Már megint jön a hülye kérdéseivel

Asszem jelentkezem reklámarcnak hozzájuk,mert úgy érzem csinálok nekik némi forgalmat.:rofl::rofl:

Sajnos 13 évnyi tapasztalat mondatja velem, hogy a röntgen nem ér semmit. Törésnél jó lehet, de ennél nem. Anno nekem se mutatott semmit, és nem tudtam, hogy már 4 hónapja miért nem tudok rendesen járni, stb. MR-re csak szakorvos utalhat be, de mivel drága, ezért előbb mindenkit röntgenre küldenek, nem “osztogatják” az MR beutalót; de csak az, vagy a CT alkalmas rá, hogy az ilyen elváltozásokat kimutassa. Sok embernek van egyébként sérve tünetek nélkül, de ha ideget nyom, az okoz ilyen elég tipikus tüneteket. Ha begyullad az ideg, az nagyon durva fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okoz, az akut szakaszban gyulladáscsökkentő és izomlazító gyógyszerek mellett pihenni kell, pár hét múlva szokott jobb lenni. Reumatológustól kell kérni, vagy magánúton lehet megcsináltatni az MR vizsgálatot (sajnos már tizenéve is sokat kellett várni TB alapon.)
Szóval azt tanácsolnám, hogy anyukád csináltassa meg, majd a lelettel keressen fel egy gerincgyógyász/idegsebész szakorvost. Ahol a vizsgálatot csinálják, ott is leletezi egy radiológus, de igazán a gerincgyógyász tudja eldönteni, hogy mi a teendő. Ha valóban sérv, először konzervatív terápiát fog valószínűleg javasolni, tehát fizioterápia, meg gyógytorna. Ez utóbbi személyre szabottan hatásos tud lenni, sajnos a csoportos nem sokat ér.
Köszi a tippet a CBD-ről, lehet, nekem is jó lenne időnként. :slight_smile:
Anyukádnak szívből kívánok jobbulást!

5 kedvelés

Csak az 50 mg-ost lehetett választani a webshopban. A 20-as lehet, elfogyott, vagy valamit rosszul csináltam. :thinking: Van valami citromos verzió, az 20-as. A vélemények viszont nem túl bíztatóak sajnos. :frowning:

Maximuméknál találtam ilyet is:

:open_mouth: :thinking:

Nekem pl. ez marha misztikus, a mennyiségek, a hatása, mit tartalmaz gyakorlatilag, stb…:roll_eyes:megfoghatatlanabb, mint a nic :slightly_smiling_face: bár kb. itt olvasok mélyebben először erről, a tagoktól.

Hát, nekem is. Majdnem rendeltem, de a véleményeket olvasva inkább letettem róla. Maximuméknál meg nem véleményezte még senki. :thinking:

1 kedvelés

Rövid időn belül ki fogom deríteni :grin:
A Lidl-ös juhtúróval töltött csirkemellet sem tudom miből van mégis eszem mert finom
Jövő héten már tudok nyilatkozni akár mikrofonba is :joy::joy::joy:

2 kedvelés

Szerintem ez függ a gyártótól is, összetételtől is… Sajnos én csak az alábbiról tudtam tényleges véleményt adni, amit fentiekben linkeltem…:sweat_smile: Ha az segítség, akkor lefotózhatom a tartalomjegyzéket, ami alapján össze tudnád esetleg hasonlítani.
Amúgy nagyon köszönöm a sok jó tanácsot/tapasztalatot a fájással kapcsolatban! Felolvastam anyumnak is, megrettent egy picit, de ellenben meg is hatódott,hogy mi cuki vagy. :grin::black_heart:

2 kedvelés

Igazából az lenne a jó, ha anyukád elmondaná, milyen hatását érezte. A jelen állapotomban időnként kénytelen vagyok fájdalomcsillapítót szedni, talán ki lehetne váltani. :thinking: De az én esetem egy hosszú történet, nem untatnék itt senkit vele. Ha esetleg kérdeznétek, privátban is szívesen válaszolok.
Ne ijedjen meg attól, amit írtam, mert sok esetben egy célzott gyógytorna sokat tud segíteni. Sajnos ez is leginkább maszek alapon elérhető, de ha betanítják a gyakorlatokat, akkor már otthon is végezhetőek. Sok függ azonban a képalkotó vizsgálattól, mert az mutatja meg, mi a konkrét probléma, akkor lehet továbblépni a megoldás felé. Így “látatlanban” én is csak tippelek persze, de még ha sérv, az se a “világvége”.

6 kedvelés

Röntgenen nem is fognak , oda CT vagy MRI kell.
Nekem kb 10 éve volt kiszakadt porckorong sérvem, hát az durva dolog.
Amúgy létezik egy olyan hogy MCKENZIE torna, ez lényegében gerinctorna direkt ilyen betegeknek.
Nekem anno ez hozta helyre a derekam, sőt ha néha beáll még most is elvégzek 1-2 gyakorlatot (Igaz a legjobb lenne rendszeresen végezni de ahhoz lusta vagyok) Csak ajánlani tudom.

