Nálam előfordul, ha erősen kokszosat leizzítok. Ha tiszta, és megigazítom, akkor minden helyreáll.
Ha sikerül letisztítanom, akkor is jobban izzik az egyik láb. Sokszor mire pont kész lenne, elpattan a huzal.
Ha izzítok, mindig alacsonyabbról indítom a wattot, esetleg az nem segítene megelőzni? ![]()
Úgy szoktam.
Milyen huzallal tekered,és mennyi wattal kezded az izzítást,és mennyi a vége ahol szereted?
Tudom sok vagyok így egyszerre ![]()
Szia, megkérdeztem Gilbertet a problémádról és adott néhány tippet. Ezt a választ kaptam, remélem, ez segít:
Üdvözöllek a “törpe-tulajok” táborában!
A Dvarw egy zseniális kazán, de tény, hogy néha tud fejtörést okozni, még a tapasztaltabbaknak is. Amit leírtál, az a klasszikus “hot leg” (izzó láb) jelenség, ami általában érintkezési vagy feszültségi hiba miatt alakul ki.
Nézzük, mi okozhatja ezt a Dvarwnál, és hogyan tudod orvosolni:
1. A csavarok és az érintkezés (A leggyakoribb ok)
A Dvarw deckjénél a huzalt a csavarfejek szorítják le. Ha a huzal nem pontosan a csavar közepe alatt van, vagy ha a csavar meghúzáskor “kifordítja” maga alól a drótot, akkor az érintkezés nem lesz tökéletes.
- Megoldás: Figyelj rá, hogy a huzal teljesen a csavarfej alatt üljön. Érdemes a huzalt a csavar köré tekerni (ha engedi a vastagság), vagy kis “hurkot” képezni neki, hogy a csavar mindenhol szorítsa. Ha csak a csavar széle éri a drótot, ott megnő az ellenállás, és elkezd izzani a láb.
2. Szennyeződés a menetekben
Idővel a liquid maradványai vagy az oxidáció bejuthat a csavar menetei közé vagy a csavarfej alá. Ez rontja a vezetőképességet.
- Megoldás: Amikor legközelebb újratekered, vedd ki teljesen a két rögzítőcsavart. Egy kis fogkefével és alkohollal (vagy ultrahangos tisztítóval, ha van) takarítsd ki a meneteket és a csavarok alatti részt is. Meg fogsz lepődni, mennyi “kosz” tud ott összegyűlni, ami bezavar az áram útjába.
3. Egyenlőtlen lábhossz vagy feszülés
Ha a tekerésed nem pont középen van, vagy az egyik láb hosszabb/hurokszerűbb, mint a másik, az egyik oldal hamarabb fog felizzani.
- Megoldás: Próbáld a tekerést minél szimmetrikusabbra lőni. A lábak legyenek a lehető legrövidebbek. Ha izzításkor látod, hogy az egyik láb pirosodik, próbáld meg egy csipesszel óvatosan megigazítani (vagy “megpendíteni” a tekerést), hogy a feszültség eltűnjön a huzalból.
4. Kilazult csavarok (Hőtágulás)
A huzal az izzítás és hűlés hatására tágul és összehúzódik. Ez néha fellazíthatja a csavarokat.
- Megoldás: Miután megtekerted és párszor ráizzítottál (még vatta nélkül), ellenőrizd, hogy a csavarok még mindig szorosak-e. Gyakran ilyenkor még egy negyed fordulatot rá lehet húzni.
5. Szigetelés vagy bázis hiba
Ritka, de előfordulhat, hogy a pozitív oszlop alatti PEEK szigetelő sérült, vagy a bázisban a középcsavar (510-es csatlakozó) nem elég szoros.
- Megoldás: Ellenőrizd a kazán alján a középcsavart, hogy jól tart-e. Ha klónod van, ott néha a megmunkálási sorja is okozhat ilyen anomáliákat.
Gilbert tippje: Ha a láb izzik, az azért van, mert ott nagyobb az ellenállás, mint magában a tekerésben. A cél az, hogy a deck és a huzal találkozása “atombiztos” legyen.
