Sziasztok, némi tanácsra lenne szükségem!
Szert tettem egy Yihi SXmini MX Class modra és kisérletezgetek vele, azonban elég kevés pontos infot találtam a mod hőmérséklet/joule szabályzásának beállításáról. (persze lehet én kerestem rosszul).
Bent van az 1.2 ohomos SS316L tekerés MTL-re, azonban nem telesen tudom mit hogyan és milyen határokba kellene beállítani.
Illetve még ami nem tiszta, hogy a sokszámjegyes joule érték mit mutat?
Yihi chipsettek ismerői, tapasztalt rókák kérlek segítsetek.
Köszönöm.
Nem Yihi modom van, de sokan azt hiszik ez nem is működik, és nem lehet beállítani.
Az alap hőmérsékleti értéket úgy kell beállítani, hogy a már betekert kazánnal eggyüt lerakjuk kb. egy fél órára, vagy ameddig akarjuk, és az ottani hőmérsékletet adjuk meg mint alapérték, tehát ha a szobában 20 °C van, akkor azt kell a modba is írni.
Ez alapján már eléggé pontos lesz az érték. Viszont a TC mindenképp hűvösebb gőzt ad, és nem is olyan erős. Azonkívül a hirtelen hőmérséklet változást nem tudja kezelni, így ha a benti kb. 25 °C-ból kimegyünk télen a -10 °C-ba, és azonnal használjuk, be fog égni. Ilyenkor lejjebb kell venni a teljesítményt, amit nem tudom Yihivel lehet-e mint nálam. Mindez azért, mert az 510 a legnagyobb hátránya a TC-nek, ami ilyet nem tud mérni, csak az ellenállást.
A Joule értéket én sem értem, nézegettem hogy van, elvileg a liquidfogyást is mérhetné, de ez macerás és nem is logikus számomra, bár lehet van értelme, meg valaki jobban érti.
Szevasz! Hát nem mai poszt, de ha aktuális még, akkor…
(SXmini SL Class-om van, TC-ben használom)
A “joule”-t, mint beállításbeli mértékegységet, jobb elfelejteni és “watt”-ként kezelni és értelmezni. Mondjuk úgy, hogy anno a Yihi tulajdonosi köre, vagy csak a marketingesei ezzel az újítással akartak nagyot durrantani talán, és ezért vitték el a a mértékegység dolgot a joule irányában. Akár be is jöhetett volna. Mint azóta már bebizonyosodott, nem volt nyerő ötlet, és nem aratott sikert (SŐT!), de azóta összefort a márkanévvel és úgy maradt. Hiszen HIVATALOSAN: 1 joule = 1watt teljesítménnyel 1 másodpercig végzett munka. Legalábbis esetünkben ez a lényeg LEEGYSZERŰSÍTVE, hiszen nem, mondjuk egy tárgy elmozdulását akarjuk kiszámolni.
De a fő lényeg, hogy az egyetlen dolog, amit BEÁLLÍTOTT watt, vagy joule befolyásol TC módban, valójában a felfutási idő. Azaz csak az előmelegítési(előfűtési) periódust érinti, azt is csak az időintervallum tekintetében. Hiszen a készülék csak egy-két másodpercig használja a BEÁLLÍTOTT TELJES energiát, amíg a tekercs el nem éri a kiválasztott hőmérsékleti beállítást. Aztán úgyis átveszi a szerepet a chip és a beállított tekercshőmérséklet, slukkolás közbeni VÁLTOZÁSÁNAK függvényében veszi el és adja rá a wattot(vagyis joule-t), eszetlen gyorsan váltakozva. Mintha egy villanykapcsolót kapcsolgatnánk.
Tehát a Te esetedben egy lényeg van TC-nél, hogy a beállított joule(azaz “watt”), MEGHALADJA azt az teljesítményértéket, amivel a tekerés el tudja érni a beállított hőmérsékletet. AZ, HOGY MENNYIVEL HALADJA MEG AZ A TE ESETEDBEN MINDEGY, LEHET AKÁR MAX ÉRTÉK IS A JOULE. Kárt nem okozhat, hiszen mint feljebb írtam, a chip rögtön letilt, mikor a beállított értékre felfűtötte a coil-t, és nekiáll “villanykapcsolósdit játszani”.
Az egyszerűség kedvéért… Miután a szobahőmérsékletű, összerakott és liquiddel átitatott vattás, feltöltött tankon fixálod az ohm-ot méréssel(nálam ez a kurzor-gomb nyomvatartásával érhető el), utána állitsd mondjuk 50 joule-ra(azaz watt-ra) az értéket és állítsd be a hőfokot, mondjuk 190 celsius fokra. Utána, nézd a kijelzőt a tűzgomb pár másodpercig tartó folyamatos nyomásakor. És ha a kijelzőn, tüzelés közben eléri a 190 fokot, a jelen időben váltakozó hőfok-visszajelző szám (185 és 200 között váltakozik gyors összevisszaságban), akkor a beállított joule érték elegendő a 190 celsiusfok eléréséhez. Halkan jegyzem meg, hogy az 50 joule(watt), egy 1,2 ohm-os SS tekerésnél BŐVEN elegendőnek kell, hogy legyen.
A fentebb “AGA” hozzászólásában írtaktól ne tarts a Yihi chipnél. Tökéletesen jól kezeli a TC-t akkor is, ha +20fokból kimegyünk hirtelen -10fokba(max a kinti hidegebb levegő beszívása végett, feljebb kell kicsit valószínű az elején állítani a hőfokot). Ez azért van, mert a Yihi is MINDENT ohm-értékben mér és kezel TC módba állítva. A kijelzőn látható celsiusfok, csak nekünk szól, amit a chip, a tekerésre adott, teljesítmény általi ohm eltérésekből számol ki és mutat meg nekünk.
Az utolsó kérdésed a képernyőn látható hosszú joule-érték…ha rám halgatsz, felejtsd el szintén. Az csak az ÖSSZES, addig “elfogyasztott” joule értéket mutatja EGYBEN és minden akku cserénél lenullázódik(legalábbis nálam). Ez szintén, amolyan marketing fogásnak lehet betudni, mert a magyarázat szerint ki lehet számolni többek között a levesfogyást is belőle. Ez elviekben így is van, de csak akkor, ha MINDIG ugyanolyan tekerést, vattát és ugyanolyan PG-VG arányú levest használsz. Ezenkívül mindig ugyanolyan intenzitású és hosszúságú slukkokat kell hozzá szívnod, ugyanolyan KÜLSŐ hőmérsékleten(mondjuk 22 fokos szoba). Mert ezek a tényezők mind-mind befolyásolják a liquidfogyást. Magyarán, csak egy értelmetlen blőd játék, amiből valótlan adatok jöhetnek csak ki a végén.
Bocs ha nagyon szájbarágósan vauztam, de később esetleg nagyonkezdők is olvassák majd, hátha így emészthetőbb lesz. Ha lenne még kérdésed, akkor szívesen válaszolok…ha tudok.
Ez a téma automatikusan lezárult (az utolsó választól számított) 30 nap után. Nincs lehetőség új hozzászólás küldésére.