Nyilván nem a hozzáértő ember megtalálása vagy betanitása jelent igy már problémát hanem az, hogy olyat találj akinek megvan a megfelelő szakképesitése.
Ez egy fontos üzleti szempont! De nézd a másik oldalról. A képesítés nem elvenni akarja a munkaerőt, hanem minősíteni.
Jelenleg is rengeteg profi vaper van, akik szívesen dolgoznának szaküzletben, ha lenne rá lehetőség. Számukra ez a vizsga csak egy gyors formalitás lenne.
Ha pedig találsz egy lelkes jelentkezőt, aki még nem szakértő, egy célirányos képzés után rövid idő alatt munkába állhatna.
Még mindig nem értem, miért kellene hozzá a hozzáértésen kívül különleges képzés? Fentebbi példám: egy multinál, élelmiszer vagy barkács, ott sincs 237 papírja az eladónak, szögipari és csirkebelsőrész OkájÉ vizsgái. A gyártóknak kell meglenni az engedélyeikkel, az eladónak meg legyen affinitás, rálátás. Aki szofit árul, annak sincs dohányipari technikuma. Szóval ezt az irányt kár feszegetni. Az itteni dohányboltos se tüdőgyógyász (inkább onlifensz… ![]()
). Megtanulja, fejlődik, segítőkész, alkalmazza, eligazodik online, halad a trendekkel, jól bánik az emberekkel - ez a lényege.
Én sem értem és pont az a problémám, hogy a petició ilyen képesitést akar kialkudni.
Igen, ez a része zavaros. ![]()
A vape jelen megítélése miatt lenne fontos!..plusz ha bemegy egy laikus érdeklődő akkor ne olyan hozzáértést tapasztaljon mint a nemzeti tabakokban.
Azért mert javítanunk kell a vape megítélésén nem pedig tovább rontani. Ezzel lehetne biztosítani, hogy tényleg olyantól fogadjanak tanácsot akik szeretnének leszokni aki valóban ért hozzá.
Ez lassitja a munkába állást (képesités megszerzése idő) és megneheziti a munkaerő szerzést. Szerintem jobb lenne ha az üzlet tulajdonosa dönthetné el kit milyen tapasztalattal alkalmaz de ez csak az én véleményem. A kérdésemre megkaptam a választ, köszönöm.
Mihez képest lassítaná?..most ugyanis még tiltott. Az igény lehetőséget szülne…és élnének is vele egyből akiket érdekel…tart amíg tart az adminisztrációs oldala
Nem hiszem, hogy egy 6 hónapos tanfolyamot kellene elképzelni, mondom mégeccer
de a MédiaMárk se vesz fel a műszaki osztályra olyat, akit még az áram se rázott meg soha, és diavetítőn nézi a kormányinfót. Szerintem egy teszt lehet a megoldás, illetve a hülyét, lustát, bunkót jelenleg is kiveti a munkaerőpiac…
Akinek volt már vállalkozása esetleg vezetett üzletet az tudja, hogy az egyik legnehezebb dolog megfelelő munkaerőt találni. Na ezt a folyamatot nem biztos, hogy tovább neheziteném. Például ha gyorsan kell felvennem valakit akkor a betanitási időn túl nem biztos, hogy örülnék ha még egy tanfolyamra is el kellene küldenem mielőtt munkába állhat.
Szerintem itt a Vaperinán is vannak sokan akik szívesen megszereznék ezt a szakképesítést. Ha alkalom lesz nyugodtan ide is ki lehet majd tenni, hogy munkaerőt keresel. ![]()
Máshol is így van nekem buszaim voltak D-és jogsi is kevés volt,hogy nálam dolgozzon..valamílyen képzés vagy ismeret nem árt azért.
Korai még erről beszélni,de én például saját magam csinálnék egy ilyen vállalkozást.
Ha pedig beindulna,akkor keresnék,hozzáérő elhivatott,szakképzett eladókat.
Pedig ha egyáltalán fontolóra is venné a kormány a témát akkor a 10es évek vape vadnyugatánál jobb alternatívát kell beterjeszteni…hogy legyen mihez elvárva engedélyezniük amit amúgy nagyon nem akartak addig
A dohánymutyit fel fogják számolni, kérdés, hogy milyen formában liberalizálják a piacot. Nekünk szerintem az igényeket és a tapasztalatokat kell megfogalmaznunk a szabályozási háttér a jogalkotó feladata.
Egyébként is az a tervünk ha ez működőképes lesz akkor Vaperina egy hubként is működjön ahol elérhetőek lennének az országban lévő vape shopok és valamilyen szinten kapcsolódjunk… Meglátjuk nem rajtunk fog múlni a dolog.
Más hub-ok is működnek
miért ne lehetne ez is ![]()

Sziasztok.
Lehet itt beszélni sok mindenröl.Eladókról,vagy amerikáról.Ez az írás 2020 -as.Olvassátok, aztán kérjük meg a francia barátokat,(mi is aláírtuk nekik),vagy a németeket,hogy igen is legyen súlya .Ez egy lépcső . Kezdjük felmenni rajta.
Tisztelettel.
Szia ![]()
Ez egy kétélű fegyver lehet.
Egyrészt a nemzetközi támogatás jól mutatja, hogy a magyar szabályozás kérdése nem áll meg Magyarországon és az európai vape közösség is figyel rá.
Másrészt viszont, ha az aláírások jelentős része külföldről érkezik az gyengítheti a petíció hitelességét és könnyen mondhatják rá, hogy nem valós hazai igény, hanem külső nyomás.
Amit viszont nagyon jól lehet használni az a nemzetközi szakmai támogatás. Pl: szolidaritási nyilatkozatok, állásfoglalások.
Az országválasztás alapvetően nem arra van, hogy külföldről gyűjtsünk aláírásokat, hanem arra, hogy látszódjon, honnan érkezik a támogatás.
Ez két dolog miatt fontos:
- egyrészt külön lehet kezelni a magyar aláírókat, akik közvetlenül érintettek,
- másrészt láthatóvá válik, ha van nemzetközi figyelem vagy szolidaritás a téma mögött.
A döntéshozók felé természetesen a hazai támogatottság a legerősebb érv, de mellette a nemzetközi háttér inkább kiegészítő súlyt adhat, ha jól van kezelve.