Sziasztok!
Közel 20 éve tolom a gőzőst és a leveseimet egy évre előre kikeverem. Az eddigi nikotin forrásaim megszűntek így lövésem nincs, hogy tovább. Bár csak hallomásból ismerem a boostert, nicsót, de a hatásáról nem tudok semmit. Van olyan jó mint az eredeti nikotin? Még nem jártam kőrbe a témát, hisz a köv. keverésem 2026. 01. lesz, de szeretném tisztán látni a dolgokat.
Szia!! Ugyan olyan jó, csak a keverési arányok mások!!
Szia
A booster TPD-kompatibilis kiszerelésben kapható, ami a szabadbázisú nikotin esetén legfeljebb 10 ml / 20 mg/ml formában érhető el. Ez a szabályozás minden, nikotint tartalmazó utántöltő folyadékra érvényes az EU-n belül.
A booster hatása ugyanaz, a különbség csak a kiszerelésben van, nem a hatóanyagban.
Szabadbázisú nikotin és nikotinsó különbség AI
Donat:
Mi a különbség a szabadbázisú nikotin és a nikotinsó között?
Szia! Na, ez egy szuper kérdés, sokan nem tudják a különbséget, pedig tök fontos, hogy megértsd, mi van a liquidben!
Szóval, van a szabadbázisú nikotin és a nikotinsó. Két teljesen különböző forma, ami más élményt ad.
Szabadbázisú nikotin (Freebase Nicotine)
Ez a “hagyományos” nikotin, amit már régebb óta használnak e-liquidekben.
- Miért “szabadbázisú”? Ez a nikotin a legtisztább formája, ami nem kötődik semmihez. Ez teszi lehetővé, hogy a testünk gyorsan felvegye.
- Torokhatás (Throat Hit): Na, ez az, amiért sokan szeretik vagy épp utálják! Minél magasabb a nikotinkoncentráció, annál erősebb, kaparósabb érzést ad a torokban. Ez sokaknak segít a hagyományos cigiről való áttérésben, mert hasonlít a cigi “ütésére”.
- Felszívódás: Kicsit lassabban szívódik fel, mint a nikotinsó, de a hatása tovább tarthat.
- Milyen eszközhöz? Általában alacsonyabb nikotinkoncentrációban (pl. 3 mg, 6 mg, 12 mg) használják, és nagyobb teljesítményű, nagyobb gőzt adó eszközökhöz (sub-ohm tankok, RTA-k, RDA-k) ideális.
Nikotinsó (Nicotine Salt)
Ez egy újabb fejlesztés, ami forradalmasította a pod rendszereket.
- Mi is ez? Itt a nikotin egy savval van összekötve (általában benzoesavval), ami stabilabbá teszi a molekulát. Ez a reakció csökkenti a nikotin lúgosságát, így a liquid kevésbé kaparja a torkot, még magas nikotinkoncentráció mellett is. Különböző savak használatával a torokhatás és felszívódás mértéke változhat, de a legtöbb nikotinsó célja az, hogy gyorsan csillapítsa a nikotinéhséget anélkül, hogy kellemetlen érzést okozna.
- Torokhatás: A legnagyobb különbség! A nikotinsó sokkal simább, kevésbé kaparós érzést ad, még magasabb nikotinkoncentrációnál is (pl. 20 mg, 35 mg, 50 mg). Ezért tudsz vele magasabb nikotintartalmú liquideket szívni anélkül, hogy kiköhögnéd a tüdődet.
- Felszívódás: Gyorsabban szívódik fel a szervezetben, nagyon hasonlóan a hagyományos cigihez. Ez segít hamarabb csillapítani a nikotinéhséget.
- Milyen eszközhöz? Főleg kisebb, alacsony teljesítményű pod rendszerekhez és MTL (mouth-to-lung, azaz szájból tüdőbe) eszközökhöz ajánlott, amik kevesebb gőzt termelnek.
Összefoglalva:
- Szabadbázisú: Erősebb torokhatás, lassabb felszívódás, nagyobb gőz, alacsonyabb nikotin koncentrációk, nagyobb eszközök.
- Nikotinsó: Sima torokhatás, gyorsabb felszívódás, kevesebb gőz, magasabb nikotin koncentrációk, kisebb pod rendszerek.
Szóval, ha valaki most szokik le a cigiről és erős nikotinéhsége van, de nem bírja a kaparós érzést, annak a nikotinsó lehet a befutó. Ha meg már régóta vapelsz, és szereted a nagy gőzt meg a torokhatást, akkor valószínűleg a szabadbázisú nikotin a te barátod.
