Ismételten a Sourcemore-ról hoztam egy számomra elég érdekes ketyerét amit a (mondhatni már majdnem feledésbe merülő) Innokin dobott piacra Coolfire PZPulse néven! Nos, számomra elég érdekesnek bizonyult ez a tesztalany, ugyanis első ránézésre hirtelen összekevertem egy másik, közkedvelt(ebb) márkával, ami nem más mint a Geekvape… Mivel szerintem túl nagy a hasonlóság, ezért egyre inkább kíváncsi lettem arra, vajon hozza e a vártat és a gyártó által ígérteket, ugyanis a tulajdonságai között is akad hasonlóság. Hogy írjak mást is, a készülék maximum 80 Watt-ra képes, a 2400mAh-s beépített akkumulátort pedig kicsit több mint 1 óra alatt tölti fel a 2A-es gyorstöltés segítségével. DTL készülékről van szó, ezért 0.2, 0.4 és 0.6 Ohm -os PZP Max porlasztókkal operál.
A 119 x 43.77 x 30.58mm-es méretekkel rendelkező, cink ötvözetből és PCTG anyagból készült PZPulse 5 féle színben kapható, amik a lila, ezüst, fekete, kék és zöld színátmenetes és a gunmetal. Hozzám az ezüst színű érkezett. Most pedig nézzük mit tud, vagy épp mit nem tud…
Innokin Coolfire PZPulse Kit élménybeszámoló
A doboz tartalma és ismerkedés a készülékkel
Túl sok mindent nem kapunk a PZPulse-hoz, csupán egy USB-C töltőkábelt, egy 0.2 és 0.4 Ohm -os PZP Max porlasztót amik közül a 0.4-es a PODfejben lesz megtalálható. Továbbá egy használati utasítást és a Warranty Card-ot találjuk még a dobozban.
Az előlapon a tűzgombot, alatta a 0.96"-os TFT kijelzőt, szintén alatta a navigációs gombokat, végül az USB-C csatlakozót találjuk ami ahogy már írtam is, 2A-el gyorstölti a 2400mAh-s akkut. A hátoldalán a PZPulse feliraton kívül semmi sem található. Persze kivéve azt a néhány gyűrődést és kikandikáló aláhajtást, mivel a markolat anyagával nem bántak valami jól. És egyébként ez cseppet sem olyan puha mint a Geekvape-ék ketyeréjén…
A készülék jobb oldalán találhatjuk a manuális készülékzár tológombját ami szintén hajaz a Geekvape féle készülékzár gombra. Bal oldalon pedig ott díszeleg az Innokin felirat a fémkereten, ami már megint kísértetiesen Geekvape-es.
A PZPulse tetején lévő 5.5ml-es PODfej is itt-ott hasonlít a Boost PODfej-ekhez, de azért ez már több mindenben tér el a készülékhez képest, ami nagyon hasonlít a Boost széria jellegzetes dizájnjára, de az összképet tekintve, a PZPulse szerintem a Boost koppintása akar lenni. Visszatérve, a PZP Max porlasztót rettentő egyszerű kivenni illetve behejezni, hisz ahogy már a legtöbb pori ez is plug and play. A készülék alján pedig csak a kötelező piktogramok találhatóak.
