Bontatlan koncentrátum tárolás

Üdv és szép napot minden Gőztársnak :waving_hand:

Az lenne a kérdésem, hogy körülbelül 600ml bontatlan koncentrátumom maradt, változó a rendelési idejük, kb 1,5 éves a legidősebb. Eddig zárt, sötített dobozban tároltam őket, szobahőmérsékleten (18-20 C között). Mivel még egy jó darabig el leszek velük (a legrégebbiből kevertem és semmi baja nincs) Érdemes-e lefagyasztani? Válaszokat, tanácsokat előre is köszönöm. Szép napot nektek :victory_hand:

8 kedvelés

Hali!
Nézd ezt meg légyszives :saluting_face::

12 kedvelés

Az én tanácsom,ha fogy,keverd be nyugodtan.

Ami első kóstolás után (persze beérés után) nem adja,akkor kuka.

Aroma az van mindíg,az erősítő az amit manapság gázosabb megvenni hivatalosan.

11 kedvelés

Mindennemű hűtés végülis meghosszabbítja az “életét”, szóval én is így járok el. Nic fagyasztva, aroma, levesek egy része hűtő :slightly_smiling_face: ha fér, ártani nem fog….

(Szóval léhűtő :star_struck:)

13 kedvelés

Szia! Nekem is vannak olyan aromáim amik már 3 éve az ágynemütartóban vannak!:slight_smile: (Inséges időkre mint amik most vannak) Fagyasztásról nem tudok sajna nekem ez új.. Viszont a régi “ lejárt” aromákat már nem annyi alaplével töltöm fel mint új korukban! pl: : Ha eddig teletöltöttem a 120 as flakont, akkor ezeket már csak 3/4-ig,(90-100 milli) Nálam így is működik komolyabb ízvesztés nélkül! De gondolom itt is aromafüggő a dolog hogy melyik hogy viselkedik! (nálam a TNT dohányosai egész jól bírják lejárati idő után is.)

11 kedvelés

Nem mindig lehet megúszni ízváltozás nélkül, pl. valamelyik összetevő “oxidálódik”, stb …, a gyengülés önmagában kisebb gond lenne. :slightly_smiling_face: De komplex aromáknál az ízváltozás is valós veszély.

Jó az a hűtőgépezés​:slightly_smiling_face:

6 kedvelés

Szia! Nálam is van több másfél évnél idősebb bekeverve. Első időkben sötét helyen tároltam, nem éreztem íz változást(lehet íz vakság​:face_with_spiral_eyes:). 2025 elején tértem át a hűtőre, stabil 7-8 fokon. Azóta sem érzek különbséget. Szerintem légmentes záródás és nulla napfény a lelke, a hűtés csak add neki egy pluszt időt.

6 kedvelés

Mi értesz “komplexebb aroma” alatt?

2 kedvelés

Bármit, ami 2-3 összetevő, vagy bonyolultabb. Kb. az aromák 80 százaléka, és főleg desszert, desszertdohány vonalak.

3 kedvelés