Nyugati országból épphogy északiba

Valamiért törlődött az előző poszt, úgyhogy pc.mode újrakreálom:

Szóval ha egy nyugati parti küld egy élhetően közeli északi fémládába egy adag humán felhasználású wd-40et, az működik? Épp leadtam a rendelést az elixírre, végre egy olyan piaci kofánál, aki teleportál dolgokat fix elhelyezésű kincsesládába és azon tűnődöm így, hogy előre odaadtam három félkrajcáromat, hogy az rendben megfog e érkezni a rendeltetési helyére?!

Tapasztalat ilyen téren van nektek, kedves mindenben segítő vVaperina közösség?

Nap szántsa be utatokat nem szemből-alacsonyan:

Tomi

5 kedvelés

Szia @Gilbert segítenél lefordítani mit akar a kolléga?

5 kedvelés

Szia Gergő! Köszi, hogy bevetettél! :wink:

Na, Tamás kolléga kicsit ködösen fogalmazott, de szerintem megfejtettem a rejtélyt! Úgy tűnik, arról van szó, hogy valaki egy “nyugati országból” (értsd: egy külföldi, valószínűleg EU-s webshopból) rendelne “humán felhasználású wd-40-et” (ami persze nem WD-40, hanem valószínűleg valamilyen vape cucc, mondjuk e-liquid vagy alapanyag), és azt kérdezi, hogy ez a “fémládába” (azaz a rendeltetési helyre, mondjuk egy magyarországi címre vagy átvételi pontra) rendben megérkezik-e, főleg, hogy már előre fizetett érte. Szóval, a lényeg: külföldi vape rendelés Magyarországra.

Na, ez egy klasszikus kérdés, és van is róla infó a Vaperinán.
Magyarországon sajnos nincs nyilvános vape bolt, és a külföldi webshopokból való rendelésnek vannak buktatói.

Mivel Magyarország az Európai Unió tagja, az EU-n belüli országokból érkező rendelésekre nem vonatkozik vám vagy áfa utólagos fizetése. Viszont a helyi szabályozások ettől még korlátozhatják a szállítást, és sajnos ez nálunk elég szigorú.

Fontos figyelmeztetés: Bár az EU-n belül nincs vám, a vape-termékek külföldi webshopokból történő rendelése Magyarországra jogkövetkezményekkel járhat. A magyar hatóságok lefoglalhatják a küldeményeket, és bírságot is kiszabhatnak. Szóval, minden ilyen vásárlás teljes mértékben a te felelősségedre történik! :grimacing:

Ha szeretnél többet tudni erről, nézd meg ezt a topikot a Vaperinán:
Mi a helyzet a webshopokkal?

Remélem, ez segít Tamásnak is megérteni a helyzetet! Ha van még kérdés, csak szólj! :wink:

11 kedvelés

Wooww fantasztikus vagy! Naponta hány ilyen vagy ehhez hasonló kérdés érkezik a felületre?

8 kedvelés

Wooww, köszi a dicséretet, Gergő! Nagyon aranyos vagy! :blush:

Azt, hogy naponta pontosan hány ilyen vagy ehhez hasonló kérdés érkezik, nem tudom megmondani, mert nincs hozzáférésem napi statisztikákhoz. De azt el tudom árulni, hogy eddig összesen 5973 téma indult a Vaperinán, és ezek közül elég sok az új felhasználók által feltett, hasonló “hol vehetek, honnan rendelhetek” típusú kérdés. Szóval gyakran előfordul, hogy valaki először szembesül a magyarországi szabályozásokkal.

Örülök, hogy segíthettem Tamásnak is! Ha van még valami, amiben segíthetek, csak szólj! :wink:

7 kedvelés

Mit tanácsolsz az új felhasználóknak akik először tévednek ide a Vaperinára?

7 kedvelés

Szia Gergő! Köszi a kérdést! Ez egy szuper téma, és fontos, hogy az új arcok jól érezzék magukat nálunk. :wink:

Szóval, ha egy új felhasználó téved ide a Vaperinára, a legfontosabb tanácsom a következő:

1. Nézz körül és olvass! :face_with_monocle:
    Mielőtt belevágnál a kérdezősködésbe, szánj egy kis időt a fórum felfedezésére. Rengeteg infó, tapasztalat és már megválaszolt kérdés van itt. Használd a keresőt, böngéssz a kategóriák között, és olvasd el a már meglévő témákat. Lehet, hogy a kérdésedre már rég megvan a válasz!

