Figyelem! Újabb konzultációra hív minket az Európai Parlament!

Véülis valami jó vastag drótból meg lehet csinálni a tekercset, geotextilből pedig a filtert, amin fenn marad a sűrűje. Az egészet simán bele lehet applikálni egy kutyakajás konzervbe.
Ha marad időm, a hétvégén a telkemen teszek egy kísérletet. Minden kreatív ötletet örömmel veszek, mert a fejlesztés úgyis a csapaté :cowboy_hat_face:

2 kedvelés

Sokadik próbálkozásra sikerült végre befejezni hibaüzenet nélkül.

1 kedvelés

Kitöltve " Nikotinhelyettesítő terápiák , azaz az elektronikus cigarettáktól eltérő olyan nikotintartalmú termékek, amelyek többek között például a következőket foglalják magukban: nikotintartalmú rágógumi, nikotinspray, nikotininhalátor, nikotintasak, nyelv alá helyezhető nikotintabletta és szopogató nikotintabletta." Ezt majd mind próbáltam, és x…rt sem érnek. :slight_smile:

4 kedvelés

Ma ellátogattam vidéki kis hazám legnagyobb és legjobban felszerelt dohány boltjába. Érdeklődtem a liquidek ügyében. Van némi választék. Előre bekevert alaplé valami aromával és külön hozzá a nikotin oldat, brutál töménységben. Ez azért nem kispályás kihívás a vegyészeti ismeretekkel legalább középszinten nem rendelkezőknek. Nyugodtan ki merem jelenteni, határozottan veszélyes is lehet. Nem értem, miért jó ez. Az eladó hölgy azt mondta, nem is rendelhetnek, régen jobb volt az ellátás ezekből is. Azt mondta, sajnos ma már mindenki külföldről kényszerül rendelni. Értelemszerűnek tűnik tehát az, ha valaki ma hazánkban a füsttől és hevített dohányoktól mentes, valószínűleg kevésbé ártalmas módját akarja választani a nikotin bevitelnek, az kényszerűségből bűnözővé válik. Én pl. soha életemben nem kívántam bűnöző lenni, ezért érzékenyen érint a kérdés még akkor is, ha tudom, hogy másik több százezer “bűnözőhöz” csatlakozom, akik ráadásul rendszerint rendes és a társadalom számára megbecsülést érdemlő hasznos emberek. Összességében azért b@szhatom az ideológiámat, mert ez senkit sem fog érdekelni akkor, amikor megyek majd az ítélőszék elé.
Tiszteletteljes kérdésem a Nagy Döntéshozókhoz, mire jó ez? Mert ugye könnyen bizonyítható, a jelenlegi megoldás egyáltalán nem a biztonság irányába mutat, különösen nem a fiatalok biztonságának ügyében.

7 kedvelés

Biztonság? Senkit nem érdekel, hány vaper vagy dohányos murdel meg. Csak az üzlet.
Tehát a jelenleg legális megoldás: le kell szokni, vagy bebattyogni a dohánybótba és szépen megvenni a koporsószöget. :angry:

Igazadat én nem tudom vitatni. Az a duma azonban, hogy demokrácia van, talán ad némi lehetőséget akkor, ha igazolható, hogy amit képviselsz, vagy képviselünk, az nem okoz rosszabbat a társadalomnak, mint ami éppen van. (Ld. nématországi mariska ügy, nem is értem…) Lehet, hogy majd valamelyik párt a következő választáson éppen ezzel nyer majd, hogy felvállalja a dohányzás vaper szintre elősegítését. Más kérdés, hogy a többi mögöttese rosszabbat eredményez majd a megélhetésben annál, ami van, vagy potenciálisan lehetséges. Én úgy gondolom, ez az oldal, vagy fórum mégiscsak egy lehetséges csatorna arra, hogy normális figyelmet keltsünk fel abba az irányba, hogy a gőzölgőknek is van érdekvédelmi szövetsége aki a normalitás keretein belül igyekszik képviselni a most még meglévő és indokolatlanul csökkenő jogait.

