Jogos a kérdés. Én azt gondolom, “csak” annyira mint az analógban lévő nikotintól
Igen, lehet, csak az analógban más is karcol, nem csak a nikotin. Ha most rá kéne gyújtanom, lekaparnám a falat is! Én úgy hiszem, hogy azért lettem ilyen érzékeny a TH-ra, mert már kikezdte a torkomat a cigi.
Azt én nem tudhatom,mert a kapszaicin erős benyomást tesz az arany-omra,de az biztos hogy megtekerem az egyik akármimet és fájdalmat akarok magamnak okozni
Azt nem tudom, de én szeretem, amikor Freddy Krueger a torkomon élezi a karmait.
Lehet, én csak laikusként szóltam hozzá
A szaga miatt tettem le elsősorban a cigit, nem volt tőle bajom, szerettem dohányozni és persze az ára miatt is, de egyelőre simán elköltöttem ecigire is ugyanazt
Régen nem tűnt fel, hogy kapar, míg cigiztem. Manapság meg kerülöm, mert nagyon rosszul esik. Fene se érti.
Ebben a témában én is csak elmélkedem. De azért lenne pár kérdésem amivel pár dokit ki tudnék akasztani.
Úgy általában én is azt szeretem mikor nem kapar, de néha jólesik egy-egy kaparósabb. Na ilyenkor jók a Zolikától kapott kóstolók
21 bejegyzés egyesült egy létező témába: Márkafüggetlen RTA kibeszélő!
Picit azt nem értem a gondolatmenetedben, hogy bár Farsalinos-nak a legnagyobb örömmel elfogadjuk a 95%-os tételét, de azt már nem, ha ő maga megvallja, hogy olyan dolgokat talált az aromák gőzében, amiknek nem szabadott volna ott lenniük (és ezért neki aggodalomra adnak okot)???. Amikor pedig ezt más kutatások is alátámasztják (amiről amúgy a lefordított cikk szól), akkor az hiteltelen?
Amúgy a The Lancet hitelessége véleményem szerint a pandémia alatt kb. a bigpharma szószólóira redukálódott. Nem véletlenül követelték orvosok ezrei bizonyos cikkek és tételek közlésének visszavonását sem… Amúgy pedig a tanulmányok megjelentek, ha bele akarsz olvasni, ott vannak a linkek. Nem, nem a Lancet-ben, hanem az egyetemek felületein.
Amerikai Gődény…
Köszi hogy ennyit foglalkoztál vele!
Mindenféleképen érdekes témáról beszélünk.
Mivel nem vagyok se orvos, se tudós igy az orvosi részhez sokat hozzá tenni nem szeretnék.
Csak saját tapasztalataim alapján tudok véleményt megfogalmazni. Amióta áttértem mindenféleképpen sokkal jobban érzem magam. Könnyebben veszek levegőt, nem köhögök, illetve a folyamatos fejfájás is elmúlt. Jobb a közérzetem.
Az meg hogy káros, igen biztos az. De nem hiszem higy a milerit kaja amit megveszek ebédre, az energiaital amit meg veszek minden reggel, vagy éppen a péksütemény ami tele van mindennel stb… ne lenne az. Úgy gondolom minden káros valamilyen szinten, de az itt felsorolt dolgokat mégse éri boszorkány üldözés, pedig ugyanúgy tudnak függőséget okozni
Az aromákkal kapcsoltaban is úgy gondolom hogy biztos van köztük olyan amibe van bármi ami nem bele való. De sajnos ez ilyen Tényleg jo lenne erre egy bevizsgalasi módszer.
Elhiszem hogy a felsoroltak közül mind nagyon okos orvos, de ettől még annak hiszek amit magamon tapasztalok, ha meg károsabb valahogy mégis, akkor beszívtam.
A linkek után mondtam azt amit. Én nem vitatom, hogy egyes, de akár az összes aromával lehetnek gondok, sőt biztos van olyan gyártó, aki nemkívánatos anyagokat tesz bele. Mindenre rá kellene írni, a pontos összetételét. Még azt is megkockáztatom, hogy egyes termékek azért vannak 15-20 százalékos keverési arányra felhúzva, hogy a lényeget ne kelljen felírni a dobozra a mennyisége miatt. De a Kaliforniai JUUL-os kísérletet, ha megnézed, nem igazán van köszönő viszonyban a valósággal, mert szerintem igen kevés vaper van aki olyan mennyiségű anyagot szívna el, mint amit ott az egerekre rátoltak, ráadásul naponta 3x-i nagy dózisban. Azt viszont egy kutatástól elvárom, hogy igenis mondja meg mi van azokban az aromákban, amiket használt. Mennyi a nikotin a kísérletben használt liquidekben, legyen kontrollcsoport, azaz nikotin mentes liquidet szívó személy, hisz különben honnan tudjuk, hogy az aroma, vagy a nik a ludas, mi az aroma összetétele. Ez a bajom nekem a kutatással.
