Az eldobható vape eszközök függőségének okai

Mára már mindenki hallott az eldobható e-cigikről, amilyen az Elf Bar, Puff Bar, Geek Bar, Lost Mary és az ehhez hasonlók. Ha ezekről tudomásunk van akkor a bűvkörükről is lehet némi fogalmunk. Higgyétek el, addig jó amíg valaki nem próbálja ki ezeket! Ezt azért írom, mert ezekben az eldobható e-cigikben nem kifejezetten a nikotin az ami függőséget okoz!

Ez a cucc teljesen mással hódít, sajnos sikeresen! Olyan ízesek ezek a termékek, hogy az már szinte hihetetlen! Ezért nagyon könnyű rászokni! Jelen esetben nem kifejezetten a nikotin ejti rabul a felhasználót, hanem az a megismételhetetlen ízélmény amit csak ezek az eldobható istennyilák tudnak produkálni. És ez sajnos probléma, nem is kicsi! Előbb, de inkább utóbb rájön a felhasználó, hogy tulajdonképpen átverték! Az eldobható ketyerék mindegyike drága, hosszú távon mindenképp, ha azt vesszük alapul, hogy van aki heti 2-3 db-ot is elfogyaszt. Ennek tetejében még csak a közelében sincs annak a slukkszámnak ami rá van írva. Ezeknek a termékeknek a nagy része félrevezetésen alapul amit be is kajál a felhasználó amíg rá nem szokik teljesen és akkor jön a koppanás… Majd később pedig jön a kérdés a Vaperinára, hogy mégis hogyan lehetne ugyanazt az ízélményt RTA-ból, porlasztós tankból vagy POD-ból előcsalni, mint amit az eldobható termékek nyújtanak.

Ennek apropójából ez a cikk most leginkább azoknak szól akik használtak vagy jelenleg is használnak ilyen eszközt, viszont inkább e-cigivel szeretnének ugyanolyan ízélményt elérni. Mivel, mint már írtam, az eldobható e-cigikben nem a nikotin az ami igazán ráfüggeszti az embert a használatára, így kár tagadni, van némi aggódni valójuk azoknak, akik az említett eszköznek a rabjai. Vesézzük is ki ezt alaposan!

Az eldobható vape eszközök függőségének okai

Kicsit jobban utánajártam az eldobható e-cigik témakörének és be is igazolódott a gyanúm, ami a működési elvét illeti. Pont emiatt az elv miatt lesz szinte lehetetlen reprodukálni azt az ízintenzitást és tartósságot amivel az eldobhatókat megalkották. Ugyanis, ha sikerül is olyat keverni és az ízintenzitás össze is jön valahogy, az rövid ideig tart csupán, mivel az RTA-k, porlasztók és POD-ok teljesen más rendszerűek. Más piacot szolgálnak ki, mint az eldobható ketyerék.

Hogy megértsük, vegyük alapul a POD-okat, mivel ez az ágazat áll a legközelebb az eldobhatókhoz. A POD-ok, mint azt már tanulhattuk itt a Vaperinán, lehetnek teljesen zárt rendszerűek, hogy csak az előre feltöltött PODfejet kelljen megvennünk amibe a porlasztót előre beintegrálták, pont amilyenek ezek a Bar végződésű istennyilák is. A zárt POD rendszert annyiból lényeges megemlíteni, hogy ezt vették alapul a Bar-ok gyártásánál. Ennek az elve ugyanis annyi csupán, hogy nagy ellenállású porlasztót hajtunk meg némi (jellemzően 3.7 Volt környéki) árammal amihez elég a szűk MTL levegőzés, hogy így váljon minél intenzívebbé az ízélmény. Igen, csak ennyi az egész. Most már tudjuk hogyan is működnek a Bar végződésű istennyilák. Tehát az elv adott és működik is, de van egy óriási különbség! Míg a PODfejekben lévő porlasztókban vatta található, úgy a Bar végződésű istennyilák porlasztóiban nem! A porlasztók manapság már kivétel nélkül mesh porlasztók, így ilyenek vannak a Bar végződésű istennyilákban is. Ezt annyira nem is taglalnám, mert mindenkinek ismerős a mesh valamilyen formában. Viszont ami az eldobható termékek egyik aduászát adja, az nem más, mint a kerámia! Hogy mennyire nem gondoltunk erre, igaz? Nekem is ez volt az utolsó gondolatom, aztán utánajártam és be is igazolódott, hogy az eldobható ketyerék porlasztói kerámia porlasztók! Ezért bírják olyan sokáig és ezért maradnak mindig olyan ízesek. Bár a benne lévő liquid is közre játszik, de arra csak később térnék ki, most nézzük a kerámia porlasztókat.

