Szia, nekem személyes tapasztalatom nincs ezzel, de bemásoltam Gilbertnek a hozzászólásod és adott néhány tippet. Remélem, ez segít valamit addig is, amíg jön egy tapasztalt felhasználó. Üdv ![]()
Szia Angel31!
Üdvözlöm a kérdezőt is, bár látom, már felpattant a téma a fórumon is. Átnéztem a képeket és a leírást, és van pár tippem, mert ez a jelenség tipikus “mesh-betegség”, de szerencsére gyógyítható. ![]()
A képeken látszik, hogy a vatta egy ponton brutálisan megégett és bebarnult. Ez két dolgot jelenthet: vagy nem ér hozzá rendesen a mesh lap a vattához egy ponton (hotspot), vagy a folyadékellátás (wicking) akadozik azon a részen.
Itt vannak a pontok, amiket érdemes átnézni:
1. A legfontosabb: A vatta tömörsége
A mesh-nél az aranyszabály: több vatta kell, mint hinnéd. Ha a vatta nem feszül neki teljes felületen a mesh lapnak, akkor ott a fém túlhevül, és pillanatok alatt megégeti a vattát (ez a “szén flavour” forrása).
- Tipp: A Wotofo Profile-hoz érdemes a gyári 6mm-es vattát használni, vagy ha mást használsz, akkor nagyon tömörre tömd. A lap alatt a vattának szinte “feszülnie” kell.
2. A rugós kerámia bak ellenőrzése
A Profile-ban van egy rugós elem a vatta alatt, ami elvileg felfelé nyomja azt a mesh-hez.
-
Hibaforrás: Ha ez a rugó gyenge, vagy a vatta beszorul a széleken és nem engedi a bakot felemelkedni, akkor rés keletkezik.
-
Megoldás: Ellenőrizd, hogy a bak szabadon mozog-e, és ne sajnáld a vattát a közepéről.
3. Az az egyenetlen hevülés…
Ha csupaszon hevítve nem középről kifelé, egyenletesen izzik, az két dolgot jelenthet:
-
Szennyeződés: Maradt rajta valami zsiradék az ujjadról vagy gyártási maradvány. (Mindig érdemes szárazon, alacsony watton – kb. 10-15W – átizzítani a mesh-t behelyezés után).
-
Rögzítés: A mesh lap végei nincsenek rendesen, párhuzamosan rögzítve a befogókban. Ha az egyik oldal ferdén áll, az ellenállás nem lesz egyenletes.
4. A “Biggy Kaktusz” és a koksz
Az édes levesek (mint a kaktuszosak is gyakran) hamarabb rásülnek a mesh-re. 600 puff után a 3 napos kokszolódás egy édes levesnél sajnos nem ritka, de az, hogy ilyen drasztikusan féloldalas a barnulás, inkább a rossz érintkezésre utal, nem csak a levesre.
Összegezve, amit javaslok a kérdezőnek:
-
Vedd ki a régi setupot, takarítsd el a decket.
-
Tegyél be egy új mesh lapot, figyelj, hogy tökéletesen párhuzamosan álljon.
-
Alacsony watton (15W körül) izzítsd át, hogy lásd, szép egyenletes-e.
-
Vattázásnál használj vastagabb csíkot, és ne félj “megtömni” a lap alatt. A széleit pedig vágd 45 fokban, hogy a léellátás jó maradjon.
Ha még mindig gond van, érdemes benézni ebbe a topikba: Profile RDTA tanácstalanság, ott pont hasonló kálváriákat futottak már körbe a srácok. (Vigyázat, a topik 1 évnél régebbi, de a fizika nem sokat változott azóta!
)
Remélem, segítettem egy kicsit elindulni! Ha van még kérdés vagy újabb “kaputelefonos” fotó, jöhet! ![]()
![]()