Az előbb láttam egy mod kigyulladásával kapcsolatos hírt.
Igazából akár Iqos vagy neo is lehetett, hiszen nem derül ki szinte semmi a cikkből.
Egy ebben a témában laikus újságíró vagy átlagember pedig nem képes megkülönböztetni egy iqost vagy vape terméket sem.
(Múltkor hevített dohánytermékekről beszélt egy orvos egy videóban és az volt odaírva, hogy “káros-e az ecigi”)
Szóval ez is tisztázásra szorul, nyílván eciginek hívjuk mindkét terméket, viszont ez a vape esetében csúsztatás, mert dohányról szó sincs.
“Vaping is not tobacco” szólt néhány éve a Vaperina kezdeményezés(ha jól tudom).
Persze sehol sincs hozzátéve, hogy ez 99%, hogy nem rendeltetésszerű használat eredménye.
Ami viszont a negatív oldala a dolognak, hogy emberi és tárgyi sérülés is történt.
Illetve sokakat ez riaszt el ettől a kevésbé káros alternatívától, meg a sok hasonló felületes cikk mind a kigyulladásokkal, mind a kutatási eredményekkel kapcsolatban.
Azt hiszem néhány éve láttam egy videót, melyben néhány középkorú férfit is vizsgáltak, akik vapeltek már több éve és vissza kellett szokniuk 1 hétre analóg cigire.
Egy tüdőgyógyász professzor vizsgálta őket.
Ők videót is készítettek erről, de már nem tudom annak mi lett az eredménye.
Elnézést ha picit kesze-kusza lett, meg elkanyarodtam a témában.
Remélem a napkitörési csúcsok zavarták meg a modok érzékeny elektronikáját …
Én már annyi csúsztatást és hülyeséget olvastam az ecigiről úgy unblock, hogy lassan a szemem SE rebben de valahogy hivatalis publikált orvosi állásfoglalást pl. nem sokat. Bar amit meg igen, az pro volt.
Sok minden kigyullad, robban manapság, 1-10 millió példányokra kivetítve.
De amikor pár éve egy kókányolt mecha robbant fel valami szellemi hajléktalan kezében, arra is ugrott a média
Aha már megint …és azt tök érdekes hogy régen volt egy statisztika fent katasztrófa védelem hónapján hogy hányan haltak meg abban hogy elaludt az ágyban cigivel de konkrétan az egész oldal oda van . Ne hogy már pontosan tudjuk hányan haltak meg az alkohol miatt pontosan .Én pl már tv se nézzek mert undoritó ahogy a képedbe tolják a sok pia reklámot. Aztán meg megy a csodálkozás hogy a fialtok isznak . kicsit eltért a tárgytól tudom . bocs . De nekem már ez az egész UNDORITÓ
Sok-sok kutatást lehetne csinálni, és kellene is.
Viszont jelenleg annyi van, hogy évente 1-2szer lehozza a média, hogy káros az ecigi, vagy kigyullad.
Szélesebb körben nem érdekli az embereket ez a dolog, sokkal inkább az, hogy elmondhassák a nemdohányzók hogy ez is mennyire káros a dohányosok meg hogy ugyanannyira vagy még károsabb, mint az analóg.
Nekem doki mondta: tegyem le azonnal és oltassam be magam… mondom magamban, akkor elköszönhetsz az éves zsebpénzedtől, mert megdöglök…(kibaxásból persze, hogy máshogy…? )