Aki nem ismerné ezeket, az valószínűleg azért van, mert már csak elvétve lehet kapni. Az ok pedig nem más, mint a tartósság! Kinek lenne érdeke továbbra is olyan porlasztót gyártani amit elég havonta cserélni? Abban nincs pénz kérem szépen! Abban van a pénz, ha 3-5 naponta cserélned kell! A kerámia egy csodálatos anyag, ami a kapilláris elv miatt képes hasonlóan viselkedni mint a fémsodrony, ugyanis utóbbi is a kapilláris elvet használva vezeti a vattára a liquid-et. Ezzel szemben a kerámia nem a vattára vezeti a liquid-et, hanem közvetlenül a mesh-re. A kerámia egy mikroporózus anyag ami rengeteg apró lyukból (azaz pórusból) áll, ezek a lyukak pedig úgy funkcionálnak, mint sok-sok apró cső amik magukba szívják és tárolják a liquid-et. Mivel a kerámiába van beleépítve a mesh, így folyamatosan nedvesen tartja azt, hogy mindig egyenletes legyen a porlasztás. A kerámiára jellemző a szinte nulla kokszolódás, emellett rendkívül tartós és felülmúlhatatlanul ízes! De ez csak az egyik ok amiért rettentő nehéz, de inkább lehetetlen ugyanazt az ízintenzitást elérni bármilyen más eszközből ami nem Bar végződésű istennyila. Egy pillanatra azért nézzük meg közelebbről a kerámia porlasztókat.

Ahogy a lenti képen látható a tekercs a kerámiába van beleépítve, aminek egy vékony vattaréteg segíti egyenletesen adagolni a liquid-et. Ez a kerámia porlasztók elve, ettől eltérni nem igazán szokott egyik gyártó sem.

Itt egy Smok Nord kerámia porlasztónak a robbantott ábrája látható, ahol szintén a kerámiába csomagolt fűtőszál van középen, hogy megfelelő, sőt kiemelkedő élményt nyújtson a felhasználóknak. A vatta szintén az egyenletes liquid elosztás miatt van jelen ebben és minden egyéb kerámia porlasztóban is.

Itt pedig egy Juul tartályt láthatunk, ahol fel is van hívva a figyelem arra, hogy ebben kerámia porlasztó van. Ezzel biztosítva a vásárlók bizalmát a gyártó felé, ugyanis a kerámia porlasztó csakis jó lehet!

A másik oknak, ami miatt könnyen Bar-függők lehetnek az emberek, szerencsére nagyobb híre van már, mint korábban és ez szerencsére nagy visszatartó erő tud lenni. Ez nem más, mint az édesítőszerek! Ezek azok az alapanyagok amiket hogyha ügyesen túltolnak a gyártók akkor olyan szinten a rabjává lehet válni a Bar-oknak, hogy bár hihetetlennek hangzik, de túlmutat minden képzeleten. Ha nem így lenne én sem írnám most ezt. Így átverni az embereket, szerintem aljasság! Ugyanis az a helyzet, hogy olyan ízes liquid-et mi otthon a konyhaasztalnál ülve soha nem fogunk tudni keverni, mint amilyen a Bar végződésű istennyilákban van. Tele van tolva ízfokozóval és édesítőszerrel, de leginkább édesítőszerrel, hogy biztosan ne akarj majd mást! Ez nem csupán átverés, de amint megízlel valaki egy eldobható eszközt onnantól kezdve nem lesz ugyanolyan semmi! Íztelen és erőtlen lesz minden más liquid. Erőtlen is igen, mert az eldobható eszközökben általában 20mg/ml erősségű nikotinsó van, amihez hamar hozzászokik a szervezetünk mivel egy olyan ízorgia párosul vele amilyet soha nem tapasztalt az emberiség ezelőtt! Ebben az átverésben pedig nagy szerepe van a szukralóznak és eritritolnak! Bizonyos források szerint leginkább ezt a két adalékanyagot használják a Bar-ok liquid-jeihez, de természetesen van más fajta édesítőadalék is, de annyi biztos, hogy a Bar-okban lévő liquid-ek minden esetben fel vannak turbózva! Ezek az édesítőszerek pedig tökéletessé teszik a liquid-eket. Olyannyira tökéletessé amilyen tökéleteset mi magunk otthon nem tudunk előállítani! Kivéve akkor, ha beszerzünk valamilyen édesítőszert, de mivel a shopok nagy része nem árul ilyeneket vagy csak élelmiszeripari felhasználásra nagy mennyiséget, illetve sajnos egyre szűkül a shopok névsora, így még inkább csalódni fog az aki Bar-ról váltana e-cigire.

