Szavatosságát megőrzi...tovább mint hinnéd!

Vajon van e olyan hogy romlott liquid? Illetve az a téma is előjött (ismét), hogy vajon meddíg áll el egy aroma? Meg ugye a megfelelő tárolás. Sok kérdést felvetnek a liquid alkotóelemei. Bár ez is le lett írva sokszor, de nem ilyen komplex módon. Na de akkor ismételjünk, hisz az a tudás atyja…

Az otthon készült liquid 3 fő alkotóelemből áll, propilén glikol (PG), növényi glicerin (VG) és aroma.

A PG és a VG egyaránt maximum 2 évig áll el, ez függ a nikotinerősségtől is. Minél erősebb alapot használunk, annál jobban kell rá vigyázni, ugyanis a magas nikotin gyorsan bomlik, akár egy nap alatt is meghalaszthatjuk liquidünket ha mondjuk, nyáron kinn felejtjük valami napos helyen. Ha alacsony nikotintartalommal operálunk az is megbomlik csak lassabban. Úgy áll el a nikotinos alaplevünk 2 évig ha, amint megkapjuk berakjuk egy hűs és árnyékos helyre. Akár a hűtő is megfelel, hisz a természetes fény tud csupán kárt tenni benne, a mesterséges fény nem. Gondolj bele, egész nap világít a lámpa a szobádban, mégsem lesz trópusi hőség. Pont ezért nem árt neki a mesterséges fény. Napfény hatására viszont el kezd bomlani a nikotin a liquidben és alapban egyaránt.

A nikotinmentes nem ilyen érzékeny, de tudomásunk szerint az is csak 2 évig áll el és képes egy cseppet beszürkülni ha romlott. Amelyik alap romlott annak fura szaga van, sokan úgy fogalmaztak, hogy „egérszagú”. A nikotinos alap pedig barnul, ha bomlik benne a nikotin, és a szaga is csípős lesz, de sokan úgy jellemezték, hogy „vegyszerszagú”. Egyre barnább lesz, ami az erősség gyengülésével jár. Így hát mindenki tegye hűs, fényvédett helyre az alapját!

Az aromával egyszerűbb a dolog. Bár 2 éves lejárattal látják el a gyárban, de a 2 éven felül még 5-6 évig lazán elvan kb. bárhol. Azért az aroma sem szereti, ha tűzi a nap, a PG tartalma miatt, de az tény, ha egy aromát leteszel egy polcra, amire néha rásüt a nap, az 5 év múlva is ugyan úgy használható. Csak sajna a törvény kötelezi a gyártókat, hogy egy belátható időn belüli lejárati dátummal lássák el a flaskákat.

Viszont ha már összekevertük az alapot az aromával az már közel sem 2 évig áll el.

Ez is sok mindentől függ. Itt is számít a nikotinerősség, és persze hogy hány %-ra higítottuk az arománkat. Ami pedig ízlés kérdése. Én pl. mindent 10%-ra higítok, így maximum fél évig el szokott állni. El lenne akár egy évig is, csak az idő múlásával gyengül az erőssége. A másik fele meg, hogy meg sem éli szegény az egy évet, hisz Te is tudod, ha szívjuk, fogy! Célszerű színes flaskákban tárolni a bekevert liquideket, hogy az védve legyen a fénytől. De ez nem jelenti azt, hogy nem bomlik meg amiatt ha tűzi a nap és felmelegszik. A tankunkban is ugyanez a helyzet, mikor porlasztunk meleg éri a benne lévő liquidet, az is besötétedik napokon belül. Ez az oxidáció.

Borítókép: chemnovatic.com

32 kedvelés

Én anno, még az első nagy vaper ellenes kampány után és az ezen üzletek bezárása előtt, előrelátóan felvásároltam több liter Pg/Vg/nic keveréket. Az eltarthatóság jegyében mélyhűtőben lefagyasztottam. Az anyag maga nem fagyott meg, ellenben krémszerű állaga lett. A vaper közösségben nem általánosítható a megromlás veszélye ha csak nem már úgy vette. Sajnos én már jártam így! Jómagam kezdetek óta a kész levest hűtőben tárolom ami főként a nyári meleg hónapokra jellemző.

6 kedvelés

A Boltban 800-900/10ML ért kaphatp British American Tobacco altal forgalmazott Vype liquidekről atz írja a forgalmazo hogy felbontás után 1 hónapig őrzi meg a szavatoságát!

