Légszomj érzés

Sziasztok! Én körülbelül 2-2,5 éve álltam rá a vapelésre, eddig semmi gond nem volt…. Pár hónapja előjött egyfajta légszomj érzés, ekkor nem nagyon szívtam, de nem mintha rosszabbította volna a helyzetet. El is múlt egy idő után, viszont most 3-4 hete állandóan a reggeli és az esti/éjszakai órákban a légszomj érzése gyötör… Eddig még nem említettem, viszont most fogom, hogy én születésem óta kemény reflux-al és pánikbetegséggel küzdök. A pánikbetegség igazából egy régen lezárult dolog (gyógyultnak minősülök), bár vannak napok, amikor eléggé szorongok, és szinte állandóan stresszelek… Na de, eddig nem volt probléma, “éppenhogy” csak most lépett fel. Tükrözésem volt már annyi, hogy ujjamon meg nem tudnám számlálni, kb 1 éve volt az utolsó is, viszont diétát nem tartok és elég sokszor érzem, ahogy a torkomat kaparja, illetve ez a savas íz jelentkezik. Szoktam szódabikarbónás vizet rá, citromot, illetve kekszet, vagy natúr étkezési búzadarát enni. Szerintetek a Vape lehet itt a gond, vagy inkább a reflux? Előre is köszönöm a válaszotokat!

Szia.
Hát a refluxra illetve a gyomorsav túltengésre inkább engedd el a citromos dolgokat illetve a kekszet. Irass fel a dokival gyógyszert.
A házi praktikát engedd el.
Nekem szintén ilyen problémáim volta.
Pantolprazol 20mg vagy 40mg gyomorvédő tabletta megoldja.
Én nem is szedem minden nap csak minden második nap és tökéletesen beálította a sav termelésemet.
Beszélj a dokival.
Az enyhe légszomj lehet ha túl sokat szívsz vagy ha DL ezel. Bár nálam csak az elején volt ehez hasonló érzés amikor át tértem az analógról de elmúlott.
Akkor és DL ben próbáltam és a számban volt állandóan az e cigi.
De gondolom hogy ez nem mindenkinél van így.
Ugy hogy a refluxodra mindenféle képpen gyógyszert ajánlanék és egy bezsélgetés a dokiddal.
Ha pedig még a pánik betegséged még mindíg előjön még ha egy enyhébb változatban is ahogy írtad akkor a légszomj mondjuk így hogy a velejárója.
Szerintem ha a szorongásod fellép indok nélkül akkor szintén beszélj orvossal.

5 kedvelés

A pálinka lúgosító hatású és a szorongást is oldja… :grinning: Komolyra fordítva:
Természetes konzultálj orvossal, ez nem játék!

4 kedvelés

Pantoprazolból régen 3x szedtem egy nap a 40-eset. Most Esomeprazolt szedek 1 éve 20-asat. De rendben mindenki tanácsát megfogadva 1-2 nap múlva beszélek orvosommal, hátha tud valami konkrétat mondani. Mégegyszer köszönöm :grin:

3 kedvelés

Van benne valami, mostanában nem nagyon ittam :sweat_smile: :smile: De természetesen ahogy ajánlották, fogok beszélni az orvosommal! :slightly_smiling_face:

4 kedvelés

Ez a gond. :rofl:
Amúgy tényleg lúgosító. És ellazít. Ezért fogyasztom én is. Nem szeretem (na jó a körte meg a barack nem rossz… meg a füge sem. Meg a…), de az egészség érdekében meghozom ezt az áldozatot. :innocent:

2 kedvelés

Nem kell diéta, csak 2 dolog:

• elhagyod a szemetet az étrendedből, csokika, sütike, snackek, üditők (néha lehet, hetente 1x az egyik kis mennyiségben)
  • megtanulsz nem zabálni, azaz nem addig kell enni, amíg már azt érzed fullon vagy

Mivel az ember azt hiszi tudja mikor mit és mennyit kell ennie, hiszen ez ösztönös, ezért jönnek a problémák. Én 1 hónapja használom a yazio appot, ahol nyilvántartom mikor mit ettem, így pontosan tudom hogyan is állok az étkezéssel. Persze nem tudom memnyire durva az a reflux, de azért leírtam. :sweat_smile:

Légszomjat még nem tapasztaltam 5.5 év alatt.

1 kedvelés

A légszomjad szerintem épp úgy lehet a stressztől, mint a refluxtól. (Az FB reflux csoportjában többen is számoltak be hasonló tünetről.) Ráadásul ezek között összefüggés is van. A pániknak is az egyik tipikus tünete, legalábbis nálam volt ilyen.
Savas refluxra állandóan protonpumpagátlót szedni nem biztos hogy jó hosszú tàvon. :crossed_fingers:
Nálam leginkàbb éjszaka okozott gondot, néha arra ébredtem, hogy nem kapok levegőt, ès egyszer annyira kikészítette a nyelőcsövemet, hogy nem tudtam rendesen nyelni. (Fogyókúràhoz kiváló.)
Akkor persze szedtem a gyógyszert. Most esténként lefekvés előtt Salvus vizet iszom (brrr), ha így is érzem a savat, akkor elrágcsálok egy Gaviscont. A gőzöléssel még nem találtam kapcsolatot, se jobb, se rosszabb tőle.
Mindenkèpp járj utána, mi okozza a panaszod! Jobbulást!

3 kedvelés

Én úgy tudom a vépelés (túlzott nikotinbevitel) okozhat refluxot. Nekem ritkán van refluxom, de az inkább akkor jön ha gyorsan eszek sokat…szóval én leginkább erre figyelek fokozottan.

2 kedvelés

Rendben, nagyon szépen köszönöm!

Igen, én is gondoltam erre amit írtál. Köszönöm szépen! :slightly_smiling_face:

Erre is figyelek úgyszintén, köszönöm szépen a válaszod! :grin: