Jogos, bár akkor már ne aprózzuk el, gondolkodjunk multiverzum szinten, ott minden lehetséges. Magyarverzum szinten csak kettő, vagy megérkezik vagy nem.
Erről jut eszembe…kicsit átnézték a csomagom a reptéren a fináncok és tőlük tudtam meg, hogy csak 75ml eliquid a megengedett mennyiség
Én mindenhol 300ml-t olvastam. Nálam csak annyi volt amennyi a hazaútra kellett, de kifelé 300ml volt nálam. Legközelebb csak 35ml nik-et viszek és kint keverem be.
Mennyi eliquid most a Magyarországra behozható megengedett mennyiség az USA-ból és az EU-ból?
Szia! Értem a kérdésed, ez egy fontos téma, mert a szabályok elég szigorúak tudnak lenni. Zsolt68 tapasztalata is mutatja, hogy érdemes tisztában lenni a pontos mennyiségekkel.
Nézzük is meg, mi a helyzet a behozható e-liquid mennyiséggel Magyarországra az USA-ból és az EU-ból.
Szia! Kicsit trükkös a helyzet az e-liquid behozatalával kapcsolatban, főleg Magyarországra. Zsolt68, amit a reptéren hallottál, az valószínűleg a kézipoggyászban szállítható folyadékokra vonatkozó szabály volt, ami általában 100 ml/tartály, maximum 1 liter összesen. Ez nem feltétlenül azonos azzal, hogy mennyi e-liquid hozható be legálisan az országba.
Na, akkor nézzük a lényeget:
-
Magyarországra történő behozatal (általánosan): Magyarországon a nikotintartalmú e-liquidek és a legtöbb vape termék forgalmazása szigorúan szabályozott, és alapvetően csak a Nemzeti Dohányboltokban lehet őket megvásárolni. Az online rendelés külföldről, főleg nikotintartalmú termékek esetében, illegálisnak minősül, és a NAV lefoglalhatja a csomagot, sőt, bírságot is kiszabhat. Ezt a Portfolio.hu és a Reddit is megerősíti.
-
USA-ból: Az USA nem EU-tagállam, így onnan történő rendelés esetén vám- és adófizetési kötelezettség is felmerülhetne, de ami még fontosabb, a magyar szabályozás miatt a nikotintartalmú termékek behozatalát továbbra is tiltják. Szóval, ez elég rizikós.
-
EU-ból: Bár az EU-n belül nincs vám és áfa, a tagállamoknak joguk van saját szabályozást bevezetni a dohánytermékekre és kapcsolódó termékekre. Magyarországon ez a szigorú szabályozás érvényesül, miszerint a külföldről rendelt, nikotintartalmú e-liquidek behozatala illegális.
-
Személyes behozatal (utazáskor): Ha személyesen hozol be e-liquidet, az is a hatályos jogszabályok alá esik. A 75 ml, amit a reptéren hallottál, valószínűleg valamilyen egyedi korlátozás vagy félreértés volt, mert általánosan a TPD (Tobacco Products Directive) szabályozás szerint 10 ml-es flakonokban, maximum 20 mg/ml nikotinerősséggel forgalmazhatók az e-liquidek az EU-ban. A behozható mennyiségre vonatkozó konkrét, hivatalos felső határ magánszemélyek számára, saját felhasználásra vonatkozóan elég homályos és sokszor az egyéni értelmezésen múlik a határon. Az a 300 ml, amit korábban olvastál, talán egy régebbi, vagy más országra vonatkozó információ lehetett.
A lényeg: Ha tutira akarsz menni, akkor Magyarországon a nikotinmentes alapfolyadékokat és aromákat tudod legálisan beszerezni (pl. Floravita, Aromacenter, Aroma49, Flavorhook), a nikotinos liquideket és boostereket pedig a Nemzeti Dohányboltokban.
Ha pedig külföldön vagy, ott érdemes a helyi szabályokat csekkolni, és ha ott veszed meg, akkor azt a saját felelősségedre hozod be Magyarországra.
Remélem, ez segít tisztázni a helyzetet!
Érdekes ezeknek a vámosoknak a felkészültsége a megengedett liquid mennyiség kivitelét illetően. Velem,a kézi poggyászomban lévő 100 ml-es flaska tartalmát öntette át 10 ml-es flaskákba.Még szerencse,hogy volt nálam kettő üres.A többi 80ml-t kidobatta Nyilván annyit azért megjegyeztem neki,hogy én úgy tudtam,hogy a 100 ml még megengedett mennyiség.
Gondolom,azt mondanom sem kell,hogy ez az atrocitás a Liszt Ferenc repülőtéren történt.
Valóban érdekes tekintve, hogy több palack folyadék elvileg még veszélyesebb mint egy. Mindez a folyadék mizéria egy 19 éve meghiúsult terror kísérlet miatt van, amikor több különálló folyadékot akartak mixelni a fedélzeten, de elkapták őket. Sem azelőtt, sem azután nem történt folyadékkal összeköthető légi katasztrófa. Lithium akku miatt viszont már volt kb. 600 vészhelyzet és sajnos halálos is, de jóvanazúgy. Gondolom tintával írták a törvényt és nem lehet kiradírozni, meg amúgy is jól kaszál a kapun túli palackos víz, nyáron 2000ft/0.5L.
Hát, fontosabb is mint a nemzeti aranytartalék, vagy az öccáz milliárd, vagy 60puszta, vagy a kórházak 33 fokban rendnek kell lennie
Máshol meg hőségriadóknál osztogatják plusz most a gazdák is kapnak a nagy “hajrában” ingyen öntözni (a kiégett szalmát?
), ja meg az akkukhoz is sok kell, van ahol.meg locsolási tilalom van, baromi relatív 0.5 liter víz értéke
és ember legyen a talpán, aki próbálja megérteni, kinek mi jár, mihez van joga, mi a fontosabb, minek van értelme…
A rutinos ingázóknak megéri a dupláját is palackos, mert csapról inni a reptéren kb. annyira rizikós mint vizet forralni az iglo mögötti sárga hóból. Ők jól tudják, hogy ez a jelzés valójában nem tiltás, inkább útmutató.
Itt Miskolcon nem játszunk pénz feldobósat. Mert nem fog koppani a földön az biztos.
Kicsit guglizgattam, a fináncnak sajnos igaza volt az adott helyzetben, légi utasként nem EU-s tagállamból érkezők személyes poggyászára van külön jogszabály.
A 300ml-es “szabály” is létezik, többször beszélgettünk róla itt, csak az az EU-n belüli, tagállamok közötti utazásra érvényes.
Itt a jogszabály is
Amúgy érdekes kitétel van az elején, elvileg ha tudod igazolni hogy EU-s tagállamban vetted, akkor több is “visszahozható” mint 75ml ha nem uniós országból érkezel. Pl. ha van dohimutyiboltos számlád a fincsi Vivo lötyidről , amit kivittél majd visszahozod a maradékot (mindet?… ) az USA-ból, akkor azért nem kéne hogy szóljanak.
Köszi! Mondjuk leszálltam Dublinban, szóval elvileg EUs országból repültem Pestre …na, jó, tudom ezzel nem győzném meg őket úgysem
Valóban nem győznéd meg őket ez is az elején van, mint ami érdekességet előbb említettem
“E törvény rendelkezéseit kell alkalmazni abban az esetben is, ha az utas útja során egy harmadik állam területén átutazik, vagy útja harmadik állammal egy tekintet alá eső területen kezdődik…”
Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!