Reklámok helyett a Közösség

Sziasztok :waving_hand:

Ma egy olyan témát hoztam, ami időről időre előkerül. Teljesen őszinte leszek veletek, mint mindig…

Az elmúlt jópár év alatt sorra keresnek meg minket külföldi vape shopok és oldalak. Szívesen fizetnének komoly, havi fix összegeket azért, hogy kitehessék a hirdetéseiket vagy linkjeiket pl az oldalsávba. Ez a pénz azonnal megoldaná az oldal összes anyagi gondját.

Mégis sorra visszautasítom őket. Miért?
Mert a hazai szabályozás kőkemény. Ha kirakunk egy linket vagy egy bannert a Vaperinára, ahol hirdetünk, reklámozunk egy webshopot, a hatóság egyetlen tollvonással blokkolhatja a Vaperina domaint, vagy kiszabhat ránk olyan bírságot, amit soha nem fizetünk ki. Nem kockáztathatom meg, hogy a több mint 6 év kőkemény munkája és a Közösségünk otthona egyetlen pillanat alatt semmivé váljon. Mi a biztonságot választjuk a könnyű pénz helyett.

De lássuk a másik oldalt, a valóságot, ami rohadtul kiábrándító.

Miközben minden túlzás nélkül mi tesszük a legtöbbet a hazai vaper közösségért – nemcsak ezt a platformot tartjuk fenn, de a Petíció és a Vaperina Fact tényellenőrző oldalt is a dezinformációk ellen –, a kassza pedig, mint általában, üres.

Nézzünk szét a hazai vape szférában. Őszintén már nem nagyon van hol szétnézni sajnos, de ott van például Fehér Tamás “YouTuber”, akihez jóformán úgy is nagyságrendekkel több havi támogatás folyik be a nézőitől és csak zárójelben jegyzem meg (szerencsejáték sorsolás keretein belül évek óta, régebben még inkább felfoghatatlan összegek mentek támogatásba), hogy lényegében semmit nem tesz a közösség érdekvédelméért, infrastruktúrájáért vagy csak úgy szimplán az érdekébe.

Nálunk mi a helyzet? 6 éve szinte változatlan az a havi pár ezer forint, ami a támogatásokból bejön. Ez a platform alapvető szerverszámláira sem elég, nemhogy a Petícióra, a fejlesztésekre vagy a Fact oldalra, AI stb. Hónapról hónapra matekozunk a saját családi kasszánkból, és a matek kb. soha nem jön ki jól. Ez így, ebben a formában fenntarthatatlan és igazságtalan.

A Vaperina nem egy profitorientált gépezet, hanem a közös otthonunk. De az otthon fenntartása nincs ingyen. Azt akarjuk, hogy ez a platform független maradjon és fennmaradjon. Mi nem fogjuk eladni a biztonságotokat reklámokért, de saját zsebből sem tudjuk tovább fizetni a fenntartást…

Természetesen vannak páran akik kitartóan támogatják Vaperinát havonta akár új, néhány hónapja, akár már évek óta. Nekik nem győzünk eléggé hálásak lenni azért amit bele tesznek ebbe és ténylegesen a valódi értéket támogatják! Miattuk létezik még Vaperina! Köszönjük nekik! :vaperina: :hugs:

Támogató leszek! :heart:

16 kedvelés

Szervusztok ! :waving_hand:

Köszönjük Donát ! :heart: :hugs:

6 kedvelés

Köszönjük!!

6 kedvelés

Köszönjük! Próbálom rendszeresen támogatni a Vaperinát, igaz kisebb összegekkel, de úgy gondolom, ha mindenki, vagy csak a tagok 1/10-e ennyivel támogatná, akkor könnyebb lenne a helyzet! 29355 felhasználó van, bár ennek sajnos csak töredéke van jelen rendszeresen :frowning: és még kisebb hányada támogat titeket. :frowning:

9 kedvelés

Lehet ez csak az én véleményem de azzal, hogy egy másik vape tartalmakkal foglalkozó emberre teszel negatív megjegyzéseket, azzal nem leszel szimpatikusabb azok szemében akik tudnák támogatni az oldalt.

5 kedvelés

Eszembe se volt negatív megjegyzést tenni, amit leírtam, az a puszta valóság.

