Nem rég olvastam egy cikket, miszerint azokat az anyagokat szokás nanorészecskéknek nevezni, melyek 1 és 100 közötti nanométer tartományba esnek. Ebből kiindulva elgondolkodtam, hogy a tekercsen lévő koksz is nanorészecskékből áll e amik összetapadtak (mert a nanorészecskék olyat is tudnak)? Elég hamar rájöttem, hogy nem! A koksz jobban hasonlít egy egybefüggő „takaróhoz” ami ráég a tekercsre. És mivel állandóan nedves a liquid által, így nem leválik a tekercsről, hanem rátapad majd szép lassan rétegesen egymásra rakódik, vastagszik. De a végtelenségig nem tud vastagodni, mi ezt nem hagyjuk. Mert olyannyira elrontja az ízt, hogy kénytelenek leszünk tekercset cserélni.
(Ezt ne várd meg! Cserélj tekerést időben!)
Hogy ez miért lényeges? Mert sokan úgy tartják, hogyha már kokszos a tekercs akkor a koksz egy kevés részét belélegezzük a gőzzel együtt. Nos, én úgy voltam ezzel, hogy nem tudom biztosra… Hetente cserélek tekeréseket a tankjaimban, akkor még nem vészes a dolog. Ezért nem tudtam elképzelni milyen lehet egy tényleg totál kokszos tekercs. Majd eljött az idő, tekerni kéne. Három tankot megtekertem, aztán jött volna a negyedik, a Galaxies. Francnak van ennyi! A negyediket nem tekertem meg. Fellázadtam magam ellen, kicsit vitatkoztam is a tükör elött, de a lustaság legyőzött. Ott rohad meg! Majd jövő héten a szokásos időben egy kalap alá veszem mindegyiket.
Egy héttel késöbb…
Hát ez tényleg „megrohadt”! Nézegettem, kaparásztam, törölgettem. A következő dolgokat figyeltem meg. Ami a tekercsen volt koksz, az a hő hatására megkeményedett. De nem annyira, hogy ne lehessen a tetejét megkaparni. Valamennyire azért lágy maradt. Viszont ha elér egy bizonyos vastagságot bizony lepattog róla a felső rétege. Amennyire észre vettem ez azért lehet, mert a felső réteget már nem közvetlen éri a liquid. Így ahogy felizzik a tekercs, a koksz felső rétege már ki tud száradni valamennyire, ami pattogzást eredményez.
A tekercsen a koksz kb. fél milliméter vastag lehetett, talán még annyi sincs. Ha belehúzod a friss tekerésbe a vattát, az természetesen passzentos lesz a tekerccsel. De ha a vatta liquidet szív fel az óhatatlanul a tekercset is körbeöleli. És azt jól tudjuk, hogy az aromákban is vannak édesítőszerek, összevont ízek. Ezek az édesítőszerek illetve ízek az emberi szervezetre ártalmatlanok, hisz a javuk vagy a természetben megtalálható, vagy természetazonos. Plusz ezek laboratóriumokban tesztelt összetevők, így aggódnunk nem kell. Elporlasztásuk annyival jár mint az alaplé, tehát gőzzé lesznek. Az aroma alkotóelemei a tüdőben ugyan nem rakódnak le, de kis mennyiségben a hírtelen hő hatására rátapadnak a tekercsre. Ez a koksz!
Így arra a következtetésre jutottam, hogy valóban belélegezhetünk egy minimális mennyiségű kokszot. De ne úgy képzeljük el ezt, mint egy tűzijátékot. Nem olyan sűrű a pattogása. A javát felfogja az RTA palást és a kémény. De a lepattogzott koksz, az most nanorészecske? Nem! Ezek annál nagyobbak, nem tudom hova soroljam a méretük alapján. A nano-hoz (egy méternek a milliárdod része) képest sokkal nagyobb.
De vegyük kicsit komolyan, csak a biztonság kedvéért! Ugyanis bizonyos nanorészecskék (füst, por) képesek gyulladást okozni a tüdőben! Az a minimális koksz amit akaratlanul belélegzünk lehet, hogy még nem okoz/okozott semmit, és az is lehet, hogy nem is fog okozni semmit. De fontos tudni azt is, hogy ha véletlen belélegzünk egy kis kokszot, az akár olyan mélyre is letapadhat, hogy nagyon nehezen tisztul ki. Ebből akár tüdőgyulladás is kialakulhat, ahogy a füst és por esetében is fennáll ez a kockázat.
Legyen a tekercsünk mindig naprakész!
Ezt ne várjuk meg! Ahogy az előképen lévő kokszosodást se! Az RTA-kban a tekerés cseréje sokkal olcsóbb, mint porlasztókra költeni. Ha már a koksz miatt kell gyakran (sok esetben csak pár napig bírják) cserélni a porlasztót, inkább váltsunk RTA-ra. Nem bonyolult tekerni! Itt vagyunk, segítünk!
Kis érdekesség:
A koksz eredetileg egy olyan tüzelőanyag, amely a kőszén légmentes hevítése után marad vissza. Kemény, lyukacsos szerkezetű, füst és korom nélkül ég, nagy a fűtőértéke.
Régiesen, aki kokszol az tüzelőanyagot készít kőszénből.