Picit visszatérve a PZPulse PCTG anyagú PODfejére, kialakításban egyébként nem sikerült rosszra. A töltőnyílás elég nagy, ezért bármiből újra tudjuk tölteni, bár a Chubby Gorilla flakonok jelen készülék esetében sem lesznek megoldások, annál azért keskenyebb flakon kell a kényelmes újratöltéshez. A levegőszabályzó gyűrű a drip tip alatt található és szerencsére nem forog el magától, viszont könnyen tudjuk állítani. A drip tip sima 510 -es amit olyanra cserélünk amilyenre kedvünk tartja, hogy érdemes e, arról később írok. A porlasztót hátra tettem, hagyjuk is, majd írom…
Kapott valami menü szerűséget, de minek? A fapados menüt úgy érhetjük el, hogy a navigációs gombokat egyszerre lenyomjuk és 3 másodpercig nyomva is tartjuk. Azért nem nagy karrier az Innokin-tól ez a 2db menüpont… Viszont az egyik nem is olyan rossz ötlet, ez pedig nem más, mint a Cut off. Ez a slukk hosszát jelöli másodpercben aminek a minimuma 3, a maximuma 18 másodperc, gyárilag pedig 10-re van állítva. Ez azért nem rossz gondolat, mert így be tudjuk állítani, hogy Time out-oljon még mielőtt befejeznénk a slukkot, így kaphat a porlasztó egy kis plusz hűtést mivel az izzítás befejezte után is tovább tudnánk szívni. A másik menüpont pedig a Screen. Itt csupán a kijelző idejét tudjuk állítani, hogy hány másodpercig maradjon ébren. A választható időintervallum 5-180 másodperc. Ha belépünk a Screen menübe, akkor viszont nem Screen-t ír ki, hanem Time out-ot, ami azért picit fura.
Nos, a helyzet az, hogy mint azt már említettem és úgy gondolom nyilvánvaló is volt, a PZPulse-t egy Geekvape Boost koppintásnak lehet tekinteni! Annyira hasonlít, hogy első pillantásra még engem is majdnem átejtett a palánkon. A lényeg most következik! Vesézzük ki a kicsikét!
Élménybeszámoló
Külsőségek
Teszteknél első körben mindig a külsőségekre világítok rá, ami jelen esetben a PZPulse egyik gyengéje! Az anyaghasználat önmagában nem rossz, mivel cink ötvözet és PCTG anyagból készült, de sajnos már az összeszerelésnél elvérzik az egész! Az illesztések nem mindenhol simulnak össze és az ívek nem mindenhol passzolnak ami sajnos látszik is. Mintha elcseszték volna a méreteket a különböző felületek, a lapok kimarásánál. Ebből adódóan összeszereléskor akadnak problémák ami azért több okból is gáz, mivel bármi befolyik az illesztésekhez, az nem fog egykönnyen kitisztulni, legyen az liquid, víz vagy akár por. Ugyanis IP68-as besorolása van ami a víz és porállóságot jelöli, ám, ha nincs jól összeszerelve akkor fennáll a veszélye annak, hogy mégsem lesz vízálló és a por is ugyanúgy tönkre tud tenni egy készüléket, mint a víz. Tehát jobb lett volna, ha jobban odafigyelnek az összeszerelésre, mert ez így nálam totál elvérzett már most, pedig még csak a beszámoló első felénél tartunk! (Na de mi lesz még, hajjaj…)
Tessék egy fotó ami megfelelően visszaadja azt a silány, szar összeszerelői munkát amiről az imént írtam! Illesztés? A szót sem ismerik! Oda még a körmöm is simán befér!
Ahogy ezen a képen az USB csatlakozó alatti illesztés jobb oldalába is simám befér a körmöm! Ez a kép is tökéletesen prezentálja az elcseszett méretezést!
Egyébként ütésálló is, ami legalább helytálló tény, ugyanis sikerült leejtenem és szerencsére nem lett baja, nem koccant le a festés, karc sincs rajta egy szál sem! De ennyit egy nem ütésálló is bírna asszem… Bár ha mondjuk jobban összeerőszakolták volna a felületeket, akkor idővel szétesni sem fog, de ne legyen igazam… A markolat fogása egyébként jól le van kerekítve, de ez csupán látványnak szép és annak is csak messziről. Kézben fogva egyáltalán nem olyan puha, mint a Geekvape párnázott borítása. Ez csupán egy vastagabb bőr szerű anyag amit ha megszorítunk akkor érezhetjük az alatta lévő fémet. Ráadásul olyan csúnyán szorították a fém alá, mintha egy utolsó utáni pillanatban találták volna ki, hogy tegyenek rá markolat borítást, ugyanis olyan szorosan van rászorítva mintha nem lenne kialakított helye ezért felül meggyűrte a bőrt. Alul pedig mintha nem lenne méretre vágva az anyag, ezért kikandikál az illesztés alól a visszahajtott bőr. Ez ismételten a rossz összeszerelés számlájára írható.
