ha tényleg objektívan nézzük a kérdést, akkor ne próbáljuk meg úgy beállítani az elfbart illetve a többi hasonlót se, mintha egy pozitív dolog lenne. Így is épp elég nevetséges a semmit érő fiatalokat védelmező programja. Ez inkább a márka megítélésén próbál javítani, mintsem valódi megoldást kínálni a problémára, amit leginkább ők generáltak és a mai napig folyamatosan fenn is tartanak.

11 kedvelés

Pontosan így van! Éppen a maryliq mangós gyári 10 mles.nicsaltját próbálom podban. Annyira finom, hogy nehéz letenni, viszont érzem,hogy a nic már sok.
Szóval,igen, az íz igenis számít a baroknál is!
Szerintem ezek a 20mg os nicsaltok is csak annak jók, akik rövid idő alatt szeretnének a szükséges nichez hozzájutni. Nálam például nem csak az a cél, szóval én ezeket az ízesített nicsaltokat nullás mangós liquiddel fogom keverni.
És még ami lényeg. Én tudom,hogy nic sok, de egy kezdő felhasználó, egy gyerek, aki csak azért szívja,hogy menő legyen, fogalma sincs róla,hogy miért van rosszul. Számukra a konklúzió…a vape a hibás, úgy egészében :woman_shrugging::roll_eyes:
Ez nem teljesen témába vágó, de talán kötődik hozzá :blush:

11 kedvelés