Ha negatív megjegyzést tettem volna rá, az valahogy így hangzott volna: Volt egy régebbi YouTube csatornája, azt felhúzta pár ezer feliratkozóra, majd átnyargalt a vapere. Felkeresett webshopokat, akik küldték neki a cuccokat tesztelni. Majd megcsinálta a teszteket, amik a létező legfelületesebbek voltak a “gyönyörű” szó szinte minden videóban jelen volt…

Amikor megvolt a videó, a még kibontatlan termékeket (mert mindig többet kapott a boltoktól) kisorsolta a havi nyereményjátékain. Minimum 1000 forint volt a részvétel, már 1500, és volt, amikor közel 300 név volt a papíron. Miután megtörtént a sorsolás, a használt tesztpéldányokat vagy ami nála maradt, felrakta eladni az adok-veszek oldalakra (közte hozzánk is, de mi gyorsan gátat szabtunk ennek). És ez így ment minden hónapban. Tehát minden egyes mozdulatnál komoly pénzeket tett zsebre. A YouTube egy ingyenes platform, sőt fizet is a megtekintések után… Folyamatosan azon volt, hogy azokba a boltokba terelje a népet, ahol neki haszna volt éppen.

Most, hogy a vape el lett lehetetlenítve, átnyargalt a tech termékek tesztjére, és már csak elvétve van nála vape. De így is havi ~50 név van azon a papíron, és van már egy tech papírja is, amin úgyszintén sok név szerepel – ott a tesztelt tech cuccokat sorsolja ki ugyanúgy, ami meg nála marad, azt felrakja eladni. És még lehetne sorolni…

De egyébként ez is csak a színtiszta igazság… Ezekkel nem is lenne semmi probléma azon kívül, hogy full illegális de ne csináljunk úgy mintha ez az egész a közösség érdekében történt volna, történne.

Nem az a célom, hogy szimpatikusabb legyek, soha nem is az volt. Csak szeretnék rávilágítani arra, hogy mi jelenti a valódi értéket.

Az-e az érték, hogy van egy platform, ami évek óta egy stabil, fix pontja és bázisa a hazai vapereknek, vagy az a YouTuber, aki szándékosan tartja sötétségben az embereket, és ha már nincs haszna a közösségből, akkor azonnal átnyargal a vaperől egy másik témára, mert csak a biznisz érdekelte? Szerintem nem mindegy.

11 kedvelés

A fent említett youtube-er profitorientált ideológiája is bőven hozzátett ahhoz, hogy ma már az új felhasználók közül szinte senki nem akar a mélyére ásni a dolgoknak, nem akar összefüggéseket elemezni, problémákra megoldást keresni, csak egyszerűen ha van pénz akkor eldobja az előzőt és vesz egy másikat. Nem mellesleg nem kicsit tolta az eldobható készülékek szekerét, most meg pislogunk azon, hogy az ember miért nem érti, hogy az illegális! Mert volt egy youtube-er aki folyton azt szajkózta, hogy vegyed mert ez jó… Arról már kevesebb szó esett, hogy ezeket a szavakat mennyi pénzért mondta ki. A szakmaiságot hagyjuk is, mert az sosem volt! Zsákutcába terelte a fél magyar vape társadalamat!

10 kedvelés

F.T-ről szerintem mindenkinek megvan a véleménye. Ami érdekes, hogy minél inkább képben van valaki a vapeléssel, annál negatívabb a vélemény. Tehát ha bárki isteníti, vagy felnéz rá, esetleg bármilyen szinten mérvadónak tartja a véleményét, az gondolkozzon el azon, hogy mennyire nem tud semmit a vapelésről.