Tessék nézni, felül meggyűrte, alul pedig kikandikál. Hát milyen munka ez?
A tűzgomb enyhén kotyog, ezzel szemben, hogy valami pozitívat is írjak, a navigációs gombokkal semmi gond nincs.
Funkcionalitás
A PZPulse legidegesítőbb hibája, hogy viszonylag sokszor kihagy a tűzgomb! Rányomok és nem tüzel! Nagyjából minden 60-70. slukknál bemondja az unalmast és hiába nyomom, szarik rám a készülék… De megesett már gyakrabban is, amikor minden 3. slukknál megunta az egészet. Bár a következő slukknál már folytatta a munkát, de azért na, ilyet egyszerűen nem engedhet meg magának egy olyan neves és régmúltú gyártó, mint az Innokin! Hogy a készülékzár gombját ne is említsem! De azért megemlítem, hogy elég egy picit megmozdítani és már fél állásban is lezárja a készüléket, vagy épp feloldja, ha zárva volt, de végülis tökmindegy, mert ez így nem működik megfelelően! De legalább a navigációs gombok jól működnek! A PODfej nem teljesen fix, hajlamos mozogni egy picit, bár nem vészes és a mágnesek fogják is rendesen, így ez olyan dolog ami felett azért el lehet tekinteni, főleg a leírtak és a most következők után! A PZPulse PODfeje igazából nem lett rossz, azzal gond tényleg nincs, viszont a benne lévő porlasztó már igencsak zavaró jelenséget produkál. Átereszti a liquid-et, így a gyártó weboldalán olvasható leakproof tulajdonság sem jellemző a készülékre!
Ez minden POD tulajdonos rémálma! Itt fel is merült bennem a kérdés, hogy vajon az Innokin házatáján miféle munkamorál uralkodhat, ha ilyet képesek piacra dobni?
Ha már ázásról van szó, ennyit a vízállóságról! Az ott a kijelző és a plexi közé folyt víz! Ráfolyt a liquid, gondoltam leöblítem, hisz vízálló! Ja, nem! Bezzeg a Geekvape nem ázott be, bárhogy mosogattam…
A befolyt víz szép lassan tönkre fogja vágni a kijelzőt vagy akár az egész készüléket is! Tehát a feltüntetett IP68 jelölés egy ordas nagy kamu! A készüléket teljesen kikapcsolni nem lehet. Ha megnyomjuk gyorsan 3x a tűzgombot akkor elviekben kikapcsol a készülék, legalábbis ez látszik a kijelzőn, de ha ezek után lezárjuk a készüléket akkor ugyanúgy kiírja, hogy Locked és addig nem is engedi bekapcsolni amíg nem oldottuk fel a készülékzárat. Véleményem szerint ez totálisan értelmetlen.
Menü
A menü attól eltekintve, hogy szinte nincs, összességében jól működik. Teszi amire kitalálták, állíthatjuk a slukkok hosszát és a képernyőidőt. Mindkettő óramű pontossággal tartja be a beállított másodperceket. Tehát ezzel nincs semmi gond. Ami viszont fura, hogy a Screen menüpont helyett Time out jelenik meg, de ezen talán túl tudja az ember tenni magát, hisz olvastunk ebben a beszámolóban ennél sokkal zavaróbb dolgokat is. Viszont, ha már említettük a slukkolást, nem megy el a slukkszámláló 9999-ig, hanem 999-nél vált a slukkszámláló 000-ra, majd csak ez után 001-re, ami fura, mert eltér a megszokottól, de talán ez nem is lényeges adat, hisz mindenki annyit szív amennyi jólesik számára.
