Köszi Kinga
Hát,ha van rá idő,akkor szeretek játszadozni velük,egyébkén erre a szűkebb témára amit én részesítek előnyben,úgynézki a 2-es mag bejött,am a Triós hadműveletedel jutattad eszembe a 2-es magot
Az afc-hez minden jót kívánok és mégegyszer szívesen
Csak rávettem magam. El voltak már mosva, csak rám vártak.
Ezt az AFC-t @blini80 ajándékozta nekem. Mégegyszer köszönöm! Nekem a (nagy) Berserker V2 van, Szilárdunknak a mini. Az AFC-k méretei egyeznek. Így a minié jó a nagyba. Ami azért jó, mert a mininek van egy fém az AFC-jén a nagynak pedig sima műanyag az egész. De így már véletlen sem kozmál oda izzításkor.
Ennek az izzításnak mik a paraméterei?
Én tudatlanul 15 watton izzítottam 2x4 mp-ig és annyi. És fura íze lett. Ilyen általánosiskolábanatakarítónénifelmostafrissenaPVClinóleumpadlót-íz. És enyhén fémes íz. És ezek keveréke.
Bocsánat de full kezdő vagyok.
Szervusz !
Le izzítani akkor szoktuk a huzalt , ha már elég kokszos ! Vatta ki és alacsony watt tartományban addig izzítjuk amíg ledobja a huzal a kokszot, közben szoktuk fújni is ! ! És mehet bele az új vatta ! Más esetben én nem szoktam izzítani !
Én szoktam a friss tekerést, úgy hívják, hogy oxidálás, aminek a lényege, hogy a húzalról leégetem vele a maradék dzsúvát, ami rajta maradt a gyártásból, szállításból, vagy éppen a saját kezemről. Meg azért is szoktam, mert ezzel ellenőrzőm le, hogy egyenletesen ízzik-e, nincsenek hotspotok, jól működik (bentről kifelé egyenletesen ízzik mindenhol).
Sima ss húzalt 7-8 watton szoktam oxidálni, hogy ne égessem szárazon szét.
Ja és én használt tekerést nem babrálok, kuka, a drót fillérekbe kerül, a tekerés meg plusz 5 perc, nem szarakodok vele, ráadásul az íze is meg szokott változni a használt tekeresnek, legalább is én érezni szoktam.
Jó de gondolom akkor se örök élet egy huzal (coil) hiszen akkor életében mindenki csak egyszer tekerne… :DDD
Hányszor lehet így hosszabbítani?
Honnan fogom tudni, hogy már nem lehet?
Én hülye az első coilomat 5 nap után kukáztam.
Ha megfelelő huzalt használsz , én nagy részben csak kanthal huzalt használok, az van hogy fél évet kihúz nálam !
Ha elpattan izzításnál akkor azt már nem fogod tudni használni. Vagy még nálam olyan szokott lenni mikor igazgatom akkor összekócolódik és akkor cserélek !
A Vapelésnél, mint sok minden más, ez is relatív.
Általánosságban két tábor van.
Az egyik tábor Pl @Ispy , aki minden esetben a vattával együtt cseréli a tekerést is.
A másik tábor Pl az @Atis vagy én, mi addig használunk egy terekerést, amíg az jól működik.
Nálam akkor szokott jönni a huzal csere egy állandó használatban lévő kazánnál, ha ízben nem azt adja, amit várok tőle. Jellemzően ez egy mellek íz, vagy íz vesztés szokott lenni, és az általam használt NI80 hizaloknál 3-5 vatta ciklus után következik be. Ez nagyon felhasználó/vatta/liquid-függő szerintem, ugyanúgy, mint a vatta csere is.
Az új építések/újra vattázások alkalmával én mindig azzal kezdem, hogy leizzítom a huzalt. Az első alkalomnál az @Ispy által leírt normál szennyeződések (és a hot-spotok), a vatta cserénél pedig a koksz eltüntetése miatt. Úgy tapasztaltam, hogy ez huzal fajtánként/típusonként eltérő lehet. Korábban volt itt olyan 5let is, hogy valaki (talán @blini80 vagy @Zsuzsika75 ) az SS huzalt izzitás után vízzel hűti vissza, hogy eltüntesse a “fémes ízt” a tekerés használata előtt.
Ezeket a leizzitásokat a cél teljesítmény kb 60%-án szoktam végre hajtani (35w-on használt tekerés esetén 20-25w), és ez nekem eddig bevált. Azt hozzá teszem, hogy 99,9%-ban csak NI80 huzalokat használok, mert nekem ezek adják azt az ízt, ezek rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, ami számomra a legjobb (próbáltam már SS316, Kanthal A1, NI200 és NI90 huzalokat is).
