Egy újabb észrevétel

A mai napig élvezem :smiling_face:

13 kedvelés

A sznobság igen- igen távol áll tőlem!

Az analógot elhagyva és keresve a lehetőségeket, hogy ne csak a chips egészségtelen habzsolása legyen a lemondásról való pótcselekvés, akadtam rá a Vapére.

Beleástam magam megtaláltam ezt az oldalt napokig olvastam írásaitokat és mérlegre téve a véleményeket alakult ki bennem egy elképzelés, ami szerintem a mai napig időtálló és kész érvekkel védhető… Nem én tehetek arról, hogy a High-end kategória ígéri és teljesíti az így kialakult és biztonságot nyújtó elképzeléseimet.

Nincs is sok három Kayfun és egy Dani… És most így jól érzem magam, lenyugodtam, mint a herélt kutya mondjuk ez igaz a pénztárcámra is…

8 kedvelés

Ebbe így nehéz belekötni :joy::heart: amennyiben az MTL világa lenne számomra az élvezhető akkor biztosan Dani lenne kezembe szintén az itt megosztott tapasztalatok miatt vagy az alapján … Kazán-t nem tudom ott azért van pár nagyon jó lehetőség …

Összességében azért az analóg dohányzás után a Dani + bármilyen kazán ,csak pillanatnyi szorongást okoz a pénztárcában ,mert ugye egyben kell beruházni rá.. ha előre nézünk akkor bagatel tétel a havi analóg árak mellett ..

7 kedvelés

Nem terveztem hozzá szólni, mert alapvetően Janos_Groszeibl véleményét osztom azaz “mindenki úgy csinálja ahogy akarja”. Azonban azt írtad “Nem kívánok senkit befolyásolni” az érvelésed illetve esetenkénti érvelési hibáid (straw man) azonban ennek ellenkezőjét mutatják. Szóval minden konfrontáció nélkül csak leírom én is a véleményemet mivel ha teszel egy állítást egy ilyen komplex témában aminek a kutatása még folyamatban van, borítékolható, hogy lesz ellenvélemény, tekintve, hogy egyikünk sem a téma szakértője. Véleményem szerint az említett téma komplexitás nem engedi meg, hogy “parasztlogika” alapján próbáljuk megoldani. Tettél egy megfigyelést, de erre nem építhetünk fel egy ártalomcsökkentési útmutatót. Joggal hozhatna bárki legalább ennyire releváns ellenérveket az üveg használatával szemben is: Pl. Az anyagtudományban az üveget szerkezetileg “fagyott folyadéknak” tekintik, ami azt jelenti, hogy megtartja a folyadék szerkezetét, de olyan nagy viszkozitással rendelkezik, hogy szilárd anyagként viselkedik. Emiatt a szerkezeti felépítés miatt az üvegből is oldódnak ki anyagok, akár ólom, kadmium vagy a szilícium ami nagy mennyiségben belelégezve a közismert szilikózist okozza. Természetesen mérések nélkül ez sem több mint egy “parasztlogika” elmélet és ezzel vissza is kanyarodunk a legoptimálisabb elmélethez miszerint “mindenki úgy csinálja ahogy akarja”, mert valójában nem értünk annyira hozzá, hogy valós konklúziót tudjunk levonni melyik a jobb vagy kevésbé ártalmas.

12 kedvelés

A coil-on kívűl sehol nincs a boro rba-ban még 50°C sem…szóval hátra dőlök :grin: Pláne, hogy olyan gyorsan fogy a nedű, hogy ideje sincs kioldania bármit :rofl:

8 kedvelés

Érdekes téma, amit felhoztál, mármint az üveg vs. műanyag palackban érlelés illetve a tekerés kokszolása.
Gondolom a brit tudósoknak erre is fut valamilyen projektjük :slightly_smiling_face:, ettől függetlenül én is gondolkoztam már előnyén-hátrányán, bár nagy különbséget nem igazán vettem észre. Néha üvegben, néha műanyagban érlelek, ahogy adja. Igaz, nagyobb mennyiséget és főleg dohánykivonatot én is szívesebben érlelek üvegben.
De ahogy már elhangzott, nyilván mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné :slightly_smiling_face:

Amit viszont picit furcsállok, az a Chubby flakonban lévő liquid színe, én azt nem feltétlen írnám csak a műanyag számlájára. És mielőtt bármi találgatásba belemennék hogy miért lett olyan, csak példaként itt a szeptemberi keverésem, ennek a színe inkább az üvegedben lévőére hasonlít. Nyilván lehet eltérés hogy üvegben vagy műanyagban érik, de ekkora nagy színeltérés nekem fura.