A támogatásokkal, és az oldal fenntartásával kapcsolatosan, hihetetlen számomra, hogy az oldal fenntartóinak, a sok hozzáadott munkán kívül, ami a működéshez kell, saját pénzüket kell költeni arra, hogy szórakoztassanak, és egy teljesen egyedülálló információ halmazt biztosítsanak a felhasználóknak, vagy csak az érdeklődőknek. Kicsit nekem olyan, mintha nem becsülnénk meg a munkájukat, csak használnánk. Néha egy szivecskével, vagy lájkkal, esetleg egy másképp megfogalmazott virtuális vállveregetéssel le tudják a dolgot sokan. Aki ismer, tudja, hogy teljesen távol áll tőlem, hogy szándékosan bántanék bárkit. Azonban sok embernek, mintha csak elvárásaik lennének. Sajnos igenis a mai világban minden pénzbe kerül, és sokkal könnyebb lenne, ha mindenki csak egy minimálisan venné ki a részét folyamatosan az oldal fenntartásából. Senki nem vár senkitől hatalmas áldozatokat, kivéve a hozzá nem járuló, ám de napi szinten itt levő, vagy sűrűn benéző, információt gyűjtő felhasználó, az oldal fenntartóival szemben. Sok embernek szerintem természetes, hogy ez az oldal működik. El sem gondolkozik rajta, hogy kinek mennyi munkája, és költsége van abban, hogy legyen mit olvasni, legyen hol szórakozni. Sok észrevehetetlen “aprópénz” bőven megoldaná a problémát. Biztos vagyok benne, hogy a nemtörődömség, a halogatás, a “nem az én dolgom” hozzáállás a legnagyobb probléma. Meg a tipikus " nekem ez jár, használom, mert itt van" gondolkodás. Csak ha mindig mindenki így áll hozzá, akkor egyszer csak nem lesz hol olvasni, informálódni. Bevallom fejet hajtok a fenntartók kitartása előtt, és részemről indokolatlanul szégyenkezek a felhasználók nagyrésze végett. Ugyanazt a problémát görgetjük évek óta. Nyugodtan ki merem mondani, hogy szinte szégyen a hozzáállás.

Mondandómmal nem volt célom megbántani senkit, csak elgondolkoztatni. Lehet velem vitázni, csak értelme sincsen, mert minden körülmények között vállalom a véleményemet. Természetesen most is megállja a helyét az igaz mondás: Akinek nem inge, ne vegye magára.

12 kedvelés

Ez egy teljesen igaz és tökéletes írás!! Ne te szégyeld magad más helyett, akik ezt olvassák úgyis magukra ismernek, szégyenkezzenek ők!! Én szégyenlem magam, mert eleinte nem tettem!! Most már, még itt vagyok, nem fordulhat elő, hogy minden hónapban pár ezer forinttal ne támogassam! Rá jöttem mekkora érték a Vaperina !!! Csak köszönettel tartozom Donátnak és Kingának!! Köszönöm a munkátok!!!

10 kedvelés

Szerintem ahhoz hogy valaki támogasson valakit vagy valamit ahhoz a tulajdonosa felé kell hogy legyen szimpátia de ez csak az én véleményem. Ha az hogy valaki sorsol terméket gond akkor ezek szerint elítélendőnek tartod Mike Vapes-et, Vaping Bogant vagy a Tgcc Tylert is akik ugyanúgy sorsolnak a patreon feliratkozók között. Szerintem sok ember az ő videói után kezdtek vapelni köztük én is , igaz már tovább léptem az általa bemutatott olcsóbb szettektől a high end boro felé de attól sokszor nosztalgiával gondolva rá megnézem egykét videóját.

2 kedvelés

Szerintem rengetegen vannak akik valóban nem akarnak a mélyére ásni, nem akarnak belemerülni a vape világba, és mindent tudni. Sokan csak nem akarnak bagózni meg büdös cigiszagúak lenni. A fiatalabb generációt nem egy párásító féle fekete hátteres hosszú beszélgetés fogja érdekelni hanem egy rövid pod bemutató azzal hogy milyen niksót vegyek bele és kész. Ez a mai generáció azonnal eredmény a lehető legkevesebb befektetett munkával. És igen beszélt eldobhatósokról, az eldobhatókkal nem lenne semmi baj az égvilágon lásd környező országok sokasága. Egy remek bagóról leszoktató termék lehetne, ha a megfelelő emberek zsebét tömné, de nem azt tömi így itthon üldözendő.

4 kedvelés

Attól hogy nem fikázom Tomit vagy azt mondom hogy nagy dolog amit magának épített, vagy nem nézem le, vagy nincs róla rossz véleményem attól szerintem nem ér kevesebbet a tudásom mint a másé. Van egy discord szerver ahol moderátorként tevékenykedek és rengeteget segítek tanácsokkal, weboldalakkal, termék ajánlásokkal, vagy épitési tanácsokkal boro témában másoknak. Nem nézem le Tomit mégis a boro terén kiemelkedőnek tartom a tudásom, a termék ismeretem, és a gyűjteményemet is, amiben nagy értékű, ritka, egyedi, sőt olyan aio is van amiből jelenleg négy darab van a világon amit a kaser alapító tulajdonosa küldött személyesen nekem.

3 kedvelés

Szívesen megnézném a gyűjteményed itt sok embert érdekelne.

5 kedvelés

Nagyon szívesen megmutatom. Privátban szeretnéd vagy itt a poszt alatt?

