Sziasztok!
Jártatok már úgy, hogy megláttatok egy szettet, szerelem első pillantásra, ezért meg kellett venni? Így jártam a Smok Stick V9 Max-al. Ahogy megjelent a magyar dohányboltban, beleszerettem és megvettem. Csak mert gyönyörű. De semmit sem tudtam róla.
Aztán jött az ismerkedés. A csomagban 2 porlasztó lapult (egy 0,15Ω-os quadruple huzalos és egy 0,15Ω-os mesh). A mod-on viszont csak a tűzgomb volt. Te jó ég vettem egy mechanikus modot?! Hogy is van ez? A gyártó szerint az akku 4000mAh-ás (ennek nincs jelentősége, tovább bírja), 3,3V- 4,2V az akkumulátor üzemi feszültsége, 2,5V-4,1V a kiadott kapocsfeszültsége. A tűzgombban levő vörös led villogásával jelzi, hogy tölteni kell. 0,13Ω-2,5Ω közötti ellenállású porlasztókat képes kezelni. A kimeneti teljesítménye 0,15Ω-on 60W. Mi van?** Gyors számolás: I=U/R, I=4,1/0,15=27,3A, P=UI P=4,127,3=111,9W!!! Ahha, öröm az ürömben, hogy a készülék 60W-nál leszabályoz, ennél nagyobb teljesítményt nem ad le. A Smoktech nem bízik bennem, további 4 hasznos védelmet épített a modba (8 second cut-off, low voltage protection, lítium batteri protection, short circuit protection).
Tehát ez „csak” egy félmechanikus mod, minden szükséges jóval ellátva. Mindezek ellenére a későbbiekben a készüléket úgy kezeltem, mintha egy akkus mechanikus mod lenne.
Heppem, viszont, hogy 30W fölött nem használok készüléket (MTL-ben és DL-ben sem). Ettől nem vagyok hajlandó eltérni, ezért a porlasztókat félretettem és összeállítottam egy MTL és egy DL kazánt.
Uccuneki. MTL-hez 2Ω-os clapton, DL-hez meg a Smok RBA-ba telepített duál tekeréssel kialakított 0,23Ω-os clapton. A mecha az MTL 2Ω-ra 1,9A-t, a DL 0,23Ω-ra 10,8A-t fog rányomni. Biztonságos? Igen! Működik? Nem!!!
A VW üzemmódban használt készülékeknél illik figyelembe venni a tank sajátosságait, és azokhoz saccolni a tekerést. Nem baj, ha nem optimális, a wattszám csökkentésével és növelésével a gőz és az íz mennyisége bizonyos határok között változtatható, a kisebb tekerési hibák korrigálhatóak.
A mechákban nincs ilyen korrekciós lehetőség, amilyen a belehelyezett tekerés, úgy működik. A tervezésnél mi mindent kellett figyelembe vennem?
A tank sajátosságait: A lég- és a lébeömlő nyílások mérete határozza meg a tekercs átmérőjét, az alkalmazható menetszámot, ezeken keresztül az ellenállást. Egész vagy fél menetes tekerések behelyezésére alkalmas. Ezt onnan látom, hogy a deck felezővonalához képest a bekötő oszlopok két oldalon (egész menetes tekerés), vagy a képzeletbeli átmérő egyik oldanál (fél menetes tekerés) helyezkednek el.
A huzal tulajdonságait: (fajlagos-) ellenállása, teljesítményigénye, teljesítmény tűréshatárai.
A fizika törvényeit: Ohm törvénye (R=U/I, I=U/R), a teljesítmény számítás (P=U*I, ezen belül az ismert U és R alapján a teljesítmény számolásához P=U(négyzet)/R) szabályai.
Az akkumulátor tulajdonságait: A 18650-es Basen akkumulátoromra írt 40A-es terhelhetőséget nem hiszem el. Legyen kb. 30A, amely az akksin is feltüntetett írás szerint impulzív terhelés esetén értendő. Tartósabb terhelés mellett fogom használni, ez legyen 25A. A felső 5 A-t már kritikus terhelésnek tekintem, ezért a tervezésnél 20A terhelhetőséggel számolok, így mindenképpen a biztonságos határok között császkálok. A másik paraméter a kapacitás. Önmagában ez kevésbé jelentős a számomra. Azt jelzi, hogy adott terhelés mellett, mennyi ideig tudom használni a készülékemet. Viszont arra is hatással van, hogy mennyi időt tölthetek az egyes teljesítménysávokban. Ez már fontos a tervezésnél.
Bármely akkumulátorról van szó, használat közben lemerül. Ugyanarra a tekerésre teljes töltöttség esetén 4,2V-ot, a lemerülés határán 3,3-3,2V-ot ad ki. Hogy jobban lássam, készítettem rá egy táblázatot:
Tehát, ha van egy 1Ω-os tekerésem, a mecha kezdetben 17,6W-al, az utolsó rugásoknál már csak 10,2W-al fogja (illetve az akksi) meghajtani. A különbség 7W, ez olyan, mint ha VW-os készülékben folyamatosan csökkenteném a W értéket.
A szélső értékek közötti különbségek szemléletesen:
Nyilvánvaló tehát, hogy a tekerésemet a felső ellenállástartományba kell, illetve célszerű terveznem, mert itt a legkisebb a különbség a teljesen feltöltött és a merülőben levő akkumulátor által leadott teljesítményben.
