A nagy magyar e-cigi helyzet 2012-től napjainkig

Percig se mondtam hogy nem húznám el. A fűrész sorozatból is ihletet kaptam.
(Van olyan ember, akit eléggé és elégszer megkínozni sem lehetne azokért, ami a kezén szárad).

6 kedvelés

Ja télleg, te ilyen műkedvelő vagy :smile:

4 kedvelés

Na azért :joy::smiling_face_with_three_hearts:

4 kedvelés

Jámbor csávó vagyok, de bizonyos köröknél nem hezitálnék, lennék-e okj-s hóhér technikus…

6 kedvelés

Ne húzd fel magad jedi mester!! :grin:

4 kedvelés

sith GIF

4 kedvelés

Ehh…évek óta egy bindzsisztánfájás vagyok reménytelen :disappointed_relieved::grin::open_mouth: pont annyit rúg a rendszer (vagy többet) az emberek nagy részébe, mint amennyire próbálnák összesanyargatni magukat egy elvileg stabilabb létért.
(Ettől vagyok ki, ez olyan tipikus, spórolj 10 ezer forintot a saját mégjobban megszorítása által, qwaisten jön egy váratlan 34 ezres csekk​:thinking:)Kamatoztass 9 százalékot egy évben, nyakadba vágnak 39 százalékos valós áremelést. Illúzió, el lehet ebben fáradni. Nem folytatom a példákat, többnyire tudjuk.

6 kedvelés

Kamatoztatni ? Nincs nekem olyanom amit betehetnék.
Az összes pénzem modban rtaban és aromában van :joy:

6 kedvelés

Meg késben meg órában! Meg … :joy:

5 kedvelés

Legfeljebb pár év múlva beteg, büdös rabszolgaként patkolok el, már most legyűr a nyugdíjkorhatár is :nauseated_face::confused: meg ami itt folyik
… Na ebbe a témába én ma nem tudok jót megnyilvánulni.
Befektettem egy rakat Blendfeel-be. :joy:

8 kedvelés

@Vaperina_Kinga

Igazán hasznos és minden részletre kitérő írás lett, köszönöm szépen, élmény volt olvasni! :revolving_hearts:
Kicsivel több mint egy éve tértem át az elektromos cigarettára, szóval én már eleve egy jelentősen túlszabályzott helyzetbe csöppentem, de amennyire követem a világ eseményeit e téren (lásd Ausztrália), a szabályozás egyértelműen a még nagyobb szigor felé tendál.
Hála többek között Nektek, mert kreatívan azért még hozzá lehet jutni a napi betevőhöz, szerintem azért ez még pár évig meg is marad kishazánkban.

Egy dolgot viszont nem értek: ha a fiatalkorúak védelme tényleg csak maszlag és valójában a dohánygyártó lobbi miatt történik mindez, akkor miért nem invesztálnak a nagy dohánygyártó cégek ebbe a piacba? A kereslet a dohánytermékekre egyértelműen csökken, míg az alternatív megoldások piaca a szabályozás ellenére is rohamosan növekszik… :thinking:

7 kedvelés
Dohányipar és e-cigaretta: Piaci stratégia AI

Donat:

Egy dolgot viszont nem értek: ha a fiatalkorúak védelme tényleg csak maszlag és valójában a dohánygyártó lobbi miatt történik mindez, akkor miért nem invesztálnak a nagy dohánygyártó cégek ebbe a piacba? A kereslet a dohánytermékekre egyértelműen csökken, míg az alternatív megoldások piaca a szabályozás ellenére is rohamosan növekszik… :thinking:

GilbertPro:

Ez egy nagyon jó kérdés, és érdemes alaposan körüljárni a témát, mert több tényező is közrejátszik abban, hogy a nagy dohánygyártók hogyan és miért viszonyulnak az e-cigaretták piacához.