3 kedvelés

Update
Azóta voltunk Mr-n, befizettem egyre, hogy le tudjunk faragni a felesleges körökből. Mint kiderült, ciszta van valószínűleg a derekában, ami nyomja az idegeket és okoz neki sérv szerű tüneteket. Eljutott dokihoz, akinek viszont nem egyértelmű a lelet alapján az,hogy ez ciszta vagy sérv. Szóval kb 4 héten belül megy a műtőasztalra. Ott majd úgy indulnak neki hogy ciszta, de amint felvágják, majd kiderül … Kissé be vagyunk parázva a dologtól, szegény sírt is, mert nem akarja azt sem, hogy lebénulva jöjjön ki, meg hogy most beindult nálam az esti suli, nagyon xarul érzi magát,hogy terhelnie kell mindennel is.

Hol volt dokinál anyukád? Ezen kicsit csodálkozom, hogy nem tudták megmondani, hogy ciszta, vagy sérv. Milyen gépben csinálták az MR-t? Nyitott, vagy zárt? Mert a zárt jobb képet ad.

Ne féljen, ez ma már rutinműtétnek számít, mert sajnos olyan sok a sérves beteg. Persze, én is paráztam az első előtt, hasonló gondolatokkal. De amennyire tudom, nagyobb az esély a bénulásra, ha károsodik az ideg a hosszas nyomástól, mint hogy a műtétnél tolnak el valamit. Persze, kockázat mindig van. Viszont ha jól sikerül a műtét, akkor az erős fájdalmak megszűnnek, de 6-8 hét utána a rehabilitáció (gyógytornával), mire igazán jobb lesz.

Még mindig erős fájdalmai vannak? Végtagzsibbadás, érzéskiesés nincs?
Ajánlották a Mckenzie tornát, a műtétig még meg lehet próbálni, illetve mostanában még az ADT-t (Bene Máté Zoltán féle torna) ajánlják sokan.
Mindenkinél más válik be.
Jobbulást kívánok!

3 kedvelés

Itt Győrben a kórházban idegsebésznél valamilyen Veronika, fiatal doki és nyitott MR-n, mert itt volt a legolcsóbb hirtelen, ahol azonnal fogadták is. Tornával nem próbálkozott, de pont egy tornász számát onnan szedtük össze, valszeg oda fog elmenni. A csaj elviekben az MR alapján dolgozik, megtanítja az embert a gyakorlatokra és a betegre egyénien csinál tornát. Majd a lábadozást meglátjuk hogy s mint alakulnak, most egyelőre fogalmunk sincs mi lesz… Inkább itt a legnagyobb baj az,hogy addig, míg ő frissen kijön majd a kórházból, nem tudok neki itthon lenni segíteni.
Végtagzsibbadás pipa, görcsrohamok, meg nem tud álldigálni, 30 fokig tudja a lábát emelni, lábujjhegyen felejtős a közlekedés neki, nem megy.

A nyitott MR sajnos nem ad olyan jó képet, mint a zárt gép, lehet, ezért nem látszott egyértelműen a probléma. :thinking:
Sajnos Győrről semmit nem tudok, engem Budapesten az OGK-ban műtöttek eddig kétszer. Három napig tartottak csak bent, utána saját lábon (pontosabban a kocsi hátsó ülésén fekve) mentem haza.
Műtét másnapján lehetett először felkelni, de gyógytornász jött és segített, illetve ő tanította be azokat a gyakorlatokat, amelyeket otthon kellett végezni minden nap. Ez nagyon fontos a felépüléshez, illetve vannak szabályok, amiket szigorúan be kell tartani. Pl. nem szabad ülni, csak amennyit feltétlenül muszáj, pl. étkezéshez vagy wc-n. Nem ártana azért, ha valaki tudna segíteni az elején otthon, mert pl. emelni sem szabad, max. 1.5 kg-ot, és hajolni, derékból csavarodni sem ajánlatos még. Sétálni szabad és kell is majd, fokozatosan terhelve; én csak kísérettel mentem eleinte a biztonság kedvéért, mert szédültem. Kell még nagyon sok türelem, mert a gyógyuláshoz idő kell, nem igazán lehet siettetni. Hat hét után lesz erősebb gyógytorna (ha ott is ugyanazt a protokollt követik), és akkor nagyjából már mindent tud csinálni az ember. Akkor már lehet úszni is, hátúszás jót tesz. Úgy tudom, lehet kérni fürdőkórházi rehabilitációt, ennek érdemes utánaérdeklődni. Én nem voltam, mert a család miatt nem lehetett (akkor még kicsi volt a lányom), de sokan dicsérik, hogy jót tesz.
Kis plusz: érdemes felszerelni a wc-be kapaszkodót, ha lehet, és venni egy ülésmagasítót az ülőkére, nekem nagyon hasznos volt.
A legjobbakat kívánom!

6 kedvelés