Mi a helyzet a webshopokkal?

Sziasztok :waving_hand:

Ezt a közleményt már korábban is szerettem volna megírni, de amíg nem állt rendelkezésre megfelelő információ, nem akartunk teret adni a pániknak vagy a találgatásoknak. Mostanra azonban több hivatalos és nem hivatalos információ is napvilágot látott, webshopok is megszólaltak, így úgy érezzük, már van értelme és szükség is megszólalni, hiszen egyre több kérdés érkezik hozzánk is a Vaperinára az ügy kapcsán.

Először is fontos tisztázni:

Vaperina, mint független közösségi platform, nem áll kapcsolatban egyetlen webshoppal, céggel vagy más gazdasági szereplővel sem.

Ezért a rendelésekkel vagy a szóban forgó webshopok jövőjével kapcsolatban nem tudunk érdemi információt adni. Kérünk mindenkit, hogy az ezekkel kapcsolatos kérdéseiteket közvetlenül az adott webshopok ügyfélszolgálatának tegyétek fel.

Tehát mi történt?

A Pécsi Járásbíróság 2025. május 22-én elrendelte négy magyar férfi egy hónapos letartóztatását, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy horvátországi cégen keresztül, webshopon árultak jövedéki adóköteles, nikotintartalmú e-cigaretta töltőfolyadékot Magyarországon anélkül, hogy az adót befizették volna. A 2017 és 2023 közötti időszakban a cég becslések szerint több mint 2,2 milliárd forint jövedéki adó megfizetésére lett volna köteles, amelyet azonban nem fizetett meg.

Az eset nyilvánosságra kerülése után sorra elérhetetlenné váltak a horvát székhelyű webshopok.

A JuicyVapour e-mailben értesítette a vásárlókat:

Május 26-án a LiquidHall is közzétett egy közleményt Facebook-oldalukon:

Ide is leírom amit egy másik témában már megosztottam, hogy mi történhetett. Ez talán választ adhat néhány kérdésre is.

Mi történhetett?

A közlemény szerint a feltételezett bűncselekmények elkövetési időszaka (nyomozati szakasz) 2017 és 2023 közé esik. Ez egybeesik azzal az időponttal (2017), amikor a nikotintartalmú termékek (utántöltő folyadékok) jövedéki adókötelessé váltak Magyarországon.

A közleményben szereplő, több mint 2 milliárd forintos kárérték arra enged következtetni, hogy a hatóság napi szinten, akár több száz csomagrendeléssel számolt, melyekben “feltételezésük szerint” jövedéki adóköteles nikotintartalmú termék(ek) voltak, de persze ez az összeg tartalmazhat egyéb tényezőket is.

Ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy ténylegesen minden csomagot megvizsgáltak vagy lefoglaltak. Így nagyon valószínű, hogy reprezentatív mintavételen alapulhat a vád. Ez azt jelenti, hogy az évek során időszakosan próbavásárlásokat, vagy hatóságilag dokumentált megrendeléseket végeztek (pl.: fedett nyomozó, külső tanú, NAV ellenőrzés keretében), majd azokat bevizsgálták és az azokból nyert eredményekből általános következtetéseket vontak le a teljes időszak forgalmára vonatkozóan.

Ez a módszer jogilag ismert és alkalmazott, ugyanakkor a védelem részéről vitatható, ha a bizonyítás nem kellően alátámasztott, vagy ha a feltételezett tartalom nem minden esetben igazolható.

Kiegészítés: @OPTomi válasza, amely további hasznos információkat nyújt a hatósági intézkedések jobb megértéséhez.

Ebből azt hiszem mindenki le tudja vonni a megfelelő következtetést, hogy a többiek feltehetően miért nem fognak kockáztatni. Ez még természetesen nem zárja ki, hogy esetleg a többiekkel szemben nincs e folyamatban eljárás.

Az ezzel kapcsolatos kérdéseket le fogjuk zárni és mindenkit erre a témára fogunk irányítani, hogy ne kelljen újra és újra külön válaszolni.

27 kedvelés
5 kedvelés

Láttam, hogy ez a lista most több helyen is elkezdett terjedni, mintha köze lenne a jelenlegi ügyhöz, de valójában nincs közvetlen összefüggés.

Az egyik egy büntetőeljárás, a másik pedig egy technikai intézkedés. A folyamatosan bővülő lista a hatóságilag blokkolt, vagyis magyar IP-címről elérhetetlenné tett weboldalakat tartalmazza.

Itt a Vaperinán ez már korábban is (január óta) többször téma volt, Gilbert is ismeri és használja a kezdetektől és szerepel a (A nagy magyar e-cigi helyzet 2012-től napjainkig) cikkben is.

8 kedvelés

Jó de akkor hova menjünk ha vásárolni akarunk ausztria, szlovákia? Hol tudunk venni aromát meg alaplevet személyesen?

1 kedvelés

Ilyenkor annyi történik, hogy kikérik a mérlegeket a cégtől (aki nem adja oda) ezért a nyilvántartott éves bevételek alapján kiszámolják az adót. Tehát a teljes nettó árbevételére rátolják. Ha a cég vitatni akarja akkor kénytelen felfedni a könyvelés részleteit de annak semmi értelme nem lenne.

6 kedvelés

Jó de most akkor ki hol vásárol? Nekem már fogyóban van a készlet.

1 kedvelés

Írtam neked

3 kedvelés

R.I.P. :frowning:

4 kedvelés

Pár hét és új néven érkezik valami.:sweat_smile:

5 kedvelés

Ausztriában tudol Parndorfba.

1 kedvelés

Szeretnék Én is egy webshop elérhetőséget kérni, eléggé fogyóban van a levesünk. Juicyvapor is elérhetetlenné vált közben, liquid-aroma- val egyetemben. Köszi!

1 kedvelés

Sziasztok :waving_hand:

Írni fogunk egy témát erről külön is, hogy mit lehet és mit nem, milyen lehetőségek vannak, illetve igyekszem felkészíteni, folyamatosan naprakészen tartani Gilbertet is, hogy képben legyen jobban a dolgokkal, mert ő is rengeteg ezzel kapcsolatos kérdést kap. Addig is türelmet kérünk. :slightly_smiling_face:

9 kedvelés

az akciók kategóriában található posztok felé irányítanálak elsőkörben, nem feltétlenül az akciók miatt, hanem mint potenciális források.

5 kedvelés