1. A nagy dohánygyártók már jelen vannak az e-cigaretta piacon

A nagy dohánygyártók, mint például a Philip Morris International (PMI), a British American Tobacco (BAT), az Imperial Brands vagy a Japan Tobacco International (JTI), már régóta felismerték az alternatív nikotintermékekben rejlő potenciált. Ezért számos ilyen cég már invesztált az e-cigaretták és más füstmentes technológiák fejlesztésébe. Például:

• Philip Morris International: A PMI a heat-not-burn technológiát fejlesztette ki, például az IQOS-t, amely hevített dohánytermék, és nem hagyományos e-cigaretta.
  • British American Tobacco: A BAT rendelkezik saját e-cigaretta márkákkal, mint például a Vuse, és szintén fejlesztett hevítőrendszereket, például a glo-t.
  • Imperial Brands: Az Imperial a Blu nevű e-cigaretta márkával van jelen a piacon.
  • Japan Tobacco International: A JTI fejlesztette ki a Logic e-cigarettát és a Ploom hevítőrendszert.

2. A szabályozás és a lobbi szerepe

A dohánygyártók sok esetben maguk is támogatják az e-cigaretták szigorú szabályozását, mert ez lehetőséget ad számukra, hogy megnehezítsék a kisebb, független gyártók dolgát. A nagy cégeknek több erőforrásuk van ahhoz, hogy megfeleljenek a szigorú szabályozásoknak, míg a kisebb cégek gyakran nem tudják finanszírozni a szükséges kutatásokat és engedélyeztetési folyamatokat. Ezáltal a piac koncentrálódik, és a nagy cégek dominanciája erősödik.

3. A dohánytermékekből származó bevételek fenntartása

Bár az alternatív termékek piaca növekszik, a hagyományos dohánytermékek még mindig hatalmas bevételt generálnak. A hagyományos cigaretták gyártása és forgalmazása sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint az e-cigarettáké, különösen a szabályozási környezet miatt. A nagy dohánygyártók számára az e-cigaretta piacra való átállás kockázatos lehet, mert ezzel gyengíthetik a hagyományos termékeik iránti keresletet. A cégek tehát nem sietnek teljesen átváltani az új technológiákra, hanem inkább párhuzamosan működtetik a két piacot.

4. A fogyasztói szokások és a marketing korlátozása

Az e-cigaretták és más alternatív termékek piaca szabályozottabb. A reklámkorlátozások és a termékek népszerűsítésére vonatkozó szabályok miatt a nagy cégeknek nehezebb elérniük a fogyasztókat. Ez különösen igaz Magyarországra, ahol az e-cigarettákra és a hevített dohánytermékekre vonatkozó szabályozás szigorúbb, mint sok más országban.

5. Imázs és társadalmi nyomás

A dohányipar évtizedek óta negatív társadalmi megítélés alatt áll, és sokan az e-cigarettákat is a dohányipar részeként kezelik. Ezért a nagy cégek gyakran óvatosan közelítik meg az e-cigaretta piacot, hogy elkerüljék a további kritikákat. Ehelyett inkább a “füstmentes jövő” narratíváját hangsúlyozzák, például a PMI esetében.

6. A fiatalkorúak védelme mint érv

Bár a fiatalkorúak védelme fontos szempont, sokan úgy vélik, hogy ez gyakran inkább politikai érvként jelenik meg, mint valódi célként. A dohánygyártók számára azonban fontos, hogy ne kerüljenek olyan helyzetbe, amelyben azzal vádolhatják őket, hogy a fiatalkorúakat célozzák meg. Ezért az e-cigaretták piacán is óvatosan lépnek, hogy elkerüljék a negatív PR-t és a további szabályozásokat.

7. A független gyártók dominanciája

Az e-cigaretta piac kezdetben független gyártók által uralt terület volt, akik gyorsan reagáltak a fogyasztói igényekre. Ezek a kisebb cégek rugalmasabbak, és innovatívabb termékeket tudtak piacra dobni, mint a nagy dohánygyártók. Bár a nagy cégek mostanra elkezdték felvásárolni ezeket a kisebb vállalatokat, a piac még mindig erősen fragmentált.

8. A piac növekedése és a jövő

Az alternatív nikotintermékek piaca valóban rohamosan növekszik, és a nagy dohánygyártók hosszú távon valószínűleg egyre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni ezekre a termékekre. Azonban a hagyományos dohánytermékek piacának lassú csökkenése miatt a cégek egyelőre igyekeznek egyensúlyozni a két piac között.