Érthetetlen miért. :flushed: Nincs benne semmi ami romlandó. Szerintem csupán marketing, hogy ösztönözze a vevőket hogy vegyen még.

6 kedvelés

UPDATE:
Bocsánat, megnéztem újra és a megfelelő minőség érdekében 1 héten belüli fogyasztása ajánlott…
Vype faq az e-liquidről

Átnyálaztam kicsit. :flushed: Érdekes dolgokat lehet olvasni. Én csupán marketinget látok benne. Ami számomra elég karcos azok ezek.

Mi az hogy cukrosok nem használhatják? A glicerin nem egy édesítőszerben van jelen, amit cukrosoknak készítenek. És amúgyis, van cukros vaper ismerősöm, szóval ja… Ez nem igaz!

Itt írják az 1 hetet. Hát én nem tudom mi van benne bakker… Ami kupak alatt kibír 2 évet, az amúgy is elál addíg. Ez csak marketing! Vegyed vegyed vegyed mert 1 hét és megromlik! Vegyél sokat, mert bontatlanul halmozható! :flushed:

Az alap gyártók idestova 5 éve nem tesznek vizet az alapba. Én még szívtam vizes alapot, folyós nagyon. Értelme nincs már. Hamar rájöttek hogy a porlasztónak sem jó! De ez sem indokolja az 1 hetet!

Ez az a szer, amit a popcorngyárakban alkalmaznak a popcorn vajas ízének “kialakításához”. Volt ilyen liquid és aroma valóban amiben volt acetil propionil, de túl veszélyes a tüdőre nézve. Így a vapervilág már évek óta nem használ ilyet. De még mindig szeretik riogatni a népeket a “popcorntüdővel”. Szintén marketing! Ez jó, mert ebben nincs olyan amit amúgy az ÁNTSZ nem engedne bele tenni! Juhúú! :blush:

Ezt nem kommentálnám…

Nem hagy nyomot! Tudom mert még 18mg-os is ömlött már rám. Még a Blood Sukka is kijött egyszeri mosással (több órával kiömlés után), pedig az vérvörös, azt hittem én is, hogy nem jön ki, és mégis. :grinning:

Na szóval. Nem szeretnék befolyásolni senkit. Biztos jó a Vype. Ahogy sok más rossznak hitt gyártó cucca is később az ellenkezőjét kezdte bizonyítani. Az egyéni véleményem a Vype-al kapcsolatban annyi, hogy a marketingjük kritikán aluli! Magáról a termékről nem nyilatkozom, mert nem kóstoltam/próbáltam. :slightly_smiling_face: De ha olyan mint a Vivo vagy Mellow Dew akkor azzal messzire nem megy senki. Van pár finom ízük ezeknek is. De a 36 ízű MD-ből tán 3at tudnék mondani amire azt mondom szívható.

11 kedvelés

Van vype az asztalomon amit a klubba hozott egy srác, dühösen csapta le az asztalra, hogy adjak valami értelmes(ebb) liquidet, mert borzalmas. Tényleg az.

Fagyasztás nélkül is évekig eláll az alap, márha nincs benne víz. Nálam két+ éves levek is vannak itt-ott, szokásom 10 milisbe rakni tartalékként, illetve kabátzsebben felejtődik el, és nincs bajuk. Vannak történetek nyaralókban maradt liquidekről, amik akár 10 év után is szívhatóak maradtak.
Megfolyt tankból, de véletlen kiömlött palackból is került már nálam ruhára lé, sokszor. Nem okozott semmi hátrányt rajta soha. PG és a VG semleges anyag, az aroma vagy a nikotin sem mar, max büdös.
A vype kerülendő, ezekkel a buta szövegekkel felvértezve mégjobban az. Az egy hónapig érlelendő levek sem romlanak ugye, sőt. Ez az egy hét szöveg ostobaság.
Edit:
Most nézem, tehát tudósonként egy hétig nem foglalkoztak vele, azaz 20
óra/fő :smiley: A keverőgép gyorsabb, és vajon milyen tudományokban jelesek? :slight_smile:
Edit2:
Kifelejtettem. A diacetyl volt az a popcorntüdős dolog, európában még a popcornhoz sem azt használták, és leginkább az összes aromagyártó kerüli, amelyik nem, az ráírja, hogy tartalmaz azt is, ilyen 0,002 % körül, de ma már ez is ritka. Érdekes, hogy ezt leírják, de a fontosabb PG/VG arányt nem írják a palackra.

