Ennek van realitása mondjuk egy munkaközi melószünetben…de esetleg van-e benne nem odavaló (gyári "man.ó).
A chips is finom, a kóla is, a szotyi is ezért nehéz letenni. Persze, hogy számit az iz. Minden gyártó finomata akar késziteni nem csak éppen hogy finomat.
Ha sok a nic akkor vehetsz 5mg/ml-est is, Mi a probléma? Tényleg olyan liquidet keresel ami nem izlik annyira?
Usaban simán elszivjak az 50mg-ml-est is. Ez csak szokás kérdése.
Nem! Olyan liquidet keresek ami megfizethető és amiből nem csak 3 slukkot tudok szívni.
Az említett liquidből az 5 mgos minden, csak nem gazdaságos.
Szerintem
Egyéni preferencia, itthon is van, akit nem érdekel se az összetétel, se az erősség. Van, akit az sem, hogy károsabb vagy sem, mint a cigi. Sőt, néhány fiatalkorú meg erősen foghíjas tudással rendelkezik mindenről e téren.
USA-ban a microra is ráírják,hogy ne tedd bele a macskát
Mindegy is. Felőlem mindenki olyat és annyit szív amennyi és amilyen jólesik neki. Csak a véleményem, a saját preferenciám írtam le.
És nincs problémám, ha van megoldom
Ezt arra válaszoltam, hog yannyira finomnak tartja, hogy nem tudja letenni de olyan sokat szivja, hogy azt érzi már sok a nikotin. Ilyenkor a nikotint kellene csökkenteni szerintem. Van rá lehetőség.
" Ha csak aromából és niksóból kevered, adalékanyagok nélkül, akkor túl kell aromáznod a liquidet , hogy elérd a kívánt ízintenzitást."
Gondolom basic élelmiszer aromákról beszélsz mint Solub, TPA és társaik mivel a többi az tartalmaz adalékanyagokat. Ízfokozókat, édesitőket egyaránt.
Nem túlaromázásról beszélek csak több aromáról esetleg édesitőről.
Porlasztó elhasználódás az van akit zavar, van aki meg elfogadja.
Egyébként a legmagasabb minőségű és legfinomabb liquidek nem tartalmaznak vagy csak nagyon minimális adalékanyagot. Amik vannak bennük azok is természetesek. Ezek a liquidek viszont jellemzően nagyon kokszolnak.
A mesterséges izfokozóknak és édesitőknek az az előnye ugyan is, hogy olcsó előállitani őket és kis mennyiségre van csak szükség belőlük.
" A liquid 3 alapvető, de max 4 összetevőből áll: PG + VG + Aroma + Nikotin (opcionális) ."
Ez egy tévesdés. Mint mondtam, a vape shopokban forgalmazott aromák, longfillek, shortfillek 90%-a tartalmaz adalékanyagot. Ezek főként édesitőszerek és hűsitők.
Csak emlékezzünk visza mikor a Németeknél betiltottak egy édesitőt. Szinte mindegyik gyártó érintett volt és azon ment a matek, hogy mivel lesz helyettesitve és meg fog változni az ize vagy sem.
“Ezzel kapcsolatban több kutatás is zajlik, és az eredmények azt mutatják, hogy igen, az intenzív ízek és az ízfokozók is kiválthatnak függőséget. Az élelmiszeriparban is pontosan ezért használnak ízfokozókat (pl. MSG, ethyl maltol), hogy a termékek sokkal vonzóbbak legyenek és folyamatos vásárló visszatérést generáljanak.”
Ez egy fogalomzavar. A termék vonzóbbá tétele nem egyenlő a függőséggel.
" A kép amit megosztottál az egyik ízesítésű termékük a többiben ennél jóval nagyobb százalékban található ízfokozó (pl. ethyl maltol, furaneol, vanillin). Egy tanulmány kimutatta, hogy egyes ízesítésekben ezek akár 5%-os koncentrációban is megtalálhatók, különösen az amerikai piacon."
Megoszthatok másik msds-t is akár európában gyártott termékről is amiben sokkal több az izfokozó mint az elfbarokban. Meg ugye annak mi értelme, hogy az egyik terméküket telenyomják hogy függő legyél a másikat meg nem?
ethyl maltol: teljesen veszélytelen széles körben előforduló édesitőszer amiből táplálkozásunk sokrán sokkal többet fogyasztunk mint amennyit el tudunk gőzölni.
furaneol: ez még csak nem is mesterséges anyag. Mindennyian fogyasztjuk mikor különböző gyümölcsöket eszünk.
vanillin: ez is természetes anyag ami megtalálható a vaniliában. Teljesen ártalmatlan anyagok és nem okoznak függőséget.