Ezért nem szabad senkinek sem kipróbálnia egyetlen eldobható e-cigit sem! Különben két oldalról lesz a felhasználó becsapva! Egyik részről a kerámia porlasztó adta tartósság és frissesség miatt, amit ma már nagyon nehéz beszerezni mivel nem minden tankhoz és POD-hoz gyártanak ilyet, vagy akár már teljesen meg is szűnt a gyártása. Túl jó volt, nem fogyott a vattás pori… Másik részről pedig a felturbózott liquid miatt, ami úgy rabul ejt, hogy kialakul egy olyan függőség ami szerintem (bár ez talán kicsit erős, de valóban így gondolom) életminőségbeli romlást is eredményezhet! Ha megkóstolod a valaha volt legeslegfinomabb liquid-et egy Bar-ból amit nem tud überelni semmilyen másik, akkor az úgy vélem rontja az ember életminőségét oly módon, hogy utána már folyamatosan csalódni fog mindenben ami nem hozza a Bar végződésű istennyilák szintjét!

Másfelől pedig 2000Ft -tól akár 6000Ft -ig is terjedhet az egy darabra vonatkozó ára ezeknek a Bar-oknak, ami véleményem szerint drága! A porlasztós e-cigikhez képest mindenképp, de az RTA-khoz képest pedig iszonyatosan! Az eldobható e-cigik egy 100% profitorientált gépezet részét képezik. A ráírt slukkszám sem felel meg a valóságnak, ugyanis ezt laboratóriumi körülmények között számolják ki rövid, 2 másodperces slukkokkal gépileg reprodukálva ami nem igazán felel meg a valós felhasználói szokásoknak. Ezért nem tart olyan sokáig, mint amennyit ígérnek. Mivel rabul ejt az íze, ezért kell belőle még és még! Azt se felejtsük el, hogy ezeknek a behozatala és birtoklása Magyarországon tiltott! Tehát már triplán van átverve az aki vesz ilyen eszközt, hisz a dílerek előszeretettel hitetik el, hogy amit csinálnak azzal nem sértenek törvényt, de a valóságban ez nagyon nem így van!

Ezeknek a termékeknek NEM az az elsődleges célja, hogy átszokjon az ember dohányzásról az e-cigire hanem az, hogy eldobható e-cigire szokjon rá! Ez ami nem mindegy! Mi, akik hagyományos e-cigire álltunk át, gond nélkül tudunk váltani a különböző készüléktípusok, liquiedek és aromák között, sőt a kezdetben szükséges nikotinbevitelünket is jócskán tudtuk csökkenteni. Ez az eldobható e-cigikkel nem lehetséges a gyártók által szándékosan kialakított addikció miatt!

Ezzel a hagyományos cigaretta mintáját követik. Ezek a termékek, mint ahogy a nevükben is szerepel, eldobhatók: Megveszed → Elfogy a liquid / Lemerül az akksi → Kidobod → Veszed a következőt. Ez a körforgás ami működteti a gépezetet! Pont, mint a hagyományos cigarettánál. Arról nem is beszélve, hogy környezetünkre milyen hatással van… Ezzel biztosítják, hogy mindig folyamatos és megszokott legyen az utánpótlás.

