Alaplétől a végkifejletekig

Közel 20 éves vapelésem során kialakult egy számomra tuti módszer, ami alapján elkészítem a leveseimet. Minden év januárjában kikeverem az éves adagomat. Adott egy 70/30 alaplé, 100% nikotin, aroma, hőfok/fordulatszám mérős keverőgép és egy Niibot matrica nyomtató. A téli időszak azért jó, mert megy a fűtés, így tudok játszani a hideg-meleg elő és utó érleléssel.
Keverés előtt radiátor mellett 24 órát állni hagyom a kikeverendő levest, amit napjában párszor hagyományos módon felrázok, majd másnap keverőpohárban 40c fokon újabb 24 órát géppel keverek. Az idő letelte után speciális laboratoriumi, nem lebomlos adagolós flakonokba töltök és kiteszek a hideg teraszra, amit további 3-4 napig 24 óránként ki be ki be cuccolok, így pár nap után eljött a végkifejlett, mennyei, gyári minőségű levesem. A használt liquideken kívül minden levesből rakok egy-egy vésztartalékot, amit utazásaim során magammal vihetek vagy ép egyfajta vészjelzőként használok, hogy ideje újabb cuccost beszereznem. A flakonok címkézésére egy Niibot mini matrica nyomtatót használok, amitől sokkal áttekinthetőbb lesz a készletem. A címkére minden adatott rögzítek, ami a leves nevét, elkészítési idejét és az összetétel arányait képezi. Nyári időszakban hűtőben, télen pedig egy konyhai polcon tárolok. A „vésztartalékot” egy műanyag dobozban tárolom, amit közel 1 évre vagy tovább mélyhűtőbe teszek.
Na ezek az igazán jól beérett levesek, amit összejöveteleken a Vaper Barátainak szoktam kínálni.
Tudom, elsőre ez elég kacifántosnak tűink, de higgyétek el megéri, hisz nem mindegy mit szív az ember
Kémiai magyarázatom nincs, de számomra ez egy jól bevált módszer, így Mindenkinek csak ajánlani tudom!

12 kedvelés

Gratula a precízségedhez és a 20évnyi aktív vépeléshez! :+1: …utóbbival nincsenek itt sokan (talán egyedül vagy :thinking:)
Én pl csak azért nem 20éve mert 2011 előtt nem volt számomra az analógot kiváltható teljesítménye…kb 2004 környékén teszteltem először az elején vörösen világító szerkentyűt. :slightly_smiling_face:

10 kedvelés

Én az első RTA-ám megvásárlásától számolok az előtte lévő éveket nem számolom az 2010.Kipróbáltam a keverőgépet is(sőt van is)az az igazság lusta vagyok ílyen precizitásra.Csak üvegben érlelem a levest ráírom én is az adatokat alkoholos fílcel.Ha kifogy letörlöm és kész.Műanyag flakonba csak szállításhoz öntök levest szerintem ez nem jó tárolás ki tudja mi oldodik ki a flakonból. És nem rázogatom hisz forog a föld… :grin:

10 kedvelés

Szia!

János szavait-tanácsait megfogadva beigazolódott az üvegek jelentősége.

30 ml. Don Cristo aroma 20%-on bekeverve egy szabad üveg miatt megosztva 100ml. / 50ml. műanyag flaskába. A képek magukért beszélnek. Teljesen más világosabb színt eredményezett az üvegbe érlelt…

10 kedvelés

Na jó forog viszont, akkor figyelni kell a szellőztetéssel nehogy fejre álljon nyitott kupakkal…

7 kedvelés

Én az első éveimben is törekedtem a minőségre így ilyen olyan gépi keverős, rázós módszert alkalmaztam. Az első egy tejhabositó volt, ami jónak bizonyult, de a külföldön élő Barátaim felnyitották a szememet és megalkottam az első keverőgépemet, ami egy pc ventillátor+mágnes volt amit rászereltem egy lábakon álló plexi lapra és ekkor jött elő a gyári íz. azóta csak finomítottam a teknológián, így semmi pénzért nem változtatnék rajta, így amig mások, mint pl. Te érleled a cuccost én már javában szívom! A flakonokat évek óta használom, de soha semmilyen negítív tapasztalatom nem volt. Bár ezek hasonlítanak a forgalomban lévőkhöz, de ezek specko összetételűek amiket laborokban használnak.

8 kedvelés

Flakon és flakon közt van némi külömbség! Amiben én tárolom az nem az amire Te gondolsz!

7 kedvelés

Géppel keverve selymesebb ízt kaptam.Én érlelem ez igaz de nagy előnybe vagyok kb.1liter -re lefogy a készlet keverem az újabb 1-1.5 litert.Én sem tapasztaltam negatívot a műanyag flakonokal ez csak az én becsípődésem.hogy a nagy mennyiségek üvegben vannak.

7 kedvelés

Teljesen más világosabb színt eredményezett az üvegbe érlelt…

A műanyag az üveggel ellentétben átengedi az UV sugarakat. Ha becsomagolod a műanyag edényt alufóliába, utána abban sem barnul meg a lötyi.

7 kedvelés

Nem szellőztettem. :man_shrugging: :slightly_smiling_face:

7 kedvelés

én még a nikket is alufóliába csomagolva tárolom a fagyasztóban…pedig ott totál sötét van :slightly_smiling_face:

8 kedvelés

Én is, csak én szobahőmérsékleten. (Elveszne a fagyasztóban.)

9 kedvelés

Beszorul két marha lábszár közé… :grin:

10 kedvelés

pedig ha évekre spájzolsz (manapság nem árt) akkor ajánlott a fagyasztó. Megfagyni úgysem fog :grin:

9 kedvelés

Akkor előnyben vagyok a rántott sajt,hortobágyi húsossal :joy:oda nem szorul be :grin:

9 kedvelés

Kicsi a fagyasztó. Nincs marha lábszár, a nyúl is elköltözött belőle tegnapelőtt. Van még jégkrém, spenót és asszem…ez talán archivált ponty lehet.

10 kedvelés

1., Zárt helyiségben UV sugárzás?! 2., A barnulás akár az üvegben tárolt boré, az érés folyamata. 3., A forgalomban kapható müa. flakon és a speciális összetételű labor flakon közt van némi külömbség, én ez utobbit minőségi romlás nélkűl évek ota használom!

8 kedvelés

Én a nicet az alsó részen a zöldséges rekeszben tartom…talán nem keverem össze a brokkolíval :grin:

8 kedvelés

Én a Temus műanyag palackot részesítem előnyben. Az a legjobb, mert 300-500 Ft. közötti áron kapsz 6 db-ot.

10 kedvelés

A “vésztartalék” kivételével, amit mélyhűtőben tárolok nem évekre hanem 1 évre előre bekeverek.

7 kedvelés