4 kedvelés

Így igaz. Az 1 hét sem véletlen :grinning:

3 kedvelés

A wype már egy óra múlva romlott :slight_smile:
Az a cukorbetegeknek nem ajánlott vajon milyen elme mélyéről került elő, és miért írják rá? És ez ma a hivatalos liquid…

Ilyen ketyerével nekem is volt dolgom, olyan 13 éve. :flushed: Akkor totál ellene voltam, mert ez a fajta nagyon nem jött be.

4 kedvelés

Ahol Én veszem az alapfolyadékot ott ráírják hogy konkrétan meddig áll el, tehát addig áll ell amíg a legelső lejár szerintem.

2 kedvelés

Sziasztok!
Kezdő vaper vagyok még (másodjára). Nagy mennyiségű alap és 100 mg pg nic minél tovább eltartásához mi a jelenlegi legjobb tipp? Hűtő 5;fok, vagy fagyasztóba akár? Nem károsít a fagyasztás?
Ugyanez kész levesnél is működik? Nagyon jókat kevertem, de kellene bírniuk pár hónapot…
Köszi aki segít! :slightly_smiling_face:
(Ha már így betankoltam … 1000 ml 18-as ízbajnok, fele bekeverve, fele üvegben. És 100 ml 100-as nic.)
Ui: ez egy qwajó oldal, gratulálok!

2 kedvelés

Szia @Zoli76 Üdv köztünk, köszönjük, igyekszünk. :blush::heart:

A tömény nic nálam fagyóban van. Nem fagy meg, méz állagúra sűrűsödik csupán, de 10 perc alatt fel is enged. A full VG-s nikotinnál látványosabb, az szinte mint a szurok, olyan állagot vesz fel, de az is 10 perc és kienged. Amelyik alapod nincs aromázva, az nyugodtan mehet a fagyóba, semmi nem fagy meg. :slightly_smiling_face: A liquidek pedig akár hűtőben, akár kamrában/spájzban is tárolhatod. Nyáron természetesen inkább a hűtő.

6 kedvelés

Köszönöm szépen, akkor így járok el :slightly_smiling_face::+1:
(Még az oldalt is szokom, bocs, mobilról netezek)

Szóval az oldal nagyon rendben van, gratulálok tényleg. A magyar weben már nem egyszerű ekkora tudásbázist, tapasztalati úton fellelni.

Ui: bekevert leves, ha lassan fogy, akkor simán fagyasztó az is?
Csak szeretném, ha irtó lassan bomlana le :grin:

2 kedvelés

Köszönjük. Ha esetleg elakadsz az oldal használatában a Gépház kategóriában @Donat mindent leirt. Ő a fejlesztőnk. Minden amit most nyomkodunk, az Ő áldozatos munkája. :smiling_face_with_three_hearts: Nem egy átlagos platform, de ha egyszer megszokod, minden más fura lesz. Legalábbis én így vagyok vele. :grin:

Egyébként igen, ha tényleg olyan lassan fogy, mehet fagyóba az is. :slightly_smiling_face:

2 kedvelés

Ma nézegettem a hűtőt…kikapok érte ha nagyon telerakom. Márpedig lesz mit, ha az újakat is bekeverem…

Lezárva, fénymentes helyen, szobahőn vajon meddig bírja a nic erőssége benne?
Számottevően legyengül egy fél vagy egyéves leves nic-tartalma?

1 évig biztos. Ilyen esetben a hőmérsékletre kell figyelni. 25 fok feletti hő már kárt tehet a liquidben, hosszú távon.

6 kedvelés

Ha a nic erősség bírja, no problem. 24 foknál több nem lesz. :+1: (Meg majd betömködöm a hűtőbe).

Pont most pakoltam a hűtőt, találtam egy 30 ml-es, bontatlan, 2018-ban ajándékba kapott Hangsen USA mix-et. :roll_eyes:Ránézésre, kóstolásra hibátlan.

2 kedvelés

Kaptam kóstolásra 2 ízt, de 2019 és 2020 dátumosak. Szobában voltak tartva.
Nos, az eredmény lehangoló. Ízre semmi szinte már.
Magának a liquidnek az illata jó volna, csak gyenge.
Csak azért próbáltam ki őket, hogyha tetszenének, veszek aromát.
Ezt így buktam.
Tanulság: valóban rezeg a léc, eszerint kb. 1 év után.
Tanulság 2: szükség van a hűtőgépre.

3 kedvelés