4 kedvelés

Örülök! Itt:Mutasd meg, mid van 5.0 - #7262 Tucsok által

3 kedvelés

Szerintem van ennél sokkal fontosabb és nagyobb dolog is, gondolok itt a közös célra, a közösségre, de természetesen az alapvető szimpátia is fontos.

Félreértés ne essék, én nem ítélek el senkit, mindenki maga dönti el, mennyire akar kockáztatni. Csupán a száraz jogi tényeket írtam le: az a modell Magyarországon illegális szerencsejáték.

Nem gondolok a kelleténél többet az általad említett külföldi videósokról sem, de itt egy klasszikus alma-körte szituációról van szó, két okból is.

Egyrészt Magyarországon vagyunk, ahol a törvények sokkal szigorúbbak ebben a témában, másrészt a Patreon és az utalgatós golyóhúzós sorsolás jogilag két teljesen eltérő kategória:

• Mi számít szerencsejátéknak? A törvény szerint szerencsejáték az, ha a résztvevő pénzért (tét megfizetésével) vásárol esélyt egy nyereményre, ahol a végkifejlet a vakszerencsén múlik. Tamásnál kifejezetten ez történt: a nézők darabáras tombolajegyeket (1000-1500 Ft) vettek egy konkrét termék kisorsolására. Ez engedély nélküli sorsolásos játék.
  • Miért más a Patreon? A Patreon egy hivatalos előfizetői és támogatói platform. Ott a felhasználók nem sorsjegyet vesznek, hanem tagsági díjat fizetnek az exkluzív tartalomért, videókért vagy a zárt közösségért. Ha a tartalomgyártó a fix támogatói között ajándékot sorsol ki, az jogilag ajándéksorsolásnak vagy promóciónak minősül, mivel a tagok nem a sorsolásért, hanem a tartalomért fizettek.

Régen pontosan ugyanilyen elven működött az azóta már teljesen betiltott ingatlanlottó is: vettél egy pár ezer forintos sorsjegyet a házra, a szervező meg a végén a ház valós értékének a többszörösét kaszálta be a jegyekből.

Tamásnál is pontosan ez a mechanizmus fut: a közösség bevonásával így történhet meg az, hogy egy ingyen kapott, amúgy kb. 10 ezer forintos pod rendszert vagy tech kütyüt a tombolajegyek útján végül több százezer forintért értékesít. Ami, lássuk be, minden, csak nem a közösség önzetlen segítése.

Ez biztos így van, sokan kezdtek vapelni miattuk. Erről eszembe jut, hogy régebben, amikor még aktívabb volt Tamás, akkor konkrétan itt, a Vaperinán foglalkoztunk azokkal az emberekkel, akiknek az ő videói után csak több kérdésük lett, mint előtte. Mert „a Tomi így mutatta meg, meg úgy, akkor az biztos úgy van”… de neki nem működik még nem jó. Aztán nekünk kellett helyretenni az emberekben a dolgokat, hogy miért nem úgy van.

​Ugyanis miután kiment egy videója, esélytelen volt tőle kérdezni bármit, mert vagy nem akart, vagy nem tudott válaszolni. Kirakott egy videót kezdőknek, majd ha egy kezdő kérdezett tőle, jobb esetben megírta neki, hogy ne haragudjon, de van egy szint, ami alatt nem tud segíteni neki…

Igen, ez így igaz, remek lenne, ha… Sok itt a „ha” egyébként. De ő nemcsak beszélt az eldobhatókról, hanem konkrétan egy időben nála szinte csak az létezett. Ez abból a szempontból hihetetlenül nagy probléma, mert mint véleményvezérnek, felelőssége lett volna a tudatos, hiteles információátadásban.

Gondoljunk csak vissza arra, amikor egyik pillanatról a másikra megszűnt a Liquidhall, vagy a fő szponzora, a Juicy Vapour, és velük együtt a liquid-aroma beszerzési források. Mi történt ekkor? Az emberek fejetlenül keresték az infót, hogy most mi legyen, hogyan tovább mert ugye csak ezeket ismerték by Tamás. Sehol – de tényleg sehol – nem kaptak semmi érdemi felvilágosítást vagy segítséget, csak nálunk, itt! Tamás semmit sem tett az általa sötétségben tartott követőivel, egyszerűen lekezelően ignorálta a kialakult káoszt. Itt írtam is erről akkoriban a chatben.