Ezzel szemben a hagyományos e-cigi pont a költséghatékonyság és a tartósság elvét követi. A kezdetben szükséges szett megvásárlása után már csak a fogyó dolgokat kell pótolni. Ami, ha DIY használod, tehát te készíted magadnak a liquid-et és magadnak építed a tankod, azaz a porlasztót akkor időarányosan leosztva filléres tételekről beszélhetünk. Persze ezek is különböző árfekvésben kaphatók, de még akkor sem közelíti meg az eldobható e-cigiknél felmerülő költségeket.

Végezetül pedig választ adnék arra a kérdésre, hogy vajon el lehet e érni ugyanazt az ízélményt porlasztós tankból, POD-ból vagy épp RTA-ból, mint az eldobható e-cigikből? A válaszom röviden annyi, hogy meg lehet próbálni, de egyáltalán nem lesz ugyanolyan és félő, hogy csalódni fog a felhasználó!

Meg lehet próbálni nagyobb aroma %-al keverni, de félő, hogy túl lesz aromázva a végeredmény így pont az ellenkezőjét érjük el annak amit szerettünk volna. Meg lehet próbálni az ízfokozók illetve édesítőszerek beszerezését, de félő, hogy már nem vagy nagyon nehezen beszerezhetőek. Meg lehet próbálni nagyon leszűkíteni a levegőzést és alacsonyabb Watt-on használni a készüléket az RTA-val vagy egy szűkebb levegőzésű és nagy ellenállású porlasztóval rendelkező POD-ot vagy tankot beszerezni, hogy közelítsen a Bar-élményhez, de a vatta nagyon hamar kokszolódik a Bar-okban lévő kerámia porlasztóhoz képest, így talán ez okozza majd a legnagyobb csalódottságot az egész műveletben. Tehát meg lehet próbálni. Mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy ne kelljen állandóan a Bar-okat vásárolni ami amúgy is büntetendő, de félő, hogy úgy vannak ezek megalkotva, hogy azt ne lehessen leutánozni! Olyanok ezek az eldobható e-cigik, mint a drog! Bevonzzák az embereket a marketinggel, a színes dizájnnal, a túlzó ízekkel, az egyszerű használattal. Csak arra nem térnek ki, hogy ezekről a készülékekről nehéz átállni hagyományos e-cigire!

Mi az eldobható e-cigik használatára nem fogunk buzdítani senkit, semmilyen formában! Nem támogatjuk ezeknek a beszerzését és főképp nem támogatunk semmilyen beszerzési forrás megosztását a Vaperinán! Viszont megértjük annak a helyzetét aki egyszer bekerül ebbe a mókuskerékbe és sajnos nehezen tud kiszállni belőle. Azoknak a felhasználóknak a következő tanácsom van: Ha megoldható, néhány napig hanyagolni kéne az ízesített liquid-et. Szívj inkább sima nikotinos alapot, hogy ne sokkold tovább az ízlelőbimbóidat. Azok regenerálódni fognak rövid időn belül (átlagosan 1-3 nap elég nekik), hogy utána maximálisan élvezhesd az ízeket és ne okozzon fennakadást a Bar-ok okozta csalódottság az élet más területein sem!

Köszönöm, hogy elolvastátok! Legyen szép napotok! :hugs:

42 kedvelés

Pont megláttam, végigolvastam, kiváló írás, Kinga @Vaperina_Kinga :hugs: egyetértek vele totál. A durva íz, majd a csalódás a kamu slukkszámokban, stb. És s töltelék adalékait homály fedi. A valós nic tartalom szerintem szintén kamu.
És mindig kiemelem, ha megmorgom ezt a xart, hogy külön dühítő, hogy a gyerekek az egyik legnagyobb célcsoport, és terjesztik is egymás közt :confused: és ez pofon volt a professzionálisabb vapelésnek. (De egy újabb hatalmas szeméttermelő termék is ráadásul…)

12 kedvelés

Ez megint kiváló lett Kinga! :100:

9 kedvelés

Írásaid mint mindig, precízen összerakott. Köszönjük!

7 kedvelés

Nagyon fontos gondolatokat fogalmaztál meg ebben a témában! :flexed_biceps:t2::fire:

Köszönjük!

