@Vaperina_Kinga akkor majdnem 1et írtunk,csak nem tudtam a ciklus szót
Az iPhone X előtt betegesen néztem az akkumlátort állapotát, leginkább azért, mert az iPhone előtte sosem remekelt üzemidőben. és így számolta a ciklusokat, ahogy az Apple írja.
Ráadásul saját példám is van rá, amikor a másodlagos telefonom akkumlátorával gond lett… Nekem tavaly április-május környékén a 91%-os akkumlátorom 300+ ciklus körnénykén felpúposodott egy iPhone X-ben. Ekkor volt 2.5 éves, tehát sem biztosítás, sem garanca, semmi nem volt rajta már. Teljesen ingyen kicserélte a beszédhangszórót, a kijelzőt, és az akkumlátort…Mert nem volt meg az akkumlátorban a ciklusszám. az akkumlátor púposodása repesztette meg a kijelző panelt, a beszédhangszóró esetében nem tudom mi volt.
Ráádásul a hátam mögött történt ez, mert csak akkumlátor cserére küldtem. Mikor visszaérkezett, láttam, hogy mit csináltak.
Aztán telefonálgattam, hogy biztos nem fizetem ki egy 2.5 éves eszköznél a 150.000Ft-os kijelzőt.
Majd megnyugtattak, hogy miért van ingyen.
Hát… bármi tönkre mehet.
Csak azért osztottam meg, mert az Apple féle ciklus dologban lehet valami igazság…
Utána néztem. Igazad van. Elnézést a tévedésemért! Én még anno így tanultam… Mostmár értem, hogy a használat nem a töltési ciklus része. Sőt a ciklus megszakítható. Köszönöm a kijavítást @Deepfreeze ma én is tanultam valamit.
Igen, csak én most tévedtem. Elnézést. Deepfreeze írta jól.
Azt hittem mérges leszel rám
Most, hogy elkalandoztam ezen a témán, valamelyik oldalon azt is olvastam, hogy sok kissebb töltéssel növelhető az élettartam. Valahol 80-90% között érzi jól magát, csak ugye ez nem túl életszerű, de lehetőség szerint érdemes sokszor tölteni.
Ebben egyébként lehet valami, mert ettől függetlenül én a bármilyen cuccomat, amit tölteni kell, nem szoktam 50% alá meríteni és elég jól bírják. Négy évvel ezelőtti akksi meg telefon és nem tűnik fel nagyon, hogy kevesbbet bírnának.
Akkor mostmár,hogy is töltsem?Direkt megvártam,hogy totál lemerüljön,hogy tiltson.Mind a beépített akkust,mind a cserélhető akkust…
Azt hiszem ez bármely számrendszerben a legrosszabb megoldás
Dehogy leszek mérges. Nem mentem bele a ciklus hogyanjába. Mindig azt írtam mindegyik cikkbe is, hogy 300 töltési ciklus. Az, hogy az a ciklus hogy épül fel azt nem, mert őszinte leszek olvastam már sok félét okos emberektől is. Nekem anno azt tanították, hogy ha felteszem-leveszem a töltőről az egy ciklus.
De most, hogy belemélyedtem a dolgokba, és megkérdeztem mást is, akkor vált számomra is világossá, hogy mennyire hülye vagyok ehhez a részéhez.
Sosem bántam és nem is fogom, ha kijavit valaki. Mindig a stílus a lényeg. Szívesen tanulok, hisz életünk végéig tanulunk.
Nem vagyok én szokva az ilyesfajta hozzáállához
Nem magamtól szedtem,hogy így töltsem
@Deepfreeze egy kérdéssel kezdtem
Hát nekem aszonta a szakirodalom, amit említettem is és a saját tapasztalatom is ez: soxor keveset és akkor nem hízik el az ember
Ha van rá érkezésed és fel tudod dugni, akkor ne hagyd 50% alá menni szerintem, és ha pont rápillantassz és 90% körül van leveszed. Én nem szoktam, hagyon 100%-ra feltölteni.
