Sziasztok. Karácsonyra kaptam egy Pioneer mtl rta tankot ajándékba. Kicsit nehezen barátkozunk, emiatt kérem a segítségeteket. Ni80 (30*2+38) Mtl fused clapton huzalból készítettem hozzá 6 karikával 2,5-ös magra tekerést. Szépen leégettem, adta is a várt 0,8 ohm-os ellenállást. A problémám az, hogy amint rátekerem a tetejét, a kémény részt, leugrik az ellenállás 0,12-re. Nehéz eltalálni, hogy hogyan illeszkedik pontosan, de már vagy 50-szer le és feltekertem, és mindig ezt csinálja. Mi lehet a baj?
Hozzáér a tekerés egy része a kéményhez, ettől zárlatot kap. Közvetlenül a csavarokon túl vágd el a huzalt, egy tizedmilliméternyit se hagyj neki kilógni. Vagy ha túl magasan van a tekercs, az is hozzáérhet, nyomd picit lejjebb. Vagy a levegőztetőhöz is hozzáérhet, akkor told feljebb. :DD Lényeg a lényeg, a tekerés hozzáér valamihez, amihez nem kéne neki.
Szia Ancsa,
a pio nagyon pici kazántérrel rendelkezik, én nem erőltetném bele a clapton, sima szálhuzal kéne hozzá. Egyébként ja Barbinál a pont, letestel a tekerés. Az is lehet, hogy a vatta nincsen levállazva rendesen és amikor rakod össze elmozdul a tekerés.
A huzalt meg nem szabad vágni, hanem erősen meg kell húzni a csavarokat és körkörösen kell a felesleges huzalt addig tekerni, amíg le nem szakad. A csavar tövében fog.
Oh, de béna vagyok. Hogy ez nem jutott eszembe! Köszönöm a gyors választ, valóban ez volt a baj. Túl magasan hagytam a tekerést. Most lenyomtam és tökéletes. Köszönöm.
Igen, gondolkodtam rajta én is, hogy jó lesz-e neki, de végülis belefért. Nem próbáltam még clapton huzalt eddig, és kíváncsi voltam. De megoldódott a probléma, túl magasan volt.
Nem azzal lesz a baj, hanem nagyon szűk tank, kevés a levegő, nagyon fel fog melegedni. Különben is a pio egy külön állatfajta, jól megszívattak vele, na, lelke van nekije.
Az szokott a tuti lenni, ha a deck legmagasabb pontjánál (ez ált. csavar) nem tolod följebb a tekerést, akkor így ettől tuti nem kap zárlatot (persze a megfelelő magasságot ki kell tapasztalni )
@Ispy ránézésre kb. akkora a kazántere, mint a Neekónak, egy ilyen vékonyabb mtl clapton szerintem még simán mehet bele (bár a 30*2+38 pont nem egy vékonyabb fajta inkább 1 fő + 1 körbetekercs huzal lenne a jó). Viszont claptont tekergethetsz te akárhogy, az szarul fog elszakadni sajnos. Egyelőre én is inkább szálhuzalt ajánlanék, ha csak ez a clapton van (claptonból is tudsz csinálni, fogó kell hozzá, meg türelem :D).
Igazából én választottam magamnak, szóval hiába hisztis kicsit, nekem pont ő kellett.
Megértem, ha kell, akkor kell, nekem is van 2 darab.
Oh well, akkor valószínűleg tényleg nem fogja elbírni a claptont (Ni80-t még talán, gyorsan melegszik, gyorsan hűl… mondjuk lehet, gyakran kell majd vattázni :D), viszont kétmagosat szinte biztosan nem.
(szerk. nem is értem, ki az a kretén állat, aki kétmagos huzalra ráírja, hogy mtl…)
Hát az igazik prok, 2-es magra tekerik szálhuzallal vagy inkább 2.25-re, de engem még nem vett rá a lélek, hogy ezzel szarakodjak, még a 2.5-es bevattázása is egy rémálom nekem, így 3 év után is.
mybad
egészen a Brünhilde-ig évekig mindent hármas magra tekertem, gondolhatod, micsoda kín a 2,5
Na, az meg a másik véglet, annyi vatta a földön nincs.
Egyébként valóban nagyon meleg gőz jön így belőle. Akkor lehet, tényleg maradok a szálhuzalnál, ha őt használom. Ezt sem tudtam, hogy amiatt melegedhet fel ennyire.
Simán, nem tud eléggé lehűlni a vaskosabb tekercs, mert a kis kéményen nem tudsz annyi levegőt felszívni egyszerre, ami le tudná hűteni (vagyis hát, ha úgy vesszük, tudsz, csak kicsit megöli az élvezetet a hiperventilláció :'D). A szálhuzal gyorsabban melegszik, gyorsabban is hűl, kis kazántérbe kis kéménnyel inkább az való.
Én sima claptont használok bele, azzal még simán elmegy, a fused meg sem fordult a fejemben
Egyébként meg minden, amit az előttem szólók elmondtak.
Vagy kérsz mellé egy dl kittet, problem solved.
Nem gondoltam én ezt ennyire végig, igazából csak próbálgatom még mindenféle variációban. Kicsit más világ, mint az Ares 2, ami eddig volt.
Jogos, de egyelőre ezzel a variációval szeretnék boldogulni.