Ebben nincs vita közöttünk. Pontosan tudom, hogy a nagyok (értsd: dohánylobby) mindent meg akar tenni azért, hogy a vapelést kiszorítsák a saját hasznuk maximalizálása érdekében. Ezért is használnak ilyenkor megkérdőjelezhető dózisokat. A cikk közzétételének oka az volt, hogy bizonyos részei gyakorlatilag egybevágnak Farsalinos felemlített aggodalmaival is. Maga Farsalinos is az aromák tesztelésének fontosságát hangsúlyozta, illetve azt, hogy tesztelni tervezik ezeket a problémás összetevők feltárása érdekében. Viszont tartok attól, hogy maga sem fog tudni olyan teszteket csinálni, amik teljesen megfelelnek a hozzászólásodban említett kritériumoknak, mert ez őrült összegeket feltételez. Ez neki nem áll rendelkezésére. Itt kellene a vaper-összefogás, hogy támogassuk az érdekünkben történő folyamatokat.
… és pár másik hozzászólással kapcsolatban: ahogy látom, az nem zavarja a lelkesen gődényezőket, hogy a cikkben (már ha valaki valóban elolvasta) a felsorolt tények nem a szerzőtől, hanem egyetemi kutatólaborokból származnak. A cikk publikált tanulmányok összefoglalása, nem pedig saját kutatása. Viszont, ha Nektek könnyebb ez a hozzáállás, lelketek rajta.
Viszont mivel Farsalinos sem publikált a Lancetben, és pláne voltak a 2021-es interjúban olyan kijelentései, amik az aromákkal kapcsolatos problémákat feszegetik, akkor nyilván már nem szeretjük, sőt talán akkor már ő a görög Gődény?
Szerintem igazándiból semmiben nincs vita köztünk, azt ugyanis sikeresen a számba adtad, hogy "Picit azt nem értem a gondolatmenetedben, hogy “bár Farsalinos-nak a legnagyobb örömmel elfogadjuk a 95%-os tételét, de azt már nem, ha ő maga megvallja, hogy olyan dolgokat talált az aromák gőzében, amiknek nem szabadott volna ott lenniük (és ezért neki aggodalomra adnak okot)???. Amikor pedig ezt más kutatások is alátámasztják (amiről amúgy a lefordított cikk szól), akkor az hiteltelen?” Én ugyanis azt sem fogadom a legnagyobb örömmel, sőt sosem foglalkoztam vele, hisz nálam az áttérés nem ennek következménye, de még csak nem is az egészségesebb alternatíva keresése volt. Én csupán a kutatásokkal kapcsolatos hiányérzeteimet írtam le, ami szerintem józan paraszti ésszel is elvárható lenne…
Megszólítva érzem magam
Lelkesen nem Gődényezem, de azért ő is előcibált “tényeket”, hivatkozott orvosokra, akárkikre, főleg a covidos álláspontja mián. Amikor életemben először láttam tőle YT videót, jópár évvel ezelőtt, elsőre hitelesnek tűnt. Mígnem az egyik vidiben akkora triviális baromságot mondott, hogy elcsodálkoztam, hogy eze Dr. meg gyógyszerész?
Szóval még mindig nem tudom, de nyilván nem nézek utána az elmített tanulmányoknak
Nézzen utána a kormányunk mennyi ember hal meg naponta a világon a dohányzás okozta betegségektől……
Ja,az nem számít…….csak az aroma,vagy éppen az hogy kit nem szivattunk még meg ……
Üzlet a halállal foglalkozóknak. Üzlet a gyógyszereknek, a sebészetnek. Remek adó.
Tökéletesen addiktív, tehát fix piac.
Amíg sérül egy érdekcsoport, addig amúgy se tesznek érdemben semmit
Ha valaki a dohányzás következményei miatt hal meg az már mondhatni “járulékos veszteség”. Ahogy pár napja volt szó arról, hogy az állam számít a megvett cigaretták után befolyt pénzzel, így ezek után írhatom azt is, hogy nem az számít, hogy meghal e benne, hanem amíg élt meg e vette a napi adagját. Ez mindig felcsesz, kontextustól függetlenül. Ha az e-cigi állami kézben lenne azonnal visszanyitnának a vapeshopok és lehetne gyógyszertárban is kapni, ahogy anno kint a németeknél. És természetesen minden kutatás az aromákat és liquideket éltetné.
Világszerte évente 7 millió ember, csak Magyarországon pedig 28ezer ember évente. Ha ezt lebontom lakossági szintre, akkor ez olyan lenne, mintha évente eltűnnne egy-egy nagyközség…
Igen, szükség lenne a Vaperek összefogására, hogy megvalósulhasson a kutatás. De ez azért nem fog bekövetkezni, mert egyszerűen nem vesznek minket komolyan. Köszi média…