De nem lesz tragédia ha 50% alá megy
Én addig szívom, amíg van benne szufla és addig töltöm, amíg koppra tele van, a tököm fogja még az akksikat is babusgatni. 2.5k darabja, ha 2 évig kihúzza egy, akkor már megszolgálta az árát, most ha izélgetem, akkor meg fogja bírni 2.5 évet? Csak mondtam valamit hasra…
Kár ezen túl sokat agyalni. Minden tartós fogyasztási cikkre igaz: Van, amelyik 1 évet bír ki, van, amelyik még 20 évesen is olyan, mint új korában. Itt még a tervezett elavulásról nem is beszéltem. A gyártók általában 3 évet adnak, vagy 300, vagy 1000 ciklust, de az nincs kőbe vésve. Kinél több, kinél kevesebb. Az akkuk 2 dolgot nem tolerálnak: A mélykisütést, és a túltöltést. A mai modern elektronikák igyekeznek ezt megakadályozni. Aztán bármi lehet hibás. Akár az akku, akár az elektronika. Akkor te nem tehetsz róla, ha felfúvódott, vagy kipukkadt. De ez az esetek csekély százaléka. Úgy mondják, benne van a pakliban. Mélykisülésbe még akkor is kerülhet, ha hónapokig, évekig szekrényben áll. A legjobb, ha rendszeresen használod. Még jobb, ha van tartalékod. A beépített akkus modot nem kell kidobni, ha az akku megadja magát. Csak egy olyan emberhez kell fordulni, akinek van forrasztópákája, és kicseréli. Nekem is kellene még 1 mod, de drága dolgok ezek. Addig is van 2 mecha moddá átalakított roncsom. Nem azért mecha, mert vettem, hanem így jártam. De nem kellett hozzájuk nyúlnom azért, mert a még működőképes egyetlenem lemerült. Majd, ha nem bírja ki az1 napot, kicserélem benne az akkut.
Én is így teszek. Csak én mindig teljesen lemeritem, ha egyszer letilt már fel is dobom tölteni. Igaz, hogy akkor még össze szokta szedni magát az akku, tehát van benne még pár slukk, de az már csak kínzás. Fejet hajtok a tudomány előtt, de attól az még nem életszerű.
Én sem tudományos szempontból nem hagyom 50 alá menni. Egyszerűen szeretem ha napra kész. Ha el kell indulnom valahova, ne az legyen, hogy basszus nincs feltöltve, pont most, ilyen kritikus helyzetben
Pontosan ezt tudja tenni az is, akinek egyetlen készlete van. De nem is érdekel, meddig fogja bírni az akku. Annak az ára töredéke egy másik komplett szettnek. Majd egyszer lesz az is. Addig, amíg egy készletem van, amint hazaérek, megy fel a töltőre. De 50 % alá nem engedem. Amúgy amit a kijelző mutat, az se egyforma. A kis kínai modomban most az Innokin Kroma A akkuja van, és ez sokkal tovább mutatja fullosnak, mint annak idején az Innokin. Majd az utolsó vonásnál hirtelen letilt, hogy kevés van benne. Az üzemidő kb. ugyanannyi. Csak másképp jelzi ki a töltöttséget. Senki ne bízza el magát, hogy amit a kijelzője mutat, az annyi százalék. A legjobb azt számolni, hány milliliter liquidet párologtattál el a feltöltés óta. Kb 8-10 ml a kapacitása MTL-ben egy egyakkus modnak.
3 szett, 4 akkupár. Abból 1 pár mindig a szekrényen figyel fullra töltve. Amíg nem volt csereakkum gyakran volt az, hogy félig töltött moddal mentem kolbászolni, aztán egyszer jött a “mié nem múkodik?” nézés. De ez már a múlt.