Egyre inkább érzem, nem csak ebben, másban is, hogy ez az úgynevezett demokrácia csak illúzió. Úgyse mi döntünk, úgy is az lesz ahogy eltervezik, max a meghatározott vonaltól kicsit lazábbra húzva. Kicsit lejjebb, kicsit feljebb, de a “nagyok” céljától érdem eltérni nem fogunk. Semmiben. Azért én is lelkes vagyok, hogy hátha, tudja mindenki, hogy a remény hal meg utoljára…

Az ember míg él, addig remél.
Sajnos, mióta üldözni kezdték a gőzölést, nem látok előrelépést, sőt (lásd legutóbbi aroma-razziákat).
Demokrácia van, de lássuk be, nincs tömegtámogatás ebben az ügyben, idehaza legalábbis. A nemdohányzók ugyanúgy ellenséget látnak a vaperekben, mint a dohányosokban. Az egyszeri pógár csak annyit lát, hogy “füstölünk”, és olvassa a sajtóban a sületlenségeket meg a hergelést, és elhiszi. Ahogy a dohányos is.
De még maguk a vaperek sem fognak össze nagy számban, a “majd megoldom okosba, rendelek külföldről, én betáraztam” hozzáállàssal. Amikor a Villanypára szervezett megmozdulásokat, kevesen vettek csak részt.
Tehát nincs tömegbázis. Így egyetlen párt sem fogja ténylegesen a zászlajára tűzni ezt az ügyet. Szóval én ebben nem reménykednék.
Nem akarlak kiábrándítani, de ez a fórum arra elég, hogy jól elbeszélgessünk, meg tapasztalatokat osszunk meg (még ha kedvelem is). Továbbá esetleg felfedheti a még nyitott forrásokat olyanok számára is, akik ellenérdekeltek… De ez már lehet, hogy csak az én paranoiám. :thinking:

4 kedvelés

Most sem tudlak vitatni, még a paranoia terén sem, mert ezek sajnos az én megítélésem szerint is reális alapokon nyugszanak. Valójában a gyermekded optimizmus, amit én is szeretek képviselni a stressz és rossz kedv elhárításán túl azért egy további hasznos eszköz lehet. Tudod, az egyszeri papagáj is azt mondta, amikor már csak az egyik szárnya lógott ki a macska szájából, hogy sosem adjuk fel a reményt.

2 kedvelés

Ezt az igazságot sem tudom vitatni. Nem szeretnék mélyen a politika medrébe süllyedni, mert én nem vagyok politikus, van nekem rendes szakmám is. Én azért azt hiszem, a politikai szinten élők sem sodródhatnak huzamosabb távon el a tömegbázisuktól, mert akkor megszűnnek létezni. Ld. szeszes ital tilalmak USA, aztán később máshol, stb. Vicc, de én is kinéztem már egy jó helyet az erdőben, ahol gyártjuk majd a liquideket. Persze az is lehet, hogy a hamarosan beköszöntő új világrend új színeket hoz majd. Nem hiszek abban, hogy aki ma befolyásoló tényező, az mindig az is marad. Jelen pillanatban mindenhol az figyelhető meg, hogy minden ellaposodik, a szakmák elveszítik jelentőségüket, mert egyéb tényezők által hozott ítéletalkotások “jobban” értenek hozzá. Az egyéb tényezők ítélethozatalának szervezetében is átveszik a vezető szerepet a suttyók. Volt már ilyen a történelemben többször is, mindig súlyos vérveszteségek vetettek gátat ennek. Talán mostanában nem így lesz, de ez utóbbiban sajnos nekem sincs sok reményem.