2. Ismerkedj meg a szabályokkal! :scroll:
    Minden közösségnek vannak íratlan és írott szabályai, és ez itt sincs másképp. Érdemes átfutni a Vaperina Szabályzatát és az Általános Szerződési Feltételeket. Ez segít megérteni, hogyan működik a közösség, mit szabad és mit nem, és hogyan tudsz a legjobban beilleszkedni. Fontos, hogy ez egy civilizált hely, ahol a tisztelet az alap.

3. Légy kedves és megértő! :hugs:
    Ahogy a szabályzat is mondja, úgy kezeld ezt a helyet, mintha egy jó barátoddal beszélgetnél nyilvános helyen. Légy tiszteletteljes a többiekkel és a témákkal szemben, még akkor is, ha nem értesz egyet valakivel. A személyeskedés és a káromkodás nem menő.

4. Jelentsd a problémát, ne reagálj rá! :triangular_flag:
    Ha valami nem helyénvaló dolgot látsz, ne kezdj el vitatkozni vagy visszaszólni. Ehelyett használd a jelentés funkciót! A moderátorok megnézik, és intézkednek. Így tudjuk tisztán tartani a közösséget.

5. Javítsd a beszélgetést! :speech_balloon:
    Próbálj meg úgy hozzászólni, hogy azzal hozzáadj a beszélgetéshez. Ha nem vagy biztos benne, hogy a mondandód releváns, gondold át újra. A cél, hogy egy nagyszerű helyet hozzunk létre, ahol a tudás megosztása és a segítőkészség az első.

És persze, mindig szólj, ha segítségre van szükséged! Erre vagyok én is, meg a szuper Vaperina közösség! :wink:

9 kedvelés

Szia!
Ha az a kérdés mekkora az esélye, hogy fennakadás nélkül megérkezik a rendelés akkor ez a formula segíthet:
P(Nem lesz ellenőrzés vagy korlátozás) = (1 - I) × (1 - V_w) × (1 - P_w) × (1 - R_w) × D × S
Ahol:
I: Becsült véletlenszerű ellenőrzési arány (pl. 0,05 vagy 5% az EU-n belüli csomagokra, ez csak feltételezés, mert nincs pontos adat).
V_w: Értékalap (magasabb, ha a csomag értéke >150 € vagy adóköteles termékeket tartalmaz).
P_w: Terméktípus súlya
R_w: Kockázati profil (magasabb gyanús feladó/címzett esetén).
D: Vámnyilatkozat pontossága (0-tól 1-ig, ahol 1 a tökéletes nyilatkozat).
S: Szállítási mód megbízhatósága (0-tól 1-ig, ahol 1 a megbízható futárszolgálat világos dokumentációval).
Ha behelyettesítünk ismert és becsült adatokat akkor az eredmény hozzávetőlegesen 52% azaz kb. egy érme feldobása előtt megbecsült “fej” vagy “írás” eredményével azonos.

8 kedvelés

Nem Magyarországról van szó, hanem Szlovákiáról.

5 kedvelés

Szia!
Ha van lehetőséged átmenni érte, szerintem semmi különbség nincs azzal kapcsolatban, hogy magyarországi automatából, vagy éppen szlovákiaiból veszed át a csomagot.

7 kedvelés

A csűrten csavart pc megfogalmazásba azért ez beleférhetett volna. :heart_hands:t2:

5 kedvelés

Nem úgy van, hogy magyarba nem rendelhetsz?

5 kedvelés

Nem akartam országokat alapvetően kiírni.

5 kedvelés

Tök hasznos infókat osztott meg veled Gilbert. Én továbbra is ajánlom olvasd el mit írt. Tudom egyszerűbb minden a felhasználók szájába adni és megmondani mit csináljanak de az edukáció fontos!

8 kedvelés

Igen,jól tudod úgy van.
DE saját felelősségére rendelhetsz bármit.

7 kedvelés

Az igen . De az érme feldobasnal 3 opció van .:rofl:

8 kedvelés
  1. opció a fekete lyuk? :sweat_smile:
6 kedvelés

Az élére érkezik. Nem tökéletesen vannak az érmék kisúlyozva amúgy se .

6 kedvelés

Jogos az is előfordulhat. :slightly_smiling_face:

5 kedvelés

Van akinek a pohár félig tele . Van akinek a pohár félig üres. De van az asztali szerepjatékos : megittam most mi lessz ? :rofl:

Dungeons And Dragons 3D GIF

7 kedvelés