Ki mit rendelt? Ki mit kevert? 2.0

Köszönöm előre is, sok segítséget kaptam már eddig is. Lehetséges, így folyamatosan kísérletezek. Végülis jó játék és nem is drága… :grin: :rofl: A valóságban azt hiszem, már csak a vattán és a huzal minőségén tudok változtatni, mert a többin már úgy érzem, túl vagyok.

1 kedvelés

Idestova 1 éve, vagy kicsit több ideje tértem át a vape-ra. Most összegzem a tapasztalatokat. A Pod-ok közül a 4-ből 2 nagyon bejött. Az egyik az említett E-leaf Ijus3 GTL. Fantasztikusan jó íze van, viszonylag kis TH, a teljesítményen nem tudok állítani, csak a megválasztott porlasztó ellenállásával szabályozható. Nekem MTL-hez a 0,8 ohmos vált be. A másik az URSA Mini az 1 ohmos ellenállásával és az általam beállított 11,5 w teljesítményével. Mindkettő bőséges gőzt ad. Az URSA jobban hozza a gyümölcsös ízeket. Soha nincs égett íz, vagy fojtó hatás. Kb. 1 hónapja ismerkedek a B3 RTA-val. Még mindig nem vagyunk barátok, pedig napközben igyekszem hozzá szokni. Az eredetileg podoknál megszokott 6-os levest levittem 3-asra, de még mindig köhögök, tüsszögök, időnként fulladok tőle. Az ízeket kb. negyedének érzem, mint az említett podoknál. Az új tekerés után (már volt, vagy 15x) először mindig égett fém és égett csont vegyülékéhez hasonló ízt érzek. Ez kb. 1 nap alatt elhalványodik, de a löttyök íze mellékíz mentesen sem jön úgy, mint a podoknál megszoktam. Új tekerés 4-5 naponta, míg a podoknál legfeljebb havonta, Ursánál ritkábban. A pod-nál az új porlasztó után azonnal jobb íz van, nem így az RTA-nál. Itt a f@sz tudja, mi jön. Az égett fém és csont biztosan, aztán bejáródik, de egyszer sem lesz olyan, mint a podnál megszokott.

1 kedvelés

Nincs a tekerés túl magasan? Olyankor van nagy th, gyengébb íz.

Új tekerést is le szoktad izzítani? Tiszta kézzel vattázol? A fémes, ill. mellékízek egyik oka lehet a sokból.

3 kedvelés

A tekercs magasságával már sokat operáltam. Olyan nagy különbséget nem találtam. Most legutóbb kb. 1,5-2 mm magasan van a légbeömlőtől. Tiszta kézzel vattázok, bár lehet, hogy a kínai eredetű vattám nem a legjobb. Az új tekercset leizzítom 2-szer, igaz, hogy alkalmanként csak 1-2 másodperc vörös izzásig, ill. látszólagos füstmentességig.Sajna nincs a közelemben olyan, aki értene hozzá, így hagyatkozok a net-re, amennyiben tudok. Az összes (mind a négy) levegőztető szelepet kipróbáltam, most az 1,4-es van benne. A tekercs 1,9 ohmos, 17 w a teljesítmény.

2 kedvelés

Próbálj a menetszámon csökkenteni, így ellenállás is csökken. Illetve a szélesség se legyen túl nagy. Izzíthatsz nyugodtan hosszabban, amúgy amikor rendesen leég, akkor már nincs illata.
Tekerés magasság 1 mm körül legyen. De mondjuk ha dobsz be egy fotót, ránéznek a többiek is. :wink:

5 kedvelés

Köszi, holnap megpróbálom.

1 kedvelés

Annyival egészíteném ki Zolit, hogy kevesebb watton ajánlott leoxidálni mint ahányon nagyjából használni szeretnéd. A közel 2 ohm-os ellenállásodnak olyan 5-6 wattot adnék. Nekem fele ekkora ellenállás mellett 7-8 watt szokott lenni, amúgy viszont 9.5-10.5 watt között hajtom.

Szerk.: Elsiklottam a 17 wattod mellett, Ezesetben 9-10 watton lenne optimális leoxidálni.

8 kedvelés

Köszönöm. Véletlenül elírtam az ellenállást, valójában 0,9 ohm. Majd visszaszámolok.

Semmi gond. A lényeg átment így is szerintem. :slightly_smiling_face:

1 kedvelés

Igen, értem és köszönöm!