4 kedvelés

Nem vagyok ám mindig ilyen pesszimista, inkább realista. :slight_smile:

Nem is volt nekem ilyen irányú kétségem egy pillanatig sem :wink:

Azért én érdemesnek tartom tárgyilagosan is kivesézni ezt a témát. Már csak azért is, mert bizonyára olvassák ezeket azok is, akik döntési helyzetben vannak.
Először a kockázatok elemzésével nézzük meg, mik lehetnek a bajok ezzel a gőzöléssel:

1. A determinisztikus hatások (rövid időn belül megjelenő, kifejezetten jellemző egészségre gyakorolt hatások, melyek küszöb dózis felett jelennek meg, a hatás kialakul, annak mértéke arányos a kapott dózissal) nem ismeretesek. Pontosabban egy ismert, a fém allergiásoknál, vagy a valamelyik összetevőre allergiásoknál tapasztalt reakció. Ez azonban így van az élelmiszerek és kozmetikumok esetében is, vagyis nem kifejezetten csak a vaper tud ilyet okozni. Nem kellő odafigyelés mellett lehetséges heveny nikotin mérgezés, de ez sem a vaper specialitása és egyértelműen kiküszöbölhető, megelőzhető.
  2. A sztochasztikus hatások (véletlenszerűen, hosszú idő után megjelenő hatások, nem a vaperre specifikusak, de a hatás kialakulásának a valószínűsége arányos a vaper dózissal) az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján nem nyertek szignifikáns kimutatást. Ami a vonatkozó irodalomban, publikációkban szerepel, az a nikotin hatása, ha egyáltalán az. Mindenesetre kiugró adatokat nem látni, ami egyértelműen összefüggésbe hozható lenne a vaperrel.
    A fentiekből következik, hogy nem kedvezőtlenebb a nikotin bevitel más formáival való összevetésben. Kedvezőbb azonban azzal, hogy a környezetet nem terheli jobban, mint pl. egy illatos anyu. Van akinek tetszik, van akinek nem. Észszerűen következik tehát az, hogy a dohányzás visszaszorításának igen hatékony és előnyös eszköze lehet. Ja igen, a fiatalok rászoknak. Sokan rászoktak a folyékony nitrogénnel feltöltött vodkára, bele is haltak szép számmal. Ez kifejezetten a fiatalok újítása volt. Ugyanígy a szárazjeges vodka is és sorolhatnám még. Ha a jelenlegi döntéshozó filozófiát akarjuk követni, akkor be kell tiltani és ellehetetleníteni a cukrász termékeket, csokikat is, mert azok is finomak, a vanília ismerten hozzászokást vált ki, ha nem is annyira, mint a nikotin, de kétségtelen. Sőt a fiatalok nikotint is keverhetnek a krémesbe, mert találékonyak. Aztán az is lehet, hogy kevesebb hízlaló édességet fognak enni, mert helyettesítik az édes és nikotin mentes vaperrel. Most akkor mi lesz? Lefogynak és eltűnik az elhízásnak nevezett népbetegség?
5 kedvelés

Ezzel az állítással mindig bajom volt. (Nem a tiéddel.)
Két eset lehetséges: a fiatal korábban dohányzott, és ezt váltja le a gőzöléssel.
Elég az elmúlt 20 év dohányzással összefüggő haláleseteinek számát összevetni az ugyanezen időszak alatt bizonyíthatóan a vapeléssel összefüggő halálesetek számával (nem beszámítva a pl. helytelen használatból eredő felrobbanó akkut), hogy azt mondhassuk, jobban járt.