A másik téma, ez a mikroműanyag para szerintem már ott értelmét veszti, hogy manapság a dohánykivonatos aromákat és talán a 100mg-os nikotint leszámítva minden műanyag flakonban érkezik: VG, PG, nic boosterek, aromák, longfillek, shortfillek stb.
A kísérletedhez a Don Christo aromát is Chubby flakonból mérted ki, ami nyilván jó ideje áll benne, mert amire a gyártósorról hozzánk kerül, addig eltelhetnek hónapok vagy akár egy év is. Addig pedig ezekből a hordozó flakonokból is oldódhat ki bármi, és ez a tárolási idő akár több is lehet, mint ameddig érleled a liquidet.

Biztos vannak “jobb” és “rosszabb” műanyagok, nem értek hozzá, de amit tudok pl. a Chubby az általában PET (mint az ásványvíz), sőt még a Chemnovatic, a nagy lengyel nikotin gyártó is HDPE flakonban szállítja az 1kg-os 99.9%-os nikotint. És ott (gondolom) hozzáértő vegyészmérnökök is dolgoznak, ha veszélyes lenne (vagy minőséget befolyásolna), hogy a nikotin bármit kioldhat a műanyagból, nem hiszem hogy azt használnák.

8 kedvelés

Teljesen logikus, amit írtál. Részemről nem kísérlet volt. Egy 30ml-es aromát kevertem be az ajánlott 20%-on, így a 150ml. leves egy szabad üveg lévén 100ml üvegbe a maradék 50ml. pedig Chubby-ba került.
Eltéve 5 hétre, majd lefotóztam és megosztottam, ami fogadott. Elsőre a Pet-est fogyasztottam a már megszokott vatta elhasználódással. Elfogyott és jött az üveges a leírt további különbséggel…
És minden ugyanaz: kazán-vatta-coil-hő és vatt. :thinking:

8 kedvelés

Bár azt írtam, nem akarok találgatni, miért lehet ilyen látványos színkülönbség, de egyet azért megkockáztatnék.
Lehet hogy nem volt elég homogénre keverve a kész liquid?
Az én fotómon a szín nagyjából az üveges verziódhoz hasonlít, de én csak 12%-ban kevertem (géppel 10 percig aztán első pár nap összerázás napi 1x), kb 2 hétig érleltem, elfogyott kb a fele, aztán a szekrény mélyén elkeveredett, hétvégén találtam rá :laughing:.
Én arra gondolnék, hogy az első 100ml amit üvegbe töltöttél, kevesebb aromát tartalmazott mint 20%, és a maradék 50ml-ben volt nagyobb a koncentráció. Ez megmagyarázná a nagy színeltérést, és azt is miért kokszol kevésbé az üveges. De ez csak egy felvetés, találgatás részemről.
Ízben egyébként éreztél eltérést?

2 kedvelés

Ízben az üveges kicsit lágyabb-gyengébb. Egyébként egybe lett keverve, majd szétöntve.
Néha szellőztettem őket és már pár nap után látható volt az árnyalati különbség.
Még valami, az üveges több szellőztetést kapott a kényelmes csavaros fedele miatt, mint a chubby feszegetős kupakos.

4 kedvelés

Értem hogy egyben keverted, de csak összeöntve, megrázva vagy géppel több percig- órákig? Mielőtt porcióztad az üveg és chubby között.
Mert az első esetben (szerintem) biztos, hogy nem keveredik teljesen homogénre, maradhatnak koncentráltabb és kevésbé koncentráltabb részek a liquidben. Az érlelés folyamatában az aroma teljes “elterülése” (diffúziója) is benne van, ezért (is) kell többet várni ha csak összerázza valaki (vs. géppel órákig keverés).
És nekem ezt sugallja a lágyabb, gyengébb íz is, szellőztetéssel nem hiszem hogy vesztenél annyi aromát ami ennyire látványos szín és érezhető ízbeli különbséget okozna. De csak találgatok, lehet tévedek.

3 kedvelés

Amikor minden benne volt csak kézbe jól összeráztam és szétöntöttem.

5 kedvelés

Ezért gondoltam, hogy üveg vs chubby között aroma koncentráció különbség is lehetett.

3 kedvelés