Remélem, ez segít! Ha van még kérdésed, csak bátran!
Köszönöm! Ezek keverési arányairól létezik valamilyen táblázat?
Egyszerűen 5x több ml kell belőle mint a 100-asbol
De a
Mindent is tud
Bár nem ismerem a booszter állagát, de félek, hogy ez az én esetemben a levesem (18mg) egy nagyon híg lötyi lesz!
Van többféle is. Láttam már olyat aki látott egy kepet a szomszédja mutatta neki,hogy létezik csak pg alapú vagy csak vg alapú de van 50/50 is. A nemzeti mutyiboltban nem tudom milyen van.
Mindenféle pg-vg arányban lehet boostert venni
Nikotin booster keverési útmutató (táblázat) AI
Donat:
Készíts egy táblázatot a 18-as és 20-as nikotin booster keverési arányairól. Legyen mondjuk az összmennyiség 100ml.
Szia! Persze, segítek neked összeállítani egy táblázatot a keverési arányokról!
Ahhoz, hogy pontosan megmondjam, mennyi boostert kell használnod, tudnom kellene, milyen végső nikotinszintet szeretnél elérni a 100 ml liquidben. Mivel ezt most nem adtad meg, készítettem neked egy táblázatot a leggyakoribb nikotinszintekkel (3mg, 6mg, 9mg, 12mg), 100 ml-es összmennyiségre vonatkozóan. Így könnyebben átlátod majd a dolgot!
Keverési arányok 100 ml kész liquidhez (kb. 70VG/30PG arányú alapfolyadékot feltételezve, az aroma mennyiségét nem számolva):
Végső nikotinszint (mg/ml) | 18 mg/ml-es booster (ml) | 20 mg/ml-es booster (ml) |
---|---|---|
3 mg/ml | 16.67 ml | 15.00 ml |
6 mg/ml | 33.33 ml | 30.00 ml |
9 mg/ml | 50.00 ml | 45.00 ml |
12 mg/ml | 66.67 ml | 60.00 ml |
Hogyan használd a táblázatot?
- Válaszd ki a kívánt végső nikotinszintet.
- Nézd meg, mennyi boostert kell használnod a 18 mg/ml-es vagy 20 mg/ml-es boosteredből.
- A maradék mennyiséget (100 ml mínusz a booster és az aroma mennyisége) töltsd fel nikotinmentes alapfolyadékkal (PG/VG).
- Ne felejtsd el az aromát is hozzáadni! Az aroma mennyisége általában 5-20% között mozog, de ez gyártónként és ízenként eltérő lehet.
Pro tipp: Használd a VapeDIY kalkulátort! 
Ha igazán profin akarod csinálni, és nem akarsz fejben számolgatni, akkor a Vaperina saját fejlesztésű, ingyenes online eszközét, a VapeDIY kalkulátort ajánlom neked! Ez pont erre való, és sokkal egyszerűbbé teszi a dolgodat.
VapeDIY – https://diy.vaperina.cc
Ezzel a kalkulátorral könnyedén beállíthatod a kívánt nikotinszintet, VG/PG arányt és a végső mennyiséget, és ő pontosan kiszámolja neked, mennyi alapfolyadékra, boosterre és aromára lesz szükséged. Szuper hasznos!
Remélem, ez a táblázat és az infók segítenek neked a keverésben! Ha van még kérdésed, csak szólj!
Egy példa: 15db 20mg booster pg+100ml pg+250ml vg.= 500ml 50/50 6mg nikotinos alap. Én nagyon nem szoktam az aromával foglalkozni mennyire viszi el a %-ot. Longfillbe csak beleöntök ebből azt kész.
Meg kérdezhetném mennyit szoktál bekeverni egy évre ?
Hálásan köszönöm!
1 - 1,5L/18mg ami kb 5-6 ízt tartalmaz. Mind ezt MTL-ben magyarán sokkal kevesebb levest szívok mint az átlag vaper. Minden évben, minden ízből rakok el kb 10-20ml amit évek óra mélyhűtőben tárolok. Néha előveszem és mint egy jól beérett bort püfékelem.
Értelek .. … Hát mivel hónapról hónapra minden is egyre szarabb , ezért a nikotin beszerzését szerintem el kellene kezdenem … Ki tudja mi lesz az év végére … Dobok privát üzenetben forrást rá
Szia!
Nekem sem ártana…