Volt már pár cikkem a vattákról és a vattázásról, de most picit más felé venném az irányt. Nemrég megtekertem és bevattáztam a tankjaimat, eközben gondoltam egyet és stílust váltottam. Csak próbaképpen, picit kevesebb vattát tettem a tekerésekbe (nem fogja annyira a huzal) és hosszabban hagytam a vattavégeket. Ez megfigyelésem szerint azt eredményezte, hogy picit több liquid jut a tekercsre. Így tulajdonképpen közvetlenül a huzal alatti részén a vattának is jobb lett a léellátása. Képzeljük csak el, hogy van egy szivacsunk (biztos mostatok már táblát a suliban szivaccsal), amit ha középen megnyomsz két újjal akkor onnan kiszorítod a vizet. Most ezt a példát ültessük át az RTA felújításba. Ha szoros a vattázás kiszorítja a huzal alatti vattarészből a liquidet. Persze nem teljesen, csak ott így nem olyan gyors a közvetlen léellátás. Ezért is szoktuk mondani, hogy úgy vattázz, hogy a tekercsben a vattát picit húzd meg mindkét irányba, ha érzel egy minimális ellenállást (ahogy a huzal fogja a vattát) akkor jó. Ez nem túl szoros ami pont jó szokott lenni. Ebből következik az, hogyha szorosan vattázunk (úgy, hogyha meghúzod a vattát akkor elhúzza a tekercset) akkor közvetlenül a huzal alatti vattarészben nincs annyi liquid mint azokon a részeken ahol nem érintkezik a huzallal. Így kevesebbet tud elpárologtatni aminek a vége dry hit. Plusz, ha olyan vattát használunk, aminek eleve rossz (lassú) a léellátása akkor könnyen, akkár minden slukknál is dry hit-re futhatunk. Miután második alkalommal megtekertem az akkor még nekem újnak számító Berserker V2-t, rájöttem, hogy ez a tank iszonyatosan háklis a vattázásra. Ezért minden tekerésnél kipróbáltam valami újat, valamin mindig változtattam.
Jelenleg úgy van a vatta a tekerésben, hogy mikor húzom a vattát mindkét irányba csak nagyon picit érzem, hogy fogná a huzal, de tényleg csak leheletnyire! Kell egy kevés ellenállás a vatta és huzal kombójának, csak nehogy túl kevés legyen a vatta ami miatt köpködni és folyatni fog. Ebben a rendhagyó cikkben azt fogom taglalni, hogy…
A laza vattázást is lehet jól csinálni
Mint ahogy már írtam, a Berserkerben és egyébként a többi tankomban is jelenleg úgy van a vatta, hogy alig fogja a huzal. Szinte már kevés is. Viszont figyelnem kellett arra is, hogy a huzal végeinél is maradjon vatta, ne konyuljon annyira le, hogy eltávolodik a huzaltól, mert az a fémrész önmagát fogja égetni ami kellemetlenséget is okozhat. Ezért hosszabban hagytam a vattát. Tök jó, van puffer a tekercs széleinél, de a levezetésben viszont kissé kevésnek tűnt a vatta. Semmi gond, vattagát kell ide. Ezt már jól ismerjük. Egy pici darab vattát helyeztem az etetőnyílás szájához, hogy ne tóduljon be a liquid és ne árassza el a kazánteret. Ahol lyuk van az RTA paláston (a Dwarv a tökéletes példa erre) ott a lyuk elé helyezzük a vattagátat. Ahol viszont GTA (nem Grand Theft Auto hanem Genesis Tank Atomizer) stílusú a levezetés ott a levezetés fém peremének belső oldalához helyezzük a vattagátat a levezetésbe már bevezetett vatta mellé. A vattagát (ha nem túl vastag) szépen át fogja vezetni a liquidet a kissé ritkára kreált vattánkra. Azért fontos, hogy ne legyen túl vastag a gát, mert akkor lassabban vezeti át a liquidet, ami újfent dry hit-et eredményezhet.
