Cigarettát sem lehetett soha neten rendelni, de németországból hazafelé simán aáthoztunk 2 karton 29 szálas PallMall-t saját használatra.
Egyébként belenéztem a csatolmányba és a mi esetünkben a lényeget a következő tartalmazza:
Nem kereskedelmi célú a szállítás, ha az egyik tagállamban szabadforgalomba bocsátott, megvásárolt jövedéki terméket a magánszemély saját felhasználására, saját maga szállítja másik tagállamba. Annak megállapítása érdekében, hogy a jövedéki termék magánszemély saját felhasználását szolgálja, az állami adó- és vámhatóság a következő szempontokat vizsgálja: *
a) a magánszemély rendelkezik-e az e törvény szerinti engedéllyel vagy kérte-e e törvény alapján a nyilvántartásba vételét;
b) a birtokban tartás indoka;
c) a jövedéki termék birtokban tartásának helye vagy a szállítás módja;
d) a jövedéki termékkel kapcsolatos valamennyi okmány;
e) a jövedéki termék jellege;
f) a jövedéki termék meghaladja-e a (4) bekezdés szerinti mennyiséget.Forrás: Jöt. (új) - 2016. évi LXVIII. törvény a jövedéki adóról - Hatályos Jogszabályok Gyűjteménye - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
És itt felhívnám a figyelmet a termékkel kapcsolatos okmányokra illetve a termék jellegére! Mert a termék jellege vonatkozhat a törvényi jellegre is. No meg az a rész is érdekes, hogy a magánszemély saját maga szállítja másik tagállamba ami arra utal, hogy ez nem a behozatalra vonatkozik, hanem a kivitelre. Legalábbis én így értelmezem.
És mégegy lényeges részt találtam:
Kereskedelmi célú szállításnak minősül a belföldről, az (1a) bekezdés szerinti belföldi feladótól, másik tagállamon keresztül, az (1b) szerinti belföldi címzett részére végzett szállítás.
Forrás - Wolters Kluwer - Minden jog fenntartva!
Ami azt jelenti, hogy kerülőúton sem lehet feladni, bár azt nem tudom ez egyáltalán kivitelezhető e.
De úgy nagyvonalakban ezek a törvények inkább a vállalkozásokra vonatkoznak, csak elvétve említenek benne magánszemélyt. A fent írt nyilvántartásba vétel pedig, ha jól tudom arra vonatkozik, illetve amiatt szükséges, hogyha a határon megfognak 800db eldobhatós akármivel akkor az ellenőrök látni fogják a nyilvántartásban, hogy azokra kaptál engedélyt és jó eséllyel az engedély mellé jár egy csekk is amin be tudod fizetni a behozott árura, akár 800db-ra vonatkozóan a jövedéki adót. Ja és persze amíg nem fizeted be nincs engedély…
Egy biztos, ezeknek a jogszabályoknak se füle se farka…