“Ez az ízprofil fokozása miatt fontos, mert a túlzottan édes, intenzív ízek folyamatosan dopamin-felszabadulást váltanak ki, ami miatt a felhasználó ugyanazt az ízt fogja keresni és ez a hatás nagyban hozzájárulhat a függőség kialakulásához.”
dopamin felszabadulást rengeteg minden okoz. Egy finom süti vagy egy jó zene meghallgatása…
“A termékek közötti eltérések is érdekesek. Az amerikai verzió gyakran magasabb nikotin és ízfokozó-koncentrációval rendelkezik, míg az európai változatban szigorúbb szabályozások miatt ezek visszafogottabbak lehetnek, viszont ezt sokszor nehéz megítélni és rengeteg kérdést vethet fel. Az amerikaiak minden ízt sokkal intenzívebben szoktak meg, ezt tudjuk régóta. Viszont az, hogy az európai piacra gyártottban kevesebb százalékban tartalmaz ilyen adalékanyagokat, nem jelenti azt, hogy az európai szokásokhoz mérten ne lenne még mindig túl intenzív.”
igen, mások a szabályozások és más a közizlés. Az Elfbar minden europai szabályozásnak megfelel az itt hivatalosan forgalmazott termékeivel. A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy az európai izlésnek nem túl intenziv hiszen óriási siker lett.
“Fontos megjegyezni, amit Kinga is ír a cikkben, hogy nem csak az ízfokozók, de maga a készülék kialakítása is erősen közrejátszik a végleges íz kialakulásában és annak folyamatos megtartásában.”
Én azt tapasztaltam, hogy más eszközökben, saját készülékben is ugyan olyan finomak az elfliq nikotinsói.
" Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor az elfbarról egy másik eszközre váltanának akkor, ugyanolyan ízélményt keresnek, ilyenkor valójában nem történik valódi váltás, csak eszközt cserélnek. Az elfliq vagy az, hogy ugyanolyanra próbál keverni niksós liquidet, azt nem nevezném váltásnak persze ezzel lehet vitatkozni, de a valós váltás az lenne ha az ízintenzitást le tudná csökkenteni, hogy az agy visszaálljon normál szintre. Több tucat felhasználó keresi itt nap, mint nap a kiutat és panaszkodnak, hogy nem tudnak váltani más liquidekre, mert azok kevésbé intenzívek. Ő maguk fogalmaznak úgy, hogy az elfbarról szeretnének átszokni mert ők is tudják, hogy valóban bizonyos fokú függőséget alakít ki, AZ ÍZE !"
Az, hogy valaki ugyan olyan izélményt keres mert neki az bejön az teljesen OK. Az, hoyg panaszkodik mert a többi nem olyan intenziv, az is teljesen érthető. De hogy Szivja, nem jön be neki mégis ugyan olyat keres? Hát ha nem haragszol meg akkor ezt nem akarom elhinni. Én még ilyen kommentet nem láttam.
“Ez a cikk pont erről szól! Nem az a kérdés, hogy lehet-e házilag intenzív liquideket keverni vagy venni készen, hanem, hogy szükség van-e erre egyáltalán és milyen hatása van a hosszú távú használatnak. Mert ez ugyanúgy kihatással lehet az élet többi területére is, nem csak a gőzölésről van szó. Más sem lesz annyira finom, ízes, mint előtte. Ez a cikk azoknak szól akik elfbarról vagy más hasonlóról szeretnének váltani.”
Ezt nem lehet szerintem úgy megitélni, hogy “szükség van e rá.” Ez nem egy egzakt dolog. Ez szubjektiv. Akinek bejön az szivja akinek nem az pedig nem.
“Ha tényleg objektívan nézzük a kérdést, akkor ne próbáljuk meg úgy beállítani az elfbart illetve a többi hasonlót se, mintha egy pozitív dolog lenne. Így is épp elég nevetséges a semmit érő fiatalokat védelmező programja. Ez inkább a márka megítélésén próbál javítani, mintsem valódi megoldást kínálni a problémára, amit leginkább ők generáltak és a mai napig folyamatosan fenn is tartanak.”
Szerintem meg nem kellene démonizálni a terméket és a céget. Mire gondolsz amikor azt mondod problémát generáltak?
Igen tudom! Köszönöm
Nemrég kezdtem de lejött az írás tartalma.
Tehát összefoglalva,keverjen mindenki magának.
Ezt meg kellene próbálni elmagyarázni ilyen tudományosan a fiataloknak is,bár tudom a második mondat után már nem is olvasnának tovább.
