Természetesen, csak áttételesen
Ugye erről beszéltetek:
Én meg amikor rá mentem, nekem meg feldobta az IKEA kis ablakban az érzékelőket
Nálunk meg van a házban egy központi hőcserélős légtisztító, légcserélő készülék. (DIY)
Ami most időzítéssel működik. Ezt szeretném még okosítani, érzékelőkkel.
Igazából 3 érték lenne jó, TVOC, PM 2,5, ezeket ez már tudja és amit még.nem az a CO2.
Annyiban kapcsolódik a Vapehez hogy nálunk így nincs “ablakos szelőztetés”(igazából az ablakok csak akkor vannak nyitva amikor a “zasszony” takarítja ). Nincs gőz lerakódás, nincs por.
Én valamikor megemlítettem, hogy van egy másik hobbym is ami még drágább,
Otthon Automatizálás.(Hívhatnánk okos otthonnak is, de ez nem csak azt tudja hogy telefonról nyomkodom, hanem a beállított feltételek, érzékelők mentén teszi a dolgát)
Én ezt tavasztól őszig rábízom a természetre …ablakok bukóra vagy nyitva, keleti tájolásúak így légkondi sem kell. Ja, és a szellősebb tiszta alpesi levegő is adott.
Nekünk van levegőtisztítónk 2db, de nem ilyen komoly. Télen használjuk, mert penészesedtünk.
Kicsit túl lett szigetelve a ház, így utólag csak ez oldotta meg a gondjainkat.
Amúgy igen, vidéken csak kinyitom az ablakot…
Hiába nyitsz ablakot, mert nem tudod átszellőztetni a házat. Nyáron rohadt meleg van, nem fogod kinyitni, télen hideg van, nem fogod kinyitni, ha esit, ha fúj, szintén. Lehet élni központi szellőztető nélkül, csak nem érdemes, főleg az ilyen bebugyolált házak esetében, ez van.
Nálam ha nem megy non-stop, a fürdőben 2 hét alatt megjelenik a falon a penész…
Az nem baj
Én már direkt azt is szerettem volna, szinte passzívház szintű szigetelést,
mert az az olcsó energia amit nem fogyasztunk el
Viszont az ilyen szintű szigetelésnek, egy “kötelező gépészeti eleme” van
az a központi légcserélő, viszont a gyáriak azok ár/értékben az egyik legnagyobb átb@szás kategória.
De természetesen, erre is van DIY megoldás ami veri a gyáriakat
Viszont ha már vezérlés amire például nagyon büszke vagyok:
még egy két víz érzékelő és ha valahol cső tőrés van ,zárja is a bejövő vizet az óránál,
és bármikor le is tudom olvasni ha akarom, illetve grafikálisan is tudom a fogyasztást
(ez van gázra, áramra is természetesen)