Megfelelés a jogszabályoknak

Cigarettát sem lehetett soha neten rendelni, de németországból hazafelé simán aáthoztunk 2 karton 29 szálas PallMall-t saját használatra.

Egyébként belenéztem a csatolmányba és a mi esetünkben a lényeget a következő tartalmazza:

Nem kereskedelmi célú a szállítás, ha az egyik tagállamban szabadforgalomba bocsátott, megvásárolt jövedéki terméket a magánszemély saját felhasználására, saját maga szállítja másik tagállamba. Annak megállapítása érdekében, hogy a jövedéki termék magánszemély saját felhasználását szolgálja, az állami adó- és vámhatóság a következő szempontokat vizsgálja: *

a) a magánszemély rendelkezik-e az e törvény szerinti engedéllyel vagy kérte-e e törvény alapján a nyilvántartásba vételét;
b) a birtokban tartás indoka;
c) a jövedéki termék birtokban tartásának helye vagy a szállítás módja;
d) a jövedéki termékkel kapcsolatos valamennyi okmány;
e) a jövedéki termék jellege;
f) a jövedéki termék meghaladja-e a (4) bekezdés szerinti mennyiséget.

Forrás: Jöt. (új) - 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

És itt felhívnám a figyelmet a termékkel kapcsolatos okmányokra illetve a termék jellegére! Mert a termék jellege vonatkozhat a törvényi jellegre is. No meg az a rész is érdekes, hogy a magánszemély saját maga szállítja másik tagállamba ami arra utal, hogy ez nem a behozatalra vonatkozik, hanem a kivitelre. Legalábbis én így értelmezem.

És mégegy lényeges részt találtam:

Kereskedelmi célú szállításnak minősül a belföldről, az (1a) bekezdés szerinti belföldi feladótól, másik tagállamon keresztül, az (1b) szerinti belföldi címzett részére végzett szállítás.

Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

Ami azt jelenti, hogy kerülőúton sem lehet feladni, bár azt nem tudom ez egyáltalán kivitelezhető e.

De úgy nagyvonalakban ezek a törvények inkább a vállalkozásokra vonatkoznak, csak elvétve említenek benne magánszemélyt. A fent írt nyilvántartásba vétel pedig, ha jól tudom arra vonatkozik, illetve amiatt szükséges, hogyha a határon megfognak 800db eldobhatós akármivel akkor az ellenőrök látni fogják a nyilvántartásban, hogy azokra kaptál engedélyt és jó eséllyel az engedély mellé jár egy csekk is amin be tudod fizetni a behozott árura, akár 800db-ra vonatkozóan a jövedéki adót. Ja és persze amíg nem fizeted be nincs engedély…

Egy biztos, ezeknek a jogszabályoknak se füle se farka…

10 kedvelés

Nem tudom lenne-e hozzá kedvem!? :saluting_face: :grimacing:

6 kedvelés

…egy széklábbal…

6 kedvelés

Fogd fel úgy mint az ezüstlakodalom utáni estét. Ez nem kedv kérdése, ez kötelesség. :grin:

6 kedvelés

Egyébként érdekes dolog, ha megnézzük, hogy a túlzott alkoholfogyasztás mennyi megbetegedést és halált okoz szerintem hasonló adatokat kapnánk mint amit a dohányzás okoz.
A szeszesitalokat mégsem akarja betiltani senki…

10 kedvelés

Azon már túl vagyok. :saluting_face:

5 kedvelés

Pedig majdnem mutyibolt lett abból is annak idején. :grimacing:

6 kedvelés

Nálunk olyan magyaros ez az alkoholhoz való nemzeti hozzáállás amúgy is…:roll_eyes:

(Ner falusi kocsmák 3 Milla c. országrohasztó baromságot még ne is említsem…:tangerine::zebra:)

7 kedvelés

Nyilván, mert másnap már kaszákkal, traktorokkal mennének lebontani a parlamentet… :grinning_face_with_smiling_eyes:

5 kedvelés

Gondolod, nem kopott még el annyira az a generáció? Mondjuk szomorú, hogy ezért az ügyért megmozdulnának…

5 kedvelés

Egyetértek, hasznuk se sok van… :slightly_smiling_face:

Amúgy a személyes használatú behozatalról már többször volt itt szó, 300 ml helytálló, pl. én is írtam egy hsz-t a jogszabály szövegét bemásolva

Gondolom ezért (is) tudtatok hazahozni PallMall-t, bár nem tudom akkor mi volt a limit vagy a jogszabály szövegezése.

És amit @Gambler írt a NAV telefonos tájékoztatásról, az eldobható eszközről, az nagyon fura (hiszen tiltott még mutyiboltban is forgalmazni és tűzzel-vassal üldözik) de tényleg benne van (k pont) :thinking:

j) töltőfolyadék esetében 300 milliliter, és
k) * az új dohánytermék-kategóriák egyszer használatos termékei esetében 800 darab, folyadéka esetében 300 milliliter,
l) * füst nélküli dohánytermék esetében 500 gramm,
m) * dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék esetében 500 gramm,
n) * hevített termék esetében 800 darab.
Forrás: Jöt. (új) - 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!

7 kedvelés

Hát nem tudom, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy próbáld meg betiltani az alkoholt és cigarettát, másnap tuti szétvernék a parlamentet és környékét a tüntetések során, mert azért tuti mozdulnának tömegek…

7 kedvelés

Merthogy 10 ezerszer nagyobb piszkosságokért meg még nem verték agyon egyet sem​:cry: de.lehetséges…sőt, nem csodálkoznék rajta.

5 kedvelés

Semmi nem lenne,gyávák vagyunk.

6 kedvelés

Lazán feltenném az asztalra keresztbetett lábam,és csak nevetnék rajtuk mert egyiket sem fogyasztom :smiling_face:bumm :grin:

6 kedvelés

Eljátszottam a gondolattal, mi lenne ha betiltanák a török és egyéb szappanoperákat no meg a " csí mamit " az a cirka két és félmillió nyugdíjas…
Nemrégiben is a szivárványok tudtak utcára vinni tömegeket.

8 kedvelés

Vagy a legnagyobb káros szenvedélyt a munkát :joy::rofl:

8 kedvelés

Mi az, hogy vége van a Szulejmánnak?! Tessék visszacsinányi!
Volt baj belőle.

6 kedvelés

Internetadó? Az sem volt semmi :winking_face_with_tongue:mégis sokan voltak azon a hídon.
Azért nem vezették be biztos mert sokan tiltakoztak ellene :joy::joy::joy::joy:

6 kedvelés

Vizitdíj…

7 kedvelés