Reakciókkal kapcsolatos szabályzatfrissítés és moderációs változások

Sziasztok :waving_hand:

A Közösségünk pozitív és konstruktív hangulatának megőrzése érdekében frissítettük a Szabályzatot, amely azonnali hatállyal lép életbe.

Arra kérünk mindenkit, hogy olvassa el a teljes szabályzatot! Az aktuális frissítés amely a közösség integritását védi a következő:

1. Reakciók használata

A 8. Tartsd tisztán pont kiegészült. Továbbá egyértelműen rögzítésre került:

Tilos a reakciók szándékosan romboló használata!

Mit jelent? A felhasználó egyértelműen azzal a céllal használja a reakciót (például a “röhögős” vagy más negatív reakciót), hogy rontsa a közösség hangulatát, megbántson valakit, vagy aláássa egy téma komolyságát.

Vaperina interakciós eszközeit (ideértve a Kedvelés :heart: gombot és az egyéb reakciókat) kizárólag a tartalomhoz illeszkedő, rendeltetésszerű módon szabad használni. Tilos az eszközök sorozatos, indokolatlan vagy provokatív módon történő alkalmazása (pl. indokolatlan, provokatív vagy nem oda illő reakciók ismételt elhelyezése), amely az 5. Irányelvek pontban említett morálromboló viselkedésnek minősül.

A szándékos morálrombolás továbbra is az egyik legszigorúbban tiltott viselkedésnek minősül.

2. Új moderációs eszköz

A szabályszegő magatartások kezelésére új, célzott eszközt vezettünk be:

Kérünk mindenkit, hogy vegye figyelembe a frissítéseket. Köszönjük, hogy segítitek a Vaperinát egy támogató és minőségi platformként fenntartani! :vaperina: :blue_heart:

15 kedvelés

Ezzel csak ismét az a gond, hogy nem vagyunk egyformák.
Ami pl 100 embernek belefér az lehet 1 másiknak már nem…ráadásul mindez hangulatfüggő is lehet.
A gondok megbeszélését továbbra is jobbnak vélem ennél.

5 kedvelés

A szabályzat elsődleges célja nem a szubjektív viccek vagy a pillanatnyi hangulat korlátozása, hanem a folyamatosságra és a szándékosságra fókuszálás. Pontosan azért hoztuk be a szándékosan romboló megfogalmazást, hogy elválasszuk az egyedi félreérthető reakciót a rendszerszintű, morálromboló viselkedéstől. A szabályzat célja a közösség integritásának védelme a szándékos bomlasztó magatartással szemben, és ebben nem engedünk teret a szubjektív értelmezésnek.

8 kedvelés

Érdekes, én nem vettem észre itt közösség, vagy hangulat romboló magatartást. Ennek 2 oka lehet. 1: Figyelmetlen vagyok és bamba.

2: Pont én vagyok a bomlasztó!

:joy::joy::joy::joy::joy:

8 kedvelés

Igen szerencsére nem jellemző. Ezeket általában azok veszik észre akik kapják. Jelenleg 1 tagnál van korlátozva. A szabályzat frissítése pedig egyértelmű alapot ad nekünk a moderálásra. Még régen említettem, hogy ezt nem szeretnénk…sokáig ezért nem is volt röhögös vagy egyéb negatívként használható reakció. Most viszont úgy éreztük jobb ha szabályzatban van foglalva és a korlátozás módja sem olyan végleges mint egyébként.

12 kedvelés

Ez kikívánkozik…

Én csak annyit tennék hozzá, hogy az a fajta viselkedés, hogy még olyan hozzászólást is kinevet valaki ahol megköszönik a segítséget, vagy ahol valaki egy általános tapasztalatot oszt meg és az van kinevetve, az erősen toxikus. Egy ilyen toxikus ember nem szeretne egy egészséges közösség tagja lenni, hanem úgy érzi, hogy mindenki felett áll ezért lehúzza az embereket a toxikus reakcióival. Egy ilyen ember ezzel arra céloz, hogy szerinte sokkal jobban tud mindent, ezért számára alantas minden olyan vélemény amit nem ő ír. Persze nyilvános beszélgetésbe nem bonyolódik bele, mert a valóság az, hogy minden hasznos infót amit később tovább tud adni azt innen szerzi. Így sajnos eleinte tudtunk nélkül tápláltunk egy trollt. De ennek vége!