Összegzés

A nagy dohánygyártók tehát már jelen vannak az alternatív termékek piacán, de óvatosan és fokozatosan lépnek, hogy ne veszítsenek a hagyományos dohánytermékekből származó bevételekből, és hogy megfeleljenek a szigorú szabályozásoknak. A szabályozás szigorítása ugyanakkor sokszor az ő érdekeiket is szolgálja, mert megnehezíti a kisebb versenytársak dolgát. Ezért a jelenlegi helyzet inkább a piac átalakulásáról és az egyensúlykeresésről szól, semmint arról, hogy a dohánygyártók teljesen figyelmen kívül hagynák az e-cigaretták piacát.

Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, szívesen segítek! :blush:

9 kedvelés

Nyilván nehéz erre válaszolni, de akkor jó eséllyel borítékolható, hogy záros időn belül offon leszünk?
Mert akkor feleslegesen vennék a két akksis mod mellé egy podot, mert úgyis dobhatom ki rövid időn belül? :frowning:

4 kedvelés

Azért remélem nem ,megy az olyan gyorsan!! Sőt!!

7 kedvelés

Az üzleti világba klasszikusnak tekinthető, ha saját magad riválisa vagy. Mind két gyeplő a kezedbe és szabályozhatod, hogy melyiken lazítasz vagy engedsz, de a lovak vágtassanak…

8 kedvelés

Szia @muzzy köszönöm és örülök, hogy tetszett! :hugs:

Nem minden a dohánygyártó cégeken múlik. Akik pedig már benne vannak, azok inkább a hevítős termékeket szorgalmazzák. Én azt vettem észre, a hevítősökkel kapcsolatban, hogy amint piacra dobták ezeket már lehetett is kapni a dohányboltokban, tehát feltételezem, hogy volt politikai háttér is, hogy ilyen egyszerűen forgalomba hozhatták ezeket.

Elég kevés olyan dohánygyártó cég van aki olyan e-cigit akarna gyártani mint amilyeneket mi is használunk. Azok a cégek pedig minden esetben megfelelnek a törvényeknek a termékeikkel, ami megint csak arra enged következtetni, hogy volt politikai háttér, mert próbálnak valamiféle átfedést létrehozni, hogy ha már abszolút nem lehet majd semmilyen általunk preferált e-cigit vagy egyéb kiegészítő behozatni, akkor mondhatják majd azt, hogy “Hát de ott van a dohányboltban a Vuse amit a BAT gyárt!” (Meg a másik aminek nem jut eszembe a neve…)

Tehát szerintem bele vannak ezek invesztálva, csak okosan, és óvatosan, nehogy a hozzám hasonló összeesküvés elmélet rajongók bármiféle összefüggést bele lássanak. Márpedig szerintem egyértelmű, hogyha behozatni nem engedik, akkor marad az amit Ők forgalmazhatnak. Én legalábbis így látom, de csak gondolkodom, nyilván bizonyítani nem tudom, csak valamiért nekem ez jön le.

12 kedvelés

Ennyire ne rohanjunk előre. Szerintem nyugodtan vegyél amit szeretnél. Ezek a malmok nagyon lassan őrölnek, és azért még az is a képben van, hogy jöhet enyhülés is a jövőben. Inkább élvezd amíg lehet, a jövőt meg megnézzük, ha ott leszünk. :slightly_smiling_face:

12 kedvelés

A hevítősekbe azt tapasztalom, hogy dohány helyett gyógynövény és nikotin kerül.

4 kedvelés

Igen, teljesen igaz, hogy valamilyen szinten már benne vannak a vape piacban is.

Kicsit úgy érzem hogy a jogi szabályozások miatt gyakorlatilag a 10ml nicotin booster illetve az ugyanekkora kiszerelésű kész liquidek gyártása/forgalmazása lehetne az egyetlen, amibe jobban bele tudnának folyni.

Valószínűleg ez nem éri meg annyira nekik, ezért is koncentrálnak a hevítős termékekre, amik pl hazánkban nagyon jól mennek és sok esetben egy-egy felhasználó többet is költ ezekre mint amennyit analóg cigarettára költene.

Naív elmélet, de simán működhetne a dolog úgy is, hogy felnőtt fogyasztók orvosi receptre be tudják szerezni a liquideket. De ez azért erős utópia…

7 kedvelés

Az összetevőit nem ismerem, de azt tudom, hogy VG is van benne.

5 kedvelés