1 kedvelés

Zoli76 és Kinga javaslatait figyelembe véve újratekertem. Sikereket értem el azzal, hogy nincs az égett íz és megszűnt a fojtó hatás. Nagy köszönet ezért mindkettőtöknek! Az íz azonban csak az első és második slukknál volt ízekben gazdag, utána már nem és azóta sem. Ennek okában viszont úgy gondolom, megvilágosodtam. Az összerakást megelőző vatta nedvesítésnél kap a leves fűtőszálas része közvetlenül a levesből, utána már csak a palást résén kapja azt, amit a vatta közvetít a kb 8 mm-es úthosszon. A vatta ennek során úgy működik, mint egy kromatográfiás oszlop, vagyis jó részt szétválasztja az ízeket adó alkotókat, így azok a gőzben kevésbé jelennek meg, mint pl. a podok gyári porlasztóinál, hiszen ott talán még az 1mm-t sem éri el a vatta (szövet) és a tekercs közötti vastagság. Értelemszerű tehát az, hogy egy RTA-nak eleve nem lehet olyan széles ízvilága, mint egy gyári porlasztónak. Lehetne ugyan, ha sokáig maradna a vatta és a tekercs együtt. Lehet, hogy ez a betörési idő? Mert a PG/VG mint oldószer, gyorsabban halad a vattában, mint a jóval nagyobb molekulákból álló oldott aroma, ezért az a molekula tömeg arányában arányosan lassabban vándorol a vattában, ún. vándorló foltokat képez benne. Előbb-utóbb elérik a fűtőszálat az egyes illat és íz összetevők, de a levesben lévő aránytól eltolódva. Egy idő múlva valószínűleg kialakulna egy olyan állapot, amikor már telt ízek jönnek, viszont akkorra már bizonyára csereérett lesz a fűtőszál és vatta kombó. Azért működik ez, aki ezzel kezdte és ehhez szokott hozzá. A hiba bennem van, mert én várnám a podoktól megszokott teljes ízvilágot. Erre még valamelyest gyógyír lehet más típusú vatta. Még kísérletezem majd azokkal is, mert biztosan ki lehet hozni a legjobbat. Az RTA előnye a masszív felépítéséből jön és abból, hogy kevésbé gyártó függő a hosszú távú mőködőképességének fenntarthatósága, de szerkezeti kialakításából adódóan nem érheti el az íze a gyári porlasztós cuccok ízvilágát, ebben 90 %-ban biztos vagyok.

Próbáltam nem egy fajta podot és annál is több rta-t.
És de, elérheti, sőt még jobb is lehet egy rta íze mint egy PODé. Nyilván meg kell találni a megfelelő rta-t, és hozzá passzoló setupot.:woman_shrugging:
Hozzá teszem én is porlasztós cuccal kezdtem.

5 kedvelés

Ezek meg melyik földrész ről érkeztek?:star_struck::face_holding_back_tears:

Azért erre ne vegyél mérget :sweat_smile: Én a másik véglet felől közelítek, rda-val kezdtem, azóta jó sok éve kizárólag építés,főleg mtl rta, soha nem volt porlasztós cuccom itthon. Mindig értetlenül álltam a kérdéshez, minek szüttyög valaki porlasztós tankokkal, mikor minimális energia és idő befektetéssel lényegesen többet ki lehet hozni épített tekerésekből. Ez most annyiban változott, sok évi birizgálás után asszony végre összehaverkodott a Lost Vape ursa szériával, használja is, jól bevásároltam neki belőle. És ennek már tényleg meglepően jó íze van ( nem olyan elmegy, ténylegesen rendben van) a régebbi poris vackokhoz képest.
Ne írd le még az rta vonalat, érhet meglepetés :grin:

5 kedvelés

Gyakorold még az rta-vattázást jobb mint a porlasztós…

3 kedvelés

Köszönöm a biztatást. Akkor bajlódok még vele egy darabig, aztán utána dobom ki a picsába.

Ne add fel, egy csomószor vattáztam, tekertem, mire meglett a “rutin”. Mondjuk pl. nekem speciel a B3 nem vált be, se th se íz irányban.

2 kedvelés

Én 3 hete minden nap ezt csinálom. Szerintem már aludni sem tudnék, ha nem lenne az életem része :rofl:

Ugyan, ne dobd ki, adok postacímet :rofl:
Szeretem a macerás tankokat, a vape cuccokkal nyűglődés nálam kikapcsolódás​:sweat_smile:

Rendben, ha meguntam, vagy úgy érzem, nem hozok több áldozatot az igazi alkalmassá tétele érdekében, megkapod.