Mi eközben azonnal összeállítottunk részletes útmutatókat és dokumentációkat, hogy mi a teendő, és pontosan mi zajlik éppen a háttérben. Az egyetlenek voltunk, akik cselekedtek és valódi mentőövet dobtak a hazai vapereknek. Még Gilbertet is külön felkészítettük, hogy naprakészen képben legyen a helyzettel, és érdemben tudjon segíteni mindenkinek a platformon. Számomra elképzelhetetlen, hogy a legtöbb embernek az olyan alapvető beszerzési források sem voltak meg csakúgy mint a keverés fogalma sem amiket itt kb a 0. percnél letisztázunk a kezdőknek.

Jóval ezután… Tamás hirtelen visszatért mint „megmentő”, és megosztotta a követőivel a nagy titkot: a megoldás az, hogy utazzanak ki Párkányba az általa preferált és reklámozott boltba, és vegyék meg ott a cuccot. Aztán amikor már ez az irány is neccesebbé vált, akkor talán szóva került nála is a „ja, amúgy lehet keverni is” felismerés…

9 kedvelés

Az nem is nekik szól, hanem a megmaradt régi Ecigitesztek rajongóknak.

Ebben igazad van, de attól még nem kell ráerősíteni arra, hogy ez így van jól! Nem esne le senki ujjarol a karikagyűrű, ha legalább az alapvető funkciókkal, hatásokkal tisztában lenne és akkor talán a Vaperinán is újból megindulna az élet, mert lenne értelme a beszélgetéseknek! Nem pedig csak arra lennének kíváncsiak az emberek, hogy honnan kell rendelni, amit ugyebár Tamás bástya ágyazott beléjük azzal, hogy állandóan a lehető legegyszerűbb termékekre mondta, hogy azok a legjobbak, mert kb. semmi dolgod vele, csak szívod, közben pedig azért egy egyszerűbb podnak is vannak specifikációi, tulajdonságai, amiket nem árt kiismerni, tisztában lenni vele, mert ha a munkatárs vagy haver kérdez róla, akkor meg nem tud az ember mit mondani, mert maga a felhasználó sincs tisztában a dolgokkal.

Az eldobhatókról azt is érdemes tudni, hogy azok az országok, akik ide NEM szállítanak belőle, viszont országon belül legálisan árulhatják, azok jellemzően a már az EU-ban bevizsgált termékeket árulják, ide pedig szinte csak az olyan fű alatt létező webshopok adnak fel, akik jellemzően fake árut IS árulnak, így kb sosem tudod meg, hogy eredetit kapsz e vagy sem. A piac telítettsége és a termékek népszerűsége miatt pedig úgy beindult a feketepiac, hogy az előbb említett fű alatti webshopok mögött nem minden esetben van vállalkozás, és az ilyen emberek pedig nem tudnak legális piacról olyan árukészletet kiépíteni ami kiszolgálja a vevőkört, ami pedig egyre csak nő, pont az eldobhatók térhódítása miatt! Ezért marad a feketepiac, ami abszolút lutri!

Néha nem árt a mélyére ásni dolgoknak…

9 kedvelés

Szerintem a támogatók többsége nem azért fizetett hogy nyerjen egy podot hanem azért mert tetszett neki amit látott vagy informatívnak találta vagy szimpatizált Tomival. Elöször nem a menjünk párkányba dologgal érkezett a nagy leállás után hanem a aromapalotás keverős videókkal. Ha nálatok ennyire komplett információ halmaz van akkor viszont valahogy tolni kéne a dolgot olyan platformokon ahol nagyobb réteget értek el véleményem szerint. Amit összeálítottatok dokumentációt valahol megtudom e nézni?

2 kedvelés

Szerintem abszolút nincs azzal baj ha valaki csak porlasztózik vagy csak podozgat és nem akar a mélyére ásni. Szerintem ha az embereknek elég annyi hogy nem vagyok cigiszagú akkor azt a réteget meg kell hagyni a saját kis közegükben. Egy podozó fiatal aknek elég hogy nem bagózik így a csaja nem undorodik a cigszagától az nem fog a itt vaperinán beszélgetést kezdeményezni. Nekem ez a teljes értékű hobbim ezért szívesen diskurálok most veletek ha nem is egyezik a véleményünk sok mindenben. Az eldobhatós résznél nem is vapsolo meg hasonló molyirtós cuccokra gondoltam hanem a legálisan vásárolható termékekre gondoltam. A feketepiacot nagyban korlátozná ha itt is legálisan lehetne biztos forrásból bevizsgált terméket vásárolni.

2 kedvelés