Sziasztok!
Alapvetően minimalista vagyok, kis tekeréseket használok, kis teljesítményen, legyen szó MTL-ről, vagy akár DL-ről. Annyi jót olvastam a mesh-ről (hatalmas gőzök, kiváló ízek), hogy a kíváncsiságtól hajtva június végén megépítettem az első mesh lapos kazánomat. A Steam Crave 17x9,8mm-es 0,15Ω-os mesh-ét használtam, ugyanezen cég vattájával. A gyártó 35W-tól ajánlja a használatát, én 30W-on kezdtem hajtani, de amikor betört rendesen a vatta a tökéletes porlasztás érdekében (ugyanis megjelentek a gőzben a liquid cseppecskék) fel kellett emelni 35W-ra, majd virágzása utolsó napjaiban már 40W-ra.
Megtapasztaltam, hogy minden igaz, amit eddig hallottam róla, ideértve a nagy teljesítményigényt, és az irdatlan liquid-fogyasztást is. Számomra túlon-túl sok a gőze, nagyon tömény, gyorsan eltelít.
A nagy „kokszosodásig” gyakorlatilag 3 hetet bírt ki, igen intenzív használat mellett (napi két 8ml-es tank). Nos ez lett az eredmény:
Ezt még lehetett volna tisztogatni, újra beépíteni, de agymenést kaptam. Mi lenne, ha csökkenteném a párologtató felületet? Ha hosszában elvágom a mesh-t, kisebb lesz a fémtömeg, így kevesebb energia kell a felfűtéshez, mérséklődik a gőz mennyisége. De milyen lesz a minősége?
Előkaptam a készletből a Wotofo mesh-ét és megkezdtem a hentesmunkát.
Félredobtam minden precizitást (ez csak egy kísérlet) és találomra középen elvágtam egy lapot, Nem sikerült felezni, úgy 2/5-öd – 3/5-öd lett az arány.
A képen látszik az eredeti és a feltrancsírozott méret.
A legkisebb darabot beépítettem a Wotofo Profile RDTA deckre:
A kisebb darabnak 0,36Ω lett az ellenállása, pontosan kétszer akkora, mint a teljes mesh lapé. A felhelyezés előtt a modot természetesen 1W-ra állítottam, elvégre nem akartam szenet készíteni.
Az oxidálásnál látszik, hogy jobban izzik a lapnak az a része, ahol még rajta van az eredeti széle.
Legközelebb a két szélét vágom le, hogy egyenletes legyen az izzítás, most hagytam így, ahogy van. Jött a vattázás. Jól látható, hogy a lap egyik oldalán a vágás miatt kis „karmocskák” keletkeztek, ezt figyelembe kell venni a vatta behúzásakor. Azt is sikerült megoldanom.
Eddig OK, de mi lesz most? Izgultam kicsit. Jól belucskosítottam a vattát (itt dripperként használtam) és jöttek az első slukkot. Aztán elégedett vigyorral a képemen hátradőltem. Működ, méghozzá jól működ. Ez a vékonyka mesh csík is 18W-on elképesztő gőzt ad, bár annyira nem (túl-)telítettet, mint a teljes lap. Az íze továbbra is remek.
250 slukk volt a tesztidőszak, ezalatt enyhe karamellizálódás (gyenge elszíneződés) keletkezett a mesh körül. Immár a sikeren felbátorodva a nagyobb darabját (ez 0,27Ω-os lett) beépítettem a napi használatos kazánomba:
20W-on tökéletesen teszi a dolgát, megszerettem. A hosszú távú tapasztalatokról csak később tudok majd nyilatkozni, de eddig pompásan bevált.
Tudom, ha sok a mesh gőze, használjak claptont, ha még az is sok, használjak huzalt és úgy variálom, ahogy akarom. De engem a kísérletezés éltet (vagy haltat: dripperbe nem szabad mesh-t rakni, 2x kaptam ütős dryhit-et). Most megint azon agyalgok, hogy mit kellene kipróbálni.