Már néhány hónapja építgetem a saját tankjaimat.A tekerésbe viszonylag hamar belejöttem.
Azonban,van itt egy probléma,ami nem hagy nyugodni.Mégpedig az,hogy akárhányszor vattázom újra a tankjaimat,az esetek döntő többségében elsőre nem sikerül a megfelelő mennyiséget eltalálnom.
Vagy túlságosan laza,vagy éppenséggel annyira sok,hogy nem tudom áthúzni a tekercsen.
A képen csak csekély hányada annak a mennyiségnek,ami sokszor a szemetesben végzi,mert nem tudom felhasználni.
Általában 2-es,2.5-ös mag méretre tekerek.Az általam használt vatták:cotton bacon prime,super sorb.
Az lenne a kérdésem,hogy van-e valamilyen praktika,arra vonatkozóan,hogy elsőre a megfelelő vattamennyiséget tudjam használni?Vagy ez a gyakorlatban alakul ki?
Találtam egy videót is,szerintetek ez így jó,amikor is a tenyerével összesodorja?
Szia János! Próbáld meg úgy hogy épp az adott tekerés 2x választod le a vattacsíkból! 2-es mag esetén 4mm es 2,5 mag esetén 5mm csíkra lesz szükséged. Én az elején japán vattalapot használtam abból váktam a csíkot azzal ilyen téren egyszerűbb dolgozni de az idő elteltével rá fogsz érezni az adott maghoz ill. kazánhoz mennyi vatta kell!
Igen,talán azzal kevèsbè van bajom 2.5-ös magon.
Viszont a cotton bacon prime-al igencsak gondom van egy 2-es magnál.Ráadásul van belőle kèt csomagnyi.Meg miután “bejáródott” tetszik is az íze.
Tanktól is függ azért kicsit, a Super Sorbból 2,5-es maghoz épp hogy egy leheletnyit le kell szednem, mert a Neeko a teljes mennyiséget túl soknak érzi, és beég. Szóval ha a tankban picike az etetőnyílás, akkor nagyon haloványan érdemes megritkítani, viszont ha emberi és normális, akkor tényleg jó bele úgy, ahogy van.
Szerintem az relatív ,hogy mennyire kettes,vagy kettőfeles az a mag amit tekertünk.Nekem csak Magyarországon van tolómérőm,mert már nincs szükségem rá,nem használom.Akinek van és ideje engedi ,tenne egy kísérletet ,hogy mekkora az általa készített tekercs valós belső átmérője ?
Régóta fogalmazódik bennem,hogy felvessem ezt a témát,egészen pontosan mióta super sorb is van a készletemben.Régen,meg most is ,a vattát szemre vágtam-téptem le a tekeréshez.Sokan írják(mindenki?),hogy a sorb egy az egyben átmegy.Namármost nekem soha nem sikerült,akárhogy folytottam le behúzás előtt,sosem sikerült ,pedig a nikkel huzal nem éppen puha,vitte volna az egészet.Meggyőződésem ,hogy segéd és segéd között is van különbség,mármint hogy azzal mennyire passzos,pontos tekerést lehet készíteni.Nekem egy alap lépcsőzetes jig van ,aminél a drót lefogatása és a ráhajtás is a két kezemen múlik .Ezzel olyan szoros,méret pontos tekercseket lehet készíteni ,hogy mikor a tekercs lábait fogatom le és a két lehúzás között a segédet kiveszem,majd a masik oldalról is betolom,érezhető hogy milyen szűk ,a segéd enyhén csavarozó mozdulattal tud belemenni és ez nem azért van mert eldeformálódott a tekercs.
Nem mondom,hogy sokat,de mindenképp kell leszedni a sorb-ból.
A másik ,a “sallangok”,maradékok ,ha láthatóan nem lettek koszosak,tudom hogy nem lettek agyonfogdosva,nálam rendszeresen végzik később a dvarw-ban,ahova nem kell sok vatta
Szia!
Láttam.egy videót, mi szerint az ilyen lapoknak az alsó és felső vékony rétegét le kell szedni. Én ezt csak az első építésem után láttam nem tudom, legközelebb tényleg “hámozzam” meg a vattalapot?
Sziasztok!
CB-t használok a kezdetek (május) óta és a méretet persze hol eltalálom, hol nem, de még így is jól jövök ki belőle. Rápróbáltam más vattákra is, de 90%ban CB-t használva, még csak második zacskó elején járok. Egyszóval kiadós.
De mi a helyzet BPMods vattájával. Jólenne rólla egy beszámoló Tőletek! Vannak-e már tapasztalatok.
Azt láttam, hogy méretre van (2,5-3,0mm) és mindig is tetszett a külcsin, a csomagolás ennél a márkánál.
(Persze a design nehezen szívható el. )
Én használom, imádom. Az első olyan vatta, ami “márkahű”, azaz pont jó a Pio-ba, ami ugye kényeskedő egy ribi tud lenni a vattázásra. Na ez pont jó bele, nem szorul és ritkítani sem kell. Én a 2.5-t használom.
Hát vattát még nem kóstoltam, valahogy ódzkodom tőle, de a liquid, amit felszív az jó ízű
Mondjuk én nem vagyok huzal és vatta fetisiszta, szóval lehet, hogy nem vagyok mérvadó sem, de mellékízt nem tapasztaltam. Vagy mindig jó vattákat veszek és azért nem szembeötlő a különbség
Szerintem megér egy próbát, és így, hogy egy tekercs az egész, nincs felszabdalva, takarékos is.
“Félre teccet engemet érteni. Azt akartam kérdezni, hogy Magyarországon, van-e fagyi megkülönböztetés?”
Az-az:
Egyből szívható-e vagy neki is betörési ideje? (“betörést” érsd jól! )
Én egyből szívtam
Életemben egyszer éreztem, hogy kis idő kellett a jó ízhez, de szerintem annak is inkább a tankhoz volt köze és nem is ez a vatta volt.
Bártan szívhatod egyből
Mivel viszonylag ritka, szerintem hamar adja az ízt.
Szia Éva! Igen ajánlatosleszetdni mindkét fedőréteget, simán leválik róla. Pillanatok alatt be tud égni mivel ez a sűrű réteg nem igazán vezeti a levest!