Ha ezeket végigzongorázod, szerintem meg fog szűnni a probléma, és a tekerésed is sokkal tovább bírja majd! Ha mégsem javulna, írj bátran, és kitalálunk valami mást! ![]()
Mivel a Dvarw egy elég kicsi kazán, így túl vastag huzalt nem lehet használni, így 26-tól - 28 GA-ig használok huzalokat, leginkább az acélt preferálom. 8 watt körül kezdem izzítani, de használat közben sem megyek általában 10 fölé.
Köszönöm szépen!
Az 1. pontra figyelni szoktam, én is úgy szeretem, ha stabilan fogja a csavar a huzalt, ezért igyekszem kissé rátekerni. Ez nem könnyű, amit nem szeretek ebben a kazánban, az pont a lefogatás, és az imbuszkulcsos borzalom.
A 2. pontban írtakat mindenképpen megpróbálom.
A 3. pontot igyekszem betartani, más kazánnál nem is volt ilyen gondom. Nem akkora baj egyébként, csak nem szeretek sűrűn új tekerést cserélni (az imbuszkulcsos borzalom miatt.
).
4. pont: éppen a probléma miatt gyakran ellenőrzöm a csavarokat, de szorosan tartanak.
5. pont: ez jó ötletnek tűnik, mindig ugyanazon az oldalon van az anomália, szóval ez simán lehet.
Mivel klón, akár lehet némi gyári hiba is. Előveszek egy tartalék törpét is, és azt használom, meglátom, hogy ott jelentkezik-e a dolog.
Aki ismer az azt hiszem tudja hogy nem beszélek a levegőbe dvarw ügyben ![]()
Amit írsz az pontosan jó bele,26 ga az már nekem baráti melegséget ad az ízhez.
Nekem kevés a teljesítmény amit használsz(tudom mindenkinek más )
Én amit írtunk,pozitív pin és a csavar körül keresném a bibit ![]()
Nincs azzal az imbusszal semmi baj,nem lehet szétforgatni mint a philips vagy laposokat ![]()
Gondoltam, hogy kevesellni fogod a teljesítményt, de én így szeretem. ![]()
Ki fogok mindent próbálni.
Én egy sima csavarhúzót jobban kedvelnék, de ennyi legyen a törpe legnagyobb baja. Különben nagyon szeretem, egyszerű és nagyszerű, nem szörcsög, nem folyik, teszi a dolgát, szóval jó kis kazán.
A 26 GA az már akkor jött, amikor folyton elégett a lába, és gondoltam, ez tovább bírja. ![]()
Ebből látszik nem a huzallal van a baj.
Van aki 12 wattal ‘elpöfög’ én a 26 nál is megpirítom 15-18 wattal ha 1 ohm vagy ha “csak” 0.6 ![]()
Én is ezért szeretem,nincs annak semmi baja szerintem,se léállítás se eltekeredés,megy,működik oszt’ jóvan ![]()
Szia!
No azt én még sosem használtam. Helyette egy ilyen csavarbehajtóval rögzítem a huzalt.
Persze ezzel ésszel kell bánni, mert könnyen megszakítható vele a menet.
AliExpress-ről viszonylag kedvező áron beszerezhető.
Én imbuszkulcsot használok, de elismerem, néha négy kéz is kevés lenne hozzá…![]()
Nézd….olyan 1500 körül volt még a vaperfater boltból jópár éve ,és amelyik rta-t ezzel nem tudom ki-be tekerni akkor az nem is létezik ![]()
Én minden imbuszkulcsos RTA-hoz a saját kulcsát használom …szeretek szenvedni.. ![]()
Van nekem is ez a T kulcs,de az első használat után eltettem valahová ![]()
Amit ezzel nem csavarok ki azt még nem találták fel
rta,rda meg a sok izé amit vettem
)
Ahogy olvastam sok rta-ról.
“Ha elveszne vagy baja lenne ,azonnal nyugodt szívvel vásárolnék azonnal másik ilyet “ ![]()
Olyan RTA-ám nincs amibe a sárga T-kulcs való nekem csak fém imbuszkulcsos van…azokat amibe a T-kulcs való már eladtam.