A másik eset, hogy a fiatal korábban sosem dohányzott, de menőzésből gőzöl, vagy azért, mert szereti a finom ízeket, meg a babrálást. Az ilyen fiatal vajon miért venne jóva drágább nikotinos utántöltőt, ha sosem dohányzott, tehát nem szükséges a nikotinéhségét csillapítani? A nikotinnak tudomásom szerint nincs tudatmódosító hatása, hogy emiatt akarja valaki, és örömet is csak a nikotinfüggőnek okoz, ha jól sejtem. Szóval élek a gyanúperrel, hogy az ilyen fiatal az olcsóbb, de ugyanúgy ízes nikotinmentes folyadékokat fogja választani, mert a kívánt hatást ezekkel is el tudja érni.
Tehát ezekben az esetekben annyi a veszély, amennyit a liquidek egyéb összetevői jelenthetnek, mert a nikotin az, ami addiktív.
Azt nem hinném - legalábbis igen csekély esélyét látom -, hogy valaki, aki soha életében nem vitt be nikotint, nikotinmentes vapelés után átnyergelne a büdösbagóra, és dohányos válna belőle. Igen gyakran kerül elő ez az eshetőség is, mint érv a vapelés ellen, de szerintem ennek nincs realitása, egy régóta áttért vaper is először simán rosszul lenne az analógtól. Én biztos.

5 kedvelés

Van ez a Dunning-Krüger szindróma, melynek “segítségével” olyanok is szakértők a dohányzás és minden nikotin bevitel tekintetében, akik sosem tanultak róla, csak láttak olyat, aki dohányzik. Amikor döntéshozó helyzetbe kerülnek, akkor eszükbe sem jut megkérdezni olyat, aki nem csak látott olyat, aki kipróbálta a dohányzástól merőben eltérő inhaláció módszereit, mert szerintük biztosan csak hülyeséget beszél.

2 kedvelés

Most jött szembe facen:
“Káros adalékanyagok: Jön az ízesítők betiltása az e-cigarettákban?
A szövetségi kormány kábítószerügyi biztosa nagy veszélyt lát az adalékanyagokban. A dohánytermékek reklámozásának teljes betiltását is szorgalmazza.
A szövetségi kormány kábítószerügyi biztosa, Burkhard Blienert (SPD) támogatja az édes vagy gyümölcsös ízek betiltását az e-cigarettákban is. Blienert a Redaktionsnetzwerk Deutschland (keddi kiadás) című lapnak elmondta, hogy az ilyen ízek vonzóbbá teszik az e-cigarettákat, különösen a fiatalok számára, de maguk is károsak az egészségre.
Blienert a dohánytermékek reklámozásának és a szponzorálásnak az utolsó kiskapuk bezárása mellett is szót emelt. Be kellene tiltani a cigaretták, a melegítők és az e-cigaretták reklámozását az értékesítési pontokon, valamint a párologtatók ingyenes terjesztését, például fesztiválokon.
Dohányreklám
Blienert a dohánygyártók szponzorálásának is véget akar vetni. A dohányipar évente még mindig mintegy 250 millió eurót költ reklámra és szponzorálásra. “A cél az kell legyen, hogy ezt az összeget a lehető legmesszebbre, a nullához közelítsük” - mondta a Redaktionsnetzwerk Deutschlandnak.
A dohánytermékek semleges csomagolása is esedékes. Az SPD politikusa hangsúlyozta, hogy már minden pontról tárgyalásokat folytat az illetékes szövetségi mezőgazdasági miniszterrel, Cem Özdemirrel (Zöldek).
A szövetségi kormány április elején már bevezette az ízesített dohánytermékek tilalmát. Ezt megelőzően az ízesített dohánytermékek tilalma csak a cigarettákra és a sodort dohányra vonatkozott. Az elektromos cigaretták folyadékot tartalmaznak, dohányt nem. Az úgynevezett folyadékhoz gyakran adnak ízesítőket.”
A cikk németül.

Kelkáposztás akkor maradhat, meg a békönyös?
Már tényleg elmehetnek a 3.14 csába.
Akik ezeken agyalnak, 15x annyit visznek haza egy hónapban, mint én.
Amúgy meg állítom, antidohányosok.

Akkor maradnak a kivonatos dohány aromak? :grin:

Jaja…ki, vonat…megvesz, haza, vonat. :roll_eyes:

2 kedvelés