Figyelem! Újabb konzultációra hív minket az Európai Parlament!

Igen, igen, csak már közel 2 éve ez megy.

3 kedvelés

Amíg zárjegy van a cigin és az alkoholon, addig mindez csak képmutatás.

4 kedvelés

Ma reggel 4-30-kor a Discovery Earth csatornán kezdődő érdekességre ébredtem. Az egy órás brit műsor a dohányzás kontra vaper létjogosultságát firtatta, kutatási adatokkal alátámasztva. A végeredmény az alábbiakban foglalható össze:
A sérült szövetek regenerációja sejtek nagy számú pusztulása miatt nagyon lassú az analóg dohányzásnál, ennél sokkal jobb a vapelés esetén közvetlen kontaktban. Jelentős különbség mutatkozhat az egyes aromáknál. A vizsgált mentolos a legrosszabb volt, a gyümölcsös sokkal kedvezőbb. A legrosszabb is sokkal jobb, mint az analóg ciginél.
A begőzölt helyiségben a passzívak nagyságrendekkel kevesebb nikotint kapnak.
A propilén glikol és vg biológiai hatásai nem voltak kimutathatók.
A hozzászokás sokkal kevésbé jelentős, mint az analógnál. A fiatalok sokkal nehezebben válnak a vapeléstől nikotin függővé, mint a cigarettázók. Azok a fiatalok, akik rászoktak, korábban már dohányoztak.
A tüdőből kilélegzett levegőből kimutatható a szövetek gyulladásából származó fehérje. Ennek mértéke az analóg ciginél magas, a gőznél is mérhető, de jóval alacsonyabb. Az egyáltalán semmit sem használókhoz képest tehát kimutatható a gőz káros hatása.
Akik a cigiről átszoktak a gőzre és nem akarnak leszokni, azok is sokkal jobban járnak, mert javul a tüdő kapacitás, eltűnik a vér szén-monixid tartalma, így az azok által okozott mérgezés megszűnik. Az analóg cigi valamivel több, mint 100-féle káros anyagot tartalmaz, a vape gyakorlatilag nem, ill. rövid távon nem felismert.
A végkövetkeztetés az volt, hogy a dohányzók részére sokkal jobb ha van ez, mintha nem lenne. Erről úgy tűnik, valóban könnyebb leszokni is.

11 kedvelés

Ez nem meglepő. Tudjuk, hogy csak a hegyi levegő egészséges. A kérdés az, hogy kevésbé káros-e, mint az analóg?
Ha igen (márpedig úgy tűnik), akkor nem üldözni kéne. Ha annyira aggódnak a fiatalokért, akkor melyik a jobb? Ha az analógot próbálják ki -, mert az a legkönnyebben elérhető -, vagy a gőzt?

3 kedvelés

Nekem úgy tűnt, egyértelműen lejött a műsorból, hogy ezt nem érdemes tiltani éppen azért, mert sokkal kevésbé káros, mint az analóg, kevésbé terheli a környezetet és a korábban nem dohányzóknál sokkal kisebb a rászokás veszélye. A dohányzók átállását pedig külön kiemelte azzal, hogy ez pozitív egészségügyi hatás lenne.

4 kedvelés

Ez a mai hír is figyelemre méltó:
Van egy európai ország, ahol szép lassan mindenki leszokik a dohányzásról | 24.hu

6 kedvelés

nemcsak engedélyezték a füstmentes alternatívákat, de elkerülték ezeknek a termékeknek a démonizálását is

Igen, erre lenne szüksèg mindenhol. Persze csak ha tényleg csökkenteni akarnák a dohányzás ártalmait. :thinking:

2 kedvelés

Igen. Csak ehhez nem olyan döntéshozók kellenének, akik sok nyelven nem értenek semmihez.

Én valójában egész életemben biztonsági kérdésekkel foglalkoztam, ma is. Speciális szűk terület, de vannak általános szabályok és módszerek. Ma jelenleg két út lehetséges a döntéshozatalhoz.

1. Megbízok valami havert, hogy készítsen tanulmányt és fizekek érte egy vagyont. Esetleg azt is megmondom, mi legyen a tanulmány vége, hiszen engem is szponzorálnak valahol, így nem a saját magam ura vagyok, ezért azt teszem, amit a gazdi elvár, de ebből én is részesedek.
  2. Összeszedem a hazai és külföldi kutatási anyagokat, azon kívül különös figyelmet fordítok pl. az ilyen és ehhez hasonló fórumokra. Esetleg be is épülök, hogy célirányos kérdésekkel segítsem elő az objektív döntési mechanizmust. A végén összehasonlítom a pro-és kontra érveket, majd ezekkel együtt terjesztem elő a döntéshozók részére az anyagot. Emészthető formában max. 2 oldalban összefoglalva a lényeg, a többi hozzátéve, hogy akit alaposabban érdekel, utána nézhessen, miből állt ez össze. Ha hibát talál benne, jelezhesse. (Én ez utóbbi kasztba tartozom és mindig is a magam ura voltam és az is maradok.)
  • Itt nem beépített ügynök vagyok, a kutyát sem érdekli, hogy dohányzom-e, vagy vapelek és még csak nem is beszélek senkivel erről a jelenlétemről.
4 kedvelés

Természetesen a második út lenne a korrekt és hasznos, de a gyakorlatban sajnos inkább az első érvényesül. :frowning:

Lehetséges…
Én azért szeretek optimista lenni, ezért azt mondom, a társadalom kontrolljának mindig nagy jelentősége van. Ez mindig megjelenik, csak idő kérdése. Mi is egy társadalmi szerveződés vagyunk itt, meggyőződésem szerint csupa kiváló emberekkel.

2 kedvelés

Volt, van (?) már hasonló, eddig soha, semmit nem értek el. (Részben a vaperek többségének érdektelensege miatt.)
De lehet, csak én vagyok pesszimista. :thinking:

Attól, hogy mások véleményét valaki, vagy valakik félresöprik, az még ott van. Ha sokáig söprik félre, fokozódó feszültséget okoz. Én úgy gondolom, működik ezen a téren valami, mert jellemzően nem vadásszák le azokat, akik rendelnek külföldről vaper dolgokat. Valamit biztosan fel kell mutatni, de egyelőre a helyzet még konszolidáltnak tűnik.

Kívánom, hogy legyen igazad! :pray::+1:

3 kedvelés

Én is szeretném, ha igazam lenne :thinking:

Azért köszönöm a támogatást!

3 kedvelés