Ez a módszer azoknak is segítségére lehet, akik „alulvattázták” a tankjukat. Bárkivel előfordulhat, velem is számtalanszor megtörtént és a vattagát mindig segített. Ha esetleg abban van a bibi, hogy a kevés vatta túl rövidnek is bizonyult akkor ne a lyukak elé tegyük a vattagátat, hanem a levezetés aljára. A vatta végét tereljük az etetőlyuk felé, majd „támasszuk ki” a vatta végét szintén egy kis vattával. Ezzel konkrétan egy vattalépcsőre helyeztük a vatta végét, ráadásul úgy, hogy ne csak a vattagát kapja közvetlenül a liquidet, hanem az eredetileg a tekercsbe behúzott pamutdarab is. Ha olyannyira rövid lett, hogy ezt nem lehet kivitelezni, akkor természetesen újra kell vattáznunk. Ha egy GTA rendszerű tanknál vagy egy RDTA-nál bizonyul rövidnek a vatta, semmi probléma! Amíg picit is beleér a tartályba addig nincs gond. Előfordulhat, hogy később már segíteni kell, hogy a liquid elérje a vattát, de minél kevesebb vatta van egy tekerésben, minél kevesebb utat tesz meg a liquid annál jobb és ízesebb.
Azáltal, hogy picit (kb. 0.5mm-el) keskenyebb vattát tettem a tekercsbe, jobb léellátása lett a tankjaimnak. Az íz nem lett jobb, viszont a gőz egy picikét több lett. És ami a legfontosabb, hogy ez már bírja a láncslukkolást, ami nálam max. 10 slukk egymás után. Azt is fontos megjegyeznem, hogy összepödrés előtt lemérve keskenyebb. Ami annyi tesz, hogy egy 2mm-es magátmérőjű tekercsbe 4mm-es vatta helyett csak 3.5mm vastagságút használtam. Ahova 2.5mm-es magméretű tekercs megy oda pedig 5mm helyett csak 4.5mm volt a vatta eredeti vastagsága, természetesen összepödrés előtt.
Úgy gondolom mindegy milyen vattával próbálkozunk, az eredménynek hasonlónak kell lennie. Azokhoz a vattákhoz is ajánlom, amik hajlamosak megdagadni a liquidtől. Ott az a probléma szokott fenn állni, hogy hiába pont passzentos a tekerésben a vatta, picit jobban megdagad már szorossá válik és bekövetkezhet a dry hit. Itt azért megjegyezném, hogy nem minden esetben jellemző a dagadás, de sok Cotton Bacon-t használó vaper számolt be róla.
Ha tömör a vattád (súlyra nehéz és nehéz dolgozni is vele) akkor abba általában sok liquid „elfér” ezért DL-re ajánlatos. Pl. azok a vatták amik hőállóbbak azoknak DL tankban a helyük. Nagy eséllyel ezek szoktak dagadni is, de akad kivétel mindenhol. Itt tudsz variálni a tekercsbe befűzött vatta szélességével.
Ha sprőd a vattád (mint pl. a Muji) azzal lehet, hogy könnyű dolgozni, de nem a legjobb a léellátása ezért inkább MTL-be és alacsony watton magas ellenállás mellet ajánlott. Ezzel már nem biztos, hogy tudsz variálni, mert olykor összeeshet.
Ha olyan puha vattád van (mint pl. a Vapefly Cotton Clouds vagy a Coil Master Pro Cotton) azt MTL és DL tankba is egyaránt beteheted és alkalmazhatod az általam leírt kis „hackelést”. Egyébként ezekkel a legjobb dolgozni is. Itt megjegyezném, hogy a puha vattáknak alapból jó a léellátása, maximum fokozni tudod a felhasználói élményedet.
Ha bárki kedvet kap egy kicsit kísérletezni, várom szeretettel az írásos beszámolóját a cikk alatt.