Élmény
Ahogy írtam fentebb, a porlasztót hagyjuk is, mert enyhén szólva nem jó! Persze hoz valami ízt, de egyáltalán nem kiemelkedő módon. A kaktuszos liquid inkább kiwire hasonlított, a mogyorós valami rossz ízű kávésra, a vaníliakrémesből valamit éreztem ugyan, de inkább csak azért mert intenzívebb és édesebb volt mint az előző kettő, ezért jobban ütött. De most mikor a pori végét járja, már csak az édesítőt érzem pici vaníliás beütéssel. Az első 30-40 slukk azért ennél rosszabb volt. A TH az vitt mindent, mint a piros 7-es! Mást nem is lehetett érezni, csak az eszméletlenül erős torokhatást! De ezt most ne úgy képzeld el, hogy azért nem szeretem a TH-t mert nem bírom, hanem azért nem szeretem, mert egy idő után fáj tőle a torkom, de alapjáraton bírni szoktam. Odaadtam a PZPulse-t Donátnak, hogy próbálgassa mert Ő jobban bírja, sőt, szereti a TH-t, erre visszaadta, hogy ez már neki is sok. Na, ennyire élvezhetetlen! Az az első 40 slukk, amíg nagyjából enyhült a TH, azt órák alatt sikerült összehoznunk kettőnknek, hogy végre teljesen használatba tudjam venni és ez nem is a legkissebb porlasztó , hanem a 0.4-es, aminek nem szabadna ennyire erősnek lennie. Ráadásul ezt nem 40-60 Watt között használtam, ahogy a gyártó ajánlja, hanem először 25, majd 30 Watt-on, mert egyszerűen élvezhetetlen és erős az ajánlott Watt beállításokkal. És ennek tetejében még össze is pisálta magát, úgyhogy a PZPulse külsőségbeli hiányosságait és a szar összeszerelést az íz abszolút nem tudta kompenzálni! Megpróbáltam szűkebb drip tip -el is, mert ez hosszabb volt, hátha jó irányba fordul az íz, de csak a liquid-et sikerült felszívnom vele, szóval ez sem járható út.
Ezúttal nem írok pró és kontra listát, mert az Innokin PZPulse egy határ híg fos úgy ahogy van! Az összeszerelés szar, aminek következtében belemegy a világ összes pora, ami gallyra vághatja az egészet. A vízállóság megbukott, mert ott úszkál a kijelzőben a víz, ami csak idő kérdése, de befolyik a chip-ekhez és ha nem zárlatolja le, hanem eléri az akkut, akkor megünnepeljük tüzijétákkal, de akkor tuti nem fog vigyorogni senki és majd megint jön az, hogy az e-cigi veszélyes! A porlasztó ízben alulmarad és még maga alá is csinál. Ami aránylag problémamentes, az a menü és a slukkszámláló, de még azok sem működnek úgy ahogy kéne, de legalább teszik a dolgukat, még ha nem is a megszokott módon.
Végszó gyanánt, én az Innokin Coolfire PZPulse Kit-et nem ajánlom senkinek! Nálam jobban elhasalt mint eddig bármi! Csak azt sajnálom, hogy nincs olyan dolog amit valóban pozitívként tudtam volna feltüntetni a navigációs gombokon kívül. Ha az összeszerelés jó lenne, akkor nem kéne attól félni, hogy egyszer úgy esik le, hogy összetörik. Ám szerintem a vízállóság hiánya is a rossz összeszerelés számlájára írható. Ha az ízvisszaadás jobb lenne akkor talán menthető lenne a dolog, de ereszt a porlasztó , ami azt jelenti, hogy a jó ízzel szemben is lenne vele bőven gond. De nem is sorolom tovább azt, hogy mi lett volna ha… Csak így végezetül azt kéne elképzelni, hogy mi lett volna, ha ezt nem hozza össze az Innokin…
Nem szívesen, de dobok egy linket:
https://www.sourcemore.com/innokin-coolfire-pzpulse-kit.html
Köszönöm, hogy elolvastátok! Legyen szép napotok!