Könnyebb venni egy picc-puccot,mint kevergetni,ugyan úgy ahogy lesétált a mutyiba a szívnivalóért.
Ahoz is kicsik vagyunk hogy kiüldözzük ezeket a podokat,nemhogy rászoktassuk őket a keverésre,tekerésre mert annyi idejük sincs
A podokat szerintem nem kell kiűzni, a többivel egyetértek
Lehet a barokra.gondoltál?
Tudod nekem sem mindegy ki,miből mit szív
Kipróbáltam már majdnem mindent amit akartam még a “n.tasakokat” is.
Maradok a tekerés,keverés vonalon inkább.
Időm talán még van tanulni
Az előretöltött cuccokkal van némi fenntartásom,nem az íz hanem összetevő puffszám és hulladék okból.
Ha csak ennyi bajunk lenne
A pod az egy öszvér, de azt még én is elfogadom valahol…
Ha többet teszel bele magasabb koncentrációban lesz benne.
Igen
A függőség összetett fogalom, az íz bizonyos fokú kötődést, szokást kialakíthat. Ezt nem érdemes megkérdőjelezni, ahogy azt sem, hogy az élelmiszeripar pontosan ugyanezt a módszert alkalmazza a fogyasztók befolyásolására.
Ez attól függ, hogy az adott ízprofil mennyire igényli az intenzív édesítést. Például a barack alapból édesebb íz, ezért több ízfokozót elbír anélkül, hogy természetellenesnek hatna. Ezért lehet különbség az egyes ízesítések között.
Nem arról van szó, hogy mesterséges egy ízfokozó vagy sem. Eddig sem erről szólt a beszélgetés.
Ezeket mértékkel fogyasztja az ember. Viszont a nikotinpótlás miatt az e-cigit rendszeresen használjuk, így az ízhez való kötődés is folyamatosan fennmarad.
Ne haragudj nem akarok személyeskedni csak egy kérdés: Ez azt jelenti, hogy te sem tudtál elszakadni attól az íztől?
Nem haragszom Aki aktívan jelen van a Közösségben az pontosan tudja.
Valójában nem arról van szó, hogy valaki szereti-e vagy sem, hanem hogy ezeket a termékeket direkt úgy tervezik, hogy minél intenzívebb ízélményt adjanak, így aki ezzel kezdi, az ehhez szokik hozzá és más íz, liquid már nem tűnik elég jónak. Amúgy valószínű mindenkinek bejön ezeknek az íze.
Ez nem szubjektív kérdés, hanem egy tudatosan kialakított fogyasztói szokás. Ezeket a termékeket direkt úgy tervezik, hogy az emberek kötődjenek hozzájuk és ne akarjanak másra váltani. Csak aztán jön a fordulópont és a koppanás, hogy ez nem lesz olyan egyszerű és innen sokkal nehezebb továbblépni.
Szerintem nincs mit védeni rajtuk. A cég pontosan tudja, mit csinál és a marketinget is tudatosan úgy alakította, hogy minél szélesebb réteg számára legyen vonzó. Ha ezt felismerjük, világossá válik, hogy nem a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, hanem azt, hogy minél többen és minél tovább használják a termékeiket.
Szeretném megérteni, de biztos el tudod magyarázni nekem. Miért kellett ilyen marketinget és megjelenést kreálni ennek az egésznek, ha nem azért, hogy vigyék, mint a cukrot? És mindannyian tudjuk, sajnos kiket lehet ezzel legjobban befolyásolni és megvenni.
Végezetül még annyit, hogy az ÁSZF-ünkben is egyértelműen szerepel, hogy ezeknek a termékeknek a népszerűsítését és pozitív színben való feltüntetését nem toleráljuk.
Szóval ezt az eszmecserét itt lezárhatjuk, mert világosan látszik, hogy nem jutunk előrébb.
Nyilván akad akinek ez a kitűnő cikk sem tetszett…de ki nem sz@rja le a fickó véleményét. Ennyit azért reagáltam rá
Aztagyereberózsám… Na ez most fájt! Fizikai fájdalom volt végig olvasni? Borzalmas fogalmazás és rettenetes stílus?
Ha valami nem tetszik itt tessék engem savazni, ne a PH-n… Köszönöm @Zsolt68 amit ott írtál
Nem vagyok egy sértődős típus, de ez most akkor is rosszul esett. Főleg, hogy máshol “szidnak” nem a szemembe mondják. 27 éve foglalkozom írással, bocs, ha nem tudok mindenkinek megfelelni!