Gondolkodtam a napokban, hogy végre kikéne próbálni az adalékokat de a cikk hatására már bizonytalan lettem. :grinning_face_with_smiling_eyes:

7 kedvelés

Köszönöm fiúk! :hugs::face_blowing_a_kiss::face_blowing_a_kiss:

8 kedvelés

Kedves Kinga :hugs:
Köszönjük szépen ezt az írást, így legalább mi is képbe kerültünk, hogy tulajdonképpen mit is tartalmaznak ezek az eldobható eszközök.
És persze az is kiderült, hogy miért alakul ki olyan rövid idő alatt a függőség az ilyen eszközök használata során.

7 kedvelés

Köszönöm, hogy olvastok! :hugs::face_blowing_a_kiss:

6 kedvelés

Köszönöm! :hugs::face_blowing_a_kiss:

Ami az adalékokat illeti, ez Supervape… :confused: Nem akarlak lelombozni, de ennek a brand-nek az aromák sem valami kiemelkedőek. Bár, ha van adagolás, akkor szerintem nem lesz gond. Egy próbát mindenképp megér. :slightly_smiling_face:

8 kedvelés

A sós karamelljük meg az Arabica az jó volt, mondjuk ezeket @Peva71 -tól :hugs: kaptam anno kóstolóba.
Az elfekbe tök bármi umami is lehet… :roll_eyes:

7 kedvelés

Számomra egyedül a kaktusz-citrom volt értékelhető. :confused:

Amúgy a Bar-okban meg fene tudja mi van, ugyanis Kínában kicsit mások az erre vonatkozó törvények. Én senki helyében nem bíznék ezekben a termékekben.

10 kedvelés

Plusz ott az ízlések, kaják, stb. is elég szabatosak :grin:gömbhal vagy polónium, egy hülyeség :roll_eyes:

(Mesterek az ízek szintetikus előállításában - bármi áron).

7 kedvelés

Kedves @Vaperina_Kinga! Ismét kiváló összefoglaló. Köszönöm.

7 kedvelés

Inkább világítok, mint meghalok?! :face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth: :shaking_face:

4 kedvelés

@Vaperina_Kinga Szuper írás! A mangóval pont így jártam. Megkóstoltam és azóta is olyat keresek. Persze hasonló van, de.olyan nincs :woman_shrugging::blush:
Szerencsémre ez már a vapes korszakomban történt, úgyhogy nem vette el a kedvem a vapetől.
Egyébként pont tegnap térítettem meg egy kollégám. Eldobhatóst használ, de mikor jött hozzám nem.volt nála. Mutattam neki a podot, amire elsőre azt hitte,hogy iqos. Kipróbálta (egy napra kölcsönadtam) és ma már meg is rendelte. Persze előre kevert nicsalt-al próbáltattam vele (elfliq és maryliq) amik elég hasonlóak a baros cucchoz. Aztán kipróbálta az általam aromából kevert lemon tartot és bomboo-t és azok is bejöttek neki.
Szóval nem.reménytelen akkor sem, ha valaki azzal kezd,de sokkal nehezebb utána megtalálni a megfelelőt.:+1:

9 kedvelés

A legelsö e-health cigim vattacukros jellegű különleges íze még most is a fejemben van. Persze nem tudom, mi volt benne :roll_eyes:

6 kedvelés

Nyilván vattacukor :thinking::joy:

7 kedvelés

Annál bonyolultabb íz volt :roll_eyes:és még utána, a vapelés kezdete időszakból is van olyan ízemlékem, ami hiányzik, de halvány lila gőzöm sincs, mi volt :roll_eyes:ez van… :grin:

6 kedvelés

Igényes, pontos és atfogó írás, mint mindig @Vaperina_Kinga! :hugs: Emellett teljes mértékben egyet értek veled. Ami nekem is szemet szúrt, hogy senki nem tudja mi van ezekben, mert az szép és jó, hogy rá van írva a szokásos pg-vg + aroma, de mi van az aromában? A környezeti hatásokról nem is beszélve … én kertészkedek, palántázok, hogy ne a boltit kelljen megvenni, ami szintén hasonló kategória, meg igyekszem szezonálisra átállni, ami azt jelenti hogy csak olyan zöldséget és gyümölcsöt veszek, aminek szezonja van (ha nagyon muszáj). Annyi vacakkal mérgezzük magunkat, az nem elég? Ráadásul a gyártók zsebe duzzad, mintha kötelező lenne.

8 kedvelés