Sziasztok.
Azon gondolkodtam, most hogy ismét üzembe helyeztem a Firebird-öt, hogy azért ez egy baromi régi típus. Régen elég népszerű darabnak számított. Az eredeti példány ára 300 dolcsi volt, ami manapság már 270 dolcsira csökkent, de nincs olyan drasztikus csökkenés, ezért arra merek következtetni, hogy még mindig jól helyt áll a mai követelményekhez képest. De nem csak a Firebird, ez bármelyik régebbi típusra igaz lehet. Nem azért mert régen minden jobb vót… Hanem mert ami jó, az örök! Na de várj, mindjárt megcáfolom saját magamat.
Kialakítás, anyaghasználat ide vagy oda, nem az adja az ízeket. A márkanév sem ad ízeket. Ezeket csak megfizetjük.
Amúgy meglepetés ért, és pont emiatt írom ezt most. Ni80 MTL clapton és SS316L huzalok át használok. Abba teszek Ni80at, aminek a deck kialakítása, vagy a lefogatás ezt lehetővé teszi. Ami nagyobb picit. Oda pedig SS-t, ahol kisebb a kazántér. A Firebird mint tudjuk (és majd lejjebb látszik is a képeken) Taifun rendszerű (a rendszerekről majd lesz egy cikk szerintem), aminek hatalmas a kazántere. Az MTL claptont nem lehet lefogatni, az SS jó hozzá, de ahhoz, hogy finom ízeket nyerjek ki belőle csökkentenem kéne a helyet a deckben. Ezt majd meg is fogom tenni, kitömöm vattával. Az a legegyszerűbb.
Ez a tank 3.5-4 éve mindent vitt! Ízben és gőzben is köröket vert az akkori tankokra. Megjegyzem pár mostanira is. Olyan sokat változott, fejlődött ez az iparág, hogy már rég kinn van a Firebird V2, mégis nehezen veszi fel a versenyt a mai tankokkal. Mindig újabbak és újabbak jönnek. Tele vannak innovációkkal, újdonságokkal. Ez a tank tömör gyönyör! Én meg csak pislogok mikor mondják nekem, hogy milyen szép a Dwarv! Jó a Dwarv, nekem is van. De nem azért mert szép. Szerintem nem is szép, na mindegy.
Az újítás, a technika, az innováció a külső rovására ment. Kivéve a Brünhilde-t. Na az tényleg minden tekintetben wow!!! Az a baj, és most nem is tudom mit tegyek, mert ugyanazzal az SS setuppal a Galaxies pompázatos ízeket hoz. A Dwarvban is SS van, ami így szuper. A Fresia-ban és a Brünhilde-ben MTL clapton van, amik szintén pompázatosak. Mostmár biztos vagyok abban, hogy a Firebird felett eljárt az idő.
Nehéz lesz ugyanazt visszaadnia, amiket az új tankok hoznak. De nem adom fel, próbálkozom addig is. Csak azért szomorú vagyok, mert számomra a legszebb, legjobb tankom ez. Mindig is az volt. És most kínszenvedés tekerni bele, mert már nem új, nem innovatív. Még mondhatom, hogy jó, mert az, de ez már nem örök!
Kipicsogtam magam. Köszöntem a figyelmet!