A szubjektumból fakadó követelmények: ha ezt a tervezésnél nem veszem figyelembe, akkor lesz egy biztonságos, és jól működő készülékem, amelynek egyetlen slukkját sem élvezem. Jómagam MTL-ben és DL-ben egyaránt az átlagos, vagy az alatti teljesítményt, az alulfűtött tekeréseket kedvelem. Ez hűvös gőzöket, megfelelő ízeket jelent számomra. Nos, mivel veszélyes vizeken járok, a tekerések elkészítését minden esetben a következő lépések szerint hajtottam/hajtom végre, ettől soha sem térek el:
-
Tervezés (papíron, PC-n, laptopon, mobilon számolgatok, ami éppen kéznél van). Gyakorlatilag kiszámolom, hogy milyen huzal, milyen mag, hány menet legyen.
-
A tekerés megépítése.
-
Ellenőrzés. Megmérem a szerelőpadon és egy VW üzemmódban levő készüléken, hogy ténylegesen hány ohmos lett a tekerés. Mivel csak egész és fél menetre lehet tekerni, előfordulhat eltérés a tervezett értéktől. A huzalnak is lehet bizonyos szórása. A mérést először „szüzen”, aztán a kazánpalást felhelyezését követően ismét elvégzem. A kapott ellenállásértékkel újra számolom a szükséges és a mod által leadott teljesítményt.
-
Ha minden OK, VW-os készüléken oxidálok, vattázok és feltöltöm a tankot. (Ezt soha nem tenném a mechán.)
-
Ismételten ellenőrzöm a tekerést, mivel oxidálás során „vetemedhet” a tekerés, változhat az ellenállása, valamint kizárom az esetleges palástzárlatot. A kiszámolt teljesítményre állítom a modot, és éles próbaként slukkolok párat. Ha nem ízlik, akkor kezdem elölről, mivel a mechában nincs lehetőség a watt állítgatásra, korrigálásra.
-
Ha minden rendben, csak ezután teszem a mechára, és boldogan használom.
A tervezésről konkrétabban.
Az MTL-t az „egész tekeréses” Ares tankba készítettem, amelyhez 2,5mm-es magot kellett használnom. Mivel az előzőekben írtak szerint a felső ellenállás-tartományba készültem, ezért a nagyobb fajlagos ellenállású Kanthal 28ga-s huzalt választottam 1Ω körüli értéken. 5 menetre 0,98Ω jön ki, ez megfelelő. Teljesítményigénye 8 – 11W. A teljesen feltöltött mod a 0,98Ω-os ellenállásra (P=U2/R, P=4,2*4,2/0,98=18) 18W-ot fog kinyomni, tehát kapok egy túlfűtött kazánt. Ha viszont növelem az ellenállást (a fémtömeget, ezzel együtt a terhelhetőséget), változik a modról levett teljesítmény is. Íme számokban:
A tekerés teljesítményigényénél már nem a szélső értékekkel számoltam (Igény: (W)) hanem átlagértékkel. És igen, megtaláltam a megoldást!
Szemléletesebben:
Az az ideális állapot, amikor az adott menetszámú tekercs teljesítményigénye és a mod által az adott ellenállású huzalra leadott teljesítmény találkozik, jelen helyzetben 6,75 menet. Ilyet tekerni nem tudtam, de a 7 menet megfelelőnek tűnt. Nagyon picit alulfűtött tekerést kaptam.
Újra számolva: a 7 menetes tekerés ellenállása 1,33Ω, teljesítményigénye 11-15W. A feltöltött mod 4,2V-al erre (P=U2/R, P=4,2*4,2/1,33=18) 13,3W-ot nyom ki, tehát a megadott határok között. A mod szempontjából a 13,3W (I=U/R, I=4,2/1,33=3,2A) 3,2A áram leadását kéri, ami messze a 20A-os képessége alatt marad. Kezdődhet a tekerés!
A műtéthez az eszközök előkészítve:
Az oxidálás, vattázás után a végleges ellenállás 1,35Ω lett, az MTL tökéletesen működött. Megfelelő a gőz mennyisége és az íz minősége is.
A viszonylag szűk levegőzésű Ammit 25 DL kazánomba KA1 26ga huzalból 3-as magra terveztem a tekerést, a táblázat szerint:
A grafikont jobban át tudom tekinteni:
Tehát 6 menet hozza nekem a megfelelően fűtött tekerést, a 7 menet már alulfűtött.
Újra számolva: a 6 menetes tekerés ellenállása 0,87Ω, teljesítményigénye 15-20W. A feltöltött mod 4,2V-al erre (P=U2/R, P=4,2*4,2/0,87=20,3) 20,3W-ot fog kinyomni, tehát a megadott határok között (használat során ez a teljesítmény már 4V kapocsfeszültség esetén is 18,3W-ra fog csökkenni). A mod szempontjából a 20,3W (I=U/R, I=4,2/0,87=4,8A) 4,8A áram leadását kéri, ami messze elmarad a 20A-os képessége alatt. Kezdődhet a tekerés!
Az oxidálás, vattázás után a végleges ellenállás 0,89Ω lett, a DL tökéletesen működött. Hozza a számomra fontos lágy, langyos gőzöket és DL-hez képest is finom ízeket.
Legközelebb már tervezgetnem nem kellett, viszont a többi fázist soha nem hagytam/hagyom ki.
Íme a félmecha az eredeti tankkal, előtte a tartalék porlasztóval, mellette 2 oldalt az MTL és a DL tankkal.
Végeredményben a mechanikus mod használata vape-élményben többletet nem nyújt számomra. Több odafigyelést, körültekintést, gondozást és szöszmötölést követel meg. Nem lett a kedvencem, inkább a VW-os készülékeket használom. Időnként azért előveszem Maxit, leporolom, feltöltöm és nyomatok rá egy tankot. Úgy nosztalgiából. Egy másik stílus.
Elnézést a terjedelemért. Köszönöm, hogy elolvastad!
Tervezed valamilyen módszerrel a tekeréseidet, vagy empirikus úton kitapasztalt és bevált coilokat használsz?