Én a kokszot úgy szedtem le mindig, amikor még volt olyan (igen, igen, fiatal voltam, kellett a pénz), hogy kicsi izzítás, majd ovatosan bedugtam a csap alá csak a coilt, majd megint izzítás. Utánna kis kapirgálás és nagyon szép tiszta szürke lett a tekerés. De aztán valahol olvastam, hogy “állítólag”, “britt tudosok” kimutatták, hogy a szárazon izzítás nem tesz jót a húzalnak, mert mindenféle kijön belőle, vagy mi a szősz (angolul volt na), azóta inkább nem kínlodok vele, legalább elfogy a 10 m, amit vettem (2 év alatt).
Hozzáteszem, hogy én meg az a fajta vagyok, aki azt sem tudja megmondani mikor cserélt utoljára vattát, én simán elhasználok egy gyüminél 2 hónapig egy tekerést, de mondjuk egy grampa cream is ki szokott bírni egy hónapot, szóval nálam a vatta és a húzal alig fogy.
Nekem még nagyon sokat kell tanulnom…
De pont ma akarok vattát cserélni benne, akkor majd izzítok is.
Még azt mondjátok meg, hogy ha 15 Watton használom akkor egy 9-10 wattos tisztító izzítást mennyi ideig csináljak? Vagyis ugye egy végignyomás (1 slukk) az kb 5 másodperc a moddal, ez után ugye leállítja. Ilyen hevítő slukkot hányat nyomjak egymás után 9 watton?
Először is, én nem nyomnám “végig”. Rövid, 2-3 mp-es ciklusokban izzítanám fel a huzalt.
@Andras_Barton videójában jól látható, kb 20 percnél kezdődik a téged érintő rész.
2 alkalommal max 12 watton (ha 15ön használod) 2 másodperc. Ha sokáig izzítgatod a huzal szerkezetében teszel kárt. Ezért fémes az íz. És a két alkalom között teljen el azért 1 perc, ne a forró huzalra izzits rá mert annak is az a vége, hogy károsodik.
Szerk.: Én az első leizzítás (oxidálás) után érzek fura ám kissé fémes szagot a huzal irányából. Onnan tudom, hogy a felülete “koszos” volt. A második izzításnál már nincs ez a fura szag. Akkor lesz jó és ízes a végeredmény.
U.i.: Neked is leírom, mert nem tudom már írtam e bármelyik cikkben is… A huzalra (és amúgy a vattára is) tökéletesen illik a mondás, hogy “olcsó húsnak híg a leve”. Mindig nézd meg a gyártót, hogy kinek a huzalját veszed meg! Ez fontos, mert ha valami nevenincs kókler gyártja akkor az nem biztos hogy 100%-os tisztaságú!! És itt most nem a huzal összetételére gondolok, hanem a minőségre.
Kinga köszönöm szépen!
Na látod az ilyenek miatt szeretek ide járni. Nagyon segítőkészek vagytok! Köszönöm!
Coilology MTL fuse clapton van azt hiszem. Meg Fumytech vagy mi.
Én 13-14 watton hajtom és 7 watton szoktam oxidálni, ilyen ellenállás mellett (1 ohm) a mod előbb letilt, mintsem a húzal komolyabban meg tudjon sérülni.
A jó Vaperina ott segít ahol tud.
Ezek jó és neves márkák. Így akkor már csak az izzítás paramétereire kell ügyelned. De már most látom, hogy nem lesz gond.
Szia Zoli!
Én vagyok a hideg vízzel hűtős gyerekMár első használatnál is alkalmazom,de hozzáteszem ss huzalokkal kóperálok,elméletem szerint megedzem vele picit a felületét,fémes ízek nálam nem jelentkeznek így az ss-nél(sokan panaszkodnak az ss-re,hogy fémes az íze),később a kokszeltávolításnál is jól jön a hidegvíz,mert ledobálja a kokszot pill.alatt a coil.
Ni80-nál nem ajánlatos a hideg víz meg a hosszú ízítások sem sztem,kanthalt meg nem használok azt nem tudom,hogy viselkedik.
Egyébként osztom a 4-5 max 6 alkalmat és én is kukázom utánna a tekerést
Szia Kinga!
Jahj,de örülök,hogy minden a terveid szerint alakult vele
Mindjárt egy pici észrevétel,neked az eredeti van nekem a clon a miniből és mennyivel szebb a kidolgozása az eredetinek ott az a afc végénél a lekerekített résznél,nálad szépen állnak minden a helyén,nálam a fémet nem sikerült nekik szépen eldolgozni szval a lekerítés picit szögletes,falsot nem szív ott,nade mégiscsak szebb nálad,még a clon afc is jól áll neki
Szia Szilárd.
Klón ide vagy oda, de rengeteg nyűgtől mentettél meg. Köszönöm
Nem mertem odaírni a neved, de ezek szerint jól emlékeztem (sajnos nem mindig emlékszem rá, hogy ki hogy hol mit ). Az SS-nél nekem is tervben van ez a próba, de még nem volt rá indíttatásom, hogy meg is csináljam. NI80-nál én takarításkor le szoktam “vizelni” (értsétek jól ) a kokszot, így is kb ugyanannyit tudom használni, mint ha kapargatnám.