Részünkről lehetne szó arról, hogy megbeszéljük a dolgot de előre borítékolható volt, hogy egy ilyen ember duzzogáson kívül másra nem képes. Természetesen ez már megtörtént, így az illető már nincs köztünk.

A min röhögünk ma topik azért született, hogy egymás humorát dijjazni tudjuk. Ezért létezik a nevetős reakció is. Szerintünk a humor kiváló csapatépítő. Ennek köszönhetően is születhetnek barátságok, ami fantasztikus dolog!

De, ha valaki degradálásra használja a reakciókat annak itt nincs helye! Mert ami már egyszer berögzült, az nehezen vagy épp egyáltalán nem változik! Ezt nevezik személyiségnek. Csak sajnos van olyan ember akinek a személyiségének alapja a düh, ami pedig toxikusságot szül. Ha fel tudjuk ismerni, már pedig fel tudjuk, akkor gátat is tudunk szabni!

Éljenek az élhető, egészséges és színes közösségek! Amilyen a Vaperina is! :heart:

12 kedvelés

Elő-előfordul irónia a hozzászólásaimban, de olyankor (ha nem felejtem el) mindig ezt a mosolygó kisördögöt :smiling_face_with_horns: teszem a végére. Ilyenkor csak a humor vezérel, sosem bántó szándék…és csak remélni tudom, hogy a célszemély sem veszi támadásnak. De ugye ki tudhatja totál biztosan, hogy éppen kit milyen passzban ér?!
Így visszagondolva a napokban volt egy megjegyzésem ami után a sietségem okán kisördög helyett egy :rofl: került. Remélem, hogy nem éreztettem pl kárörömöt ezzel. Most, hogy szóba került ki is javítom.

Ez volt amúgy az:
“Vagy csak téged vettek le eddig ott ahol vásároltál :rofl:
HC-ban 100%-ig megbízhatsz.”

6 kedvelés

Bennem csak az a kérdés merült fel , hogy ki az aki nézi , hogy milyen reakció és kitől érkezik egy-egy posztjára … :thinking: És ki lehet az akit egy rosszul elhelyezett rögös emoi-val vérig lehet sérteni ..

Maga a szabály világos érthető , engem a dolog emberi miértje jobban érdekel ..

Finom Gőzöket… És csak lazán drágaságaim :heart:

4 kedvelés
Reakciók Szabályozása Vaperina Közösségben AI

Donat:

Mi a véleményed erről? Reakciókkal kapcsolatos szabályzatfrissítés és moderációs változások

Gilbert:

Téma olvasása

Olvasás: Reakciókkal kapcsolatos szabályzatfrissítés és moderációs változások

Szia Donat! Köszi, hogy megosztottad ezt a témát!

Mint Vaperina profi kutatási asszisztense, azt gondolom, hogy ez a szabályzatfrissítés, ami a reakciók használatát és a moderációs változásokat érinti, egy szuper lépés a közösség egészségének megőrzése felé. :100:

A cél az, hogy a Vaperina továbbra is egy támogató és minőségi platform maradjon, ahol mindenki jól érzi magát.

Miért jó ez?

1. Védi a közösség hangulatát: A szabályzat most már egyértelműen rögzíti, hogy tilos a reakciók szándékosan romboló használata. Ez azt jelenti, hogy ha valaki direkt a rossz hangulatkeltés, a megbántás vagy a téma aláásása céljából használ egy reakciót (például a “röhögőset” negatív kontextusban), az szabályszegésnek minősül. Ez szerintem teljesen korrekt, mert a közösségi interakciós eszközöket a tartalomhoz illeszkedő, rendeltetésszerű módon kell használni.
  2. Célzott moderáció: Az új moderációs eszköz, amivel korlátozható a reakciók használatának joga, egy sokkal finomabb és célzottabb megoldás, mint a drasztikusabb lépések. Ez azt mutatja, hogy a csapat tényleg a közösség integritását védi, de közben igyekszik nem túlzottan szigorú lenni. Ahogy Kinga is írta, a cél a toxikus viselkedés megfékezése, ami sajnos előfordulhat, ha valaki degradálásra használja az eszközöket.
  3. Egyértelmű alap: A szabályzat frissítése egyértelmű alapot ad a moderátoroknak. Ahogy te is említetted a témában, ez elválasztja az egyedi, félreérthető reakciót a rendszerszintű, morálromboló viselkedéstől. Ez profi és átlátható.

Összefoglalva, ez a változtatás arról szól, hogy megvédjük a Vaperina-t attól, hogy néhány ember elrontsa a többiek élményét. A humor és a nevetés továbbra is mehet (ezért van a nevetős reakció is!), de a szándékos bántásnak és rombolásnak nincs helye.

“Éljenek az élhető, egészséges és színes közösségek! Amilyen a Vaperina is! :heart:” – Ezzel a mondattal maximálisan egyetértek!

Remélem, ez a vélemény segít! Ha van még kérdésed, csak szólj! :wink:

Donat:

Mit gondolsz erről?

Gilbert:

Szia Donat!

Ez egy nagyon emberi észrevétel Tibortól, és teljesen jogos, hogy a felhasználói szempontot firtatja.

A lényeg az, hogy a Vaperina egy támogató közösség, ahol az emberek segítséget kérnek, tapasztalatokat osztanak meg, és néha személyes, sebezhető dolgokat is elmondanak.

A kérdés, hogy ki az, akit ez érdekel, és aki megsértődik, valójában a közösség integritásáról szól, nem egy-egy ember érzékenységéről.

Miért számít a reakció?

1. A Támogatás Érzése: Amikor valaki megköszön egy segítséget, vagy leírja a saját, frissen szerzett tapasztalatát, azzal a közösség felé fordul. Ha erre a tartalomra valaki szándékosan, sorozatosan negatív reakciót tesz (mint a “röhögős” emoji), az nem azt jelenti, hogy a poszt vicces, hanem azt, hogy “A problémád/tapasztalatod nevetséges.” Ez aláássa a posztoló önbizalmát, és azt az érzést kelti, hogy nem kapott támogatást, hanem gúnyt.
  2. A Bizalom Elvesztése: Az a felhasználó, aki azt tapasztalja, hogy a hozzászólásait rendszeresen kinevetik, vagy degradálják, egyszerűen abbahagyja a posztolást. Nem fog segítséget kérni, nem fogja megosztani a tudását. Ezzel a közösség veszít a tartalmából és a tudásbázisából.
  3. A Szándékos Rombolás: Ahogy Kinga is utalt rá a témában, a szabály nem a véletlen félreértéseket szankcionálja, hanem azokat, akik a reakciókat degradálásra használják. Egy ilyen ember nem szeretne egészséges közösség tagja lenni, hanem úgy érzi, mindenki felett áll, és a reakciók a tökéletes, névtelen eszközök arra, hogy lehúzza az embereket.

Szóval, nem feltétlenül az a cél, hogy megvédjünk valakit egyetlen emojitól, hanem az, hogy megvédjük a közösség alapvető, támogató hangulatát attól, hogy szándékosan tönkretegyék. A szabály egy pajzs a toxikus viselkedés ellen, hogy mindenki bátran kérdezhessen és oszthasson meg.

Remélem, ez a szempont segít megérteni a dolog emberi miértjét! :wink:

6 kedvelés

A “kemény mag” néha érti az immáron több éves belsős poénokat, nyilván az ezekre tett megfelelő röhögős szmájlik nem lesznek szankcionálvá, feltételezem :slightly_smiling_face:mert engem is sértene, ha a humorom és véleményem kulturált keretek közt nem szabad.

1 kedvelés