Szeretsz olvasni? Ez neked szól: 📖 Gyorsolvasó

Sziasztok :waving_hand:

Hogy a saját e-könyveidet, tanulmányaidat és dokumentumaidat villámgyorsan átfuthasd, hoztunk egy új eszközt!

Amikor egy hagyományos szöveget olvasol, a szemed folyamatosan ugrál a sorok és a szavak között (ezt hívják szakkadikus szemmozgásnak). Az olvasási időnk 80-90%-a nem maga a szöveg feldolgozása, hanem az, hogy a szemünk fizikailag mozog a lapon / kijelzőn!

Az RSVP (Rapid Serial Visual Presentation) ezt váltja fel:

• Egyetlen fix pontra vetíti a szavakat egymás után.
  • A szemednek egyáltalán nem kell mozognia.
  • A szavak közepe – az úgynevezett Optimális Felismerési Pont (ORP) – mindig egy kiemelt kék betűvel jelenik meg a célkeresztben, így az agyad azonnal beazonosítja a szót.

A végeredmény? Kisebb szemfáradtság, maximális fókusz és akár 400–600 szó/perces olvasási sebesség a megszokott 200 helyett.

Úgy gondolom, hogy sokaknak segíthet a gyorsabb olvasásban, úgy mint nekem is, ezért készítettem a Vaperinára egy ilyet, hogy gyorsan, kényelmesen hozzá tudjatok férni ti is! :rocket:

Hogyan tudod használni?

1. Nyisd meg az oldalsávból a :book: Gyorsolvasó menüpontot.
  2. Töltsd fel a saját könyvedet vagy dokumentumodat (.epub, .pdf, .docx, .txt, .md)!
  3. Indítsd el és állítsd be a neked kényelmes tempót!

A rendszer folyamatosan menti a beállításokat és, hogy hol tartottál.

:keyboard: Billentyűparancsok a még kényelmesebb élményért:

• Space: Indítás / Megállítás
  • ← / →: Léptetés szavanként
  • ↑ / ↓: Sebesség állítása (WPM)
  • + / -: Betűméret módosítása

:test_tube: Milyen sebességgel olvasol?

Kíváncsiak vagyunk, kinek hol van a komfortzónája! Próbáld ki, és írd meg kommentben:

1. Hány szó/perccel (WPM) olvastál kényelmesen?
  2. Milyen volt az első élmény? (Az első 1-2 percben fura lehet a szemednek, de az agy elképesztő gyorsan rááll!)

Minden visszajelzést és ötletet örömmel fogadunk. :hugs:

9 kedvelés

Szeretek olvasni. :slightly_smiling_face:

Rögtön egy “könnyű” olvasmánnyal kezdtem. Random feltöltöttem Carlos Castaneda: A csend ereje című könyvét kíváncsiságból.

Szinte magától megy! Komfortos és hihetetlenül gyorsan ki lehet olvasni így egy könyvet.

100 szó/p-ről indultam, de ez egy percen belül felment 200 szó/p-re. Elsőre így volt kényelmes ahhoz, hogy fel is fogjam, amit olvasok. Ez persze valószínűleg egyéni; napszak, éberség és olvasmányfüggő.

Azoknak is jó lehet, akiknek sokat kell tanulni.

Próbáljátok ki, érdemes. :slightly_smiling_face:

Input, input!

undefined - Imgur

Köszönjük Donát! :+1:

4 kedvelés