La Bonne Vape - Madeleine Pistache
Származási ország: Franciaország
Adagolás 50PG/50VG arányhoz (%): 15%
Érlelési idő: 15 nap
A mai áldozatom a La Bonne Vape madeleine sorozatából érkezett, amely nemes egyszerűséggel a híres madeleine sütemény és a pisztácia ütős párosával próbál levenni a lábamról – vagy legalábbis a gőzölés közben elcsábítani. Ebben a sorozatban összesen nyolc ínycsiklandó variáció sorakozik fel, mindegyiknél a madeleine süti viszi a prímet, amit mindenféle gyümölcsös és desszertes trükkökkel bolondítottak meg. Izgatottan várom, hogy ez az íz tényleg olyan letaglózóan finom-e, mint ahogy ígérik, mert hát valljuk be… én egy igazi desszertvadász vagyok! Ha valahol édes illatot érzek, már fél lábbal ott vagyok – és most sem tervezek csalódni!
Az illata olyan, mintha egy marék pisztácia bulit rendezne az orrodban – erőteljes, karakteres, de a madeleine süti még csak a meghívót nézegeti az ajtóban. Egyedi és ellenállhatatlan, mint egy pisztáciás parfüm, amitől minden mókus irigykedne!
Belégzéskor a pisztácia úgy köszönt, mintha egy maréknyi ropogós mag bulizna az ízlelőbimbóidon – határozott, karakteres, de már egy kis édesség is bekacsint a háttérből. Kifújáskor pedig összeölelkezik egy omlós süteménnyel, mintha egy pisztáciás keksz és egy madeleine romantikus találkozásának lennél tanúja. Az egész élmény olyan, mintha valaki fogta volna a pisztáciát, belemártotta volna egy lágy krémbe, és egy apró süteménnyel koronázta volna meg. A pisztácia itt a sztár, a reflektorfény rá irányul, míg a madeleine kicsit félénken figyel a színfalak mögül. Az enyhe édesség pedig éppen annyira van jelen, mint egy jól időzített poén – pont annyi, hogy összehozza az ízeket és mosolyt csaljon az arcodra!
Ahogy olvashatjátok, kicsit viccesre vettem a mondanivalómat – de hát hogy is lehetne másképp beszélni egy ilyen zseniálisan megkomponált aromáról? Úgy tűnik, a francia cukrászok nem csak süteményt sütni tudnak mesterien, hanem az ízek játékos összepárosításában is verhetetlenek. Ez az aroma olyan, mintha egy csipetnyi jókedvet is belekevertek volna a receptbe, mert tényleg feldobja az embert, akár egy reggeli kávézás közben, amikor még csak küzd a felébredéssel, akár egy nyugodt esti pillanatban, amikor éppen elmélyül valami gondolatban.
Az egészben az a legjobb, hogy nemcsak az ízek lettek tökéletesen eltalálva, hanem az ár-érték aránya is teljesen baráti – nem kell vagyonokat költeni ahhoz, hogy egy igazán élvezetes élményben legyen részünk. A pisztácia erőteljes, karakteres jelenléte és a finoman simuló süteményes jegyek együtt olyan harmóniát teremtenek, amitől minden egyes belégzés és kifújás egy mini francia desszertkóstolóvá válik.
Összességében, ha szereted az igazán jól kitalált, játékos és mégis kifinomult ízeket, akkor ez egy olyan aroma, amit mindenképpen érdemes kipróbálni. Garantáltan mosolyt csal az arcodra – és talán még egy